Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.12.2015.
21:53
Vestionline A

Vulin: Nedić nikada neće biti rehabilitovan

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je u subotu da je rehabilitacija ratnog premijera Milana Nedića apsolutno neprihvatljiva za partiju i da mu uopšte nije jasno odakle ideja o njegovoj rehabilitaciji.

Tanjug
Vulin protiv rehabilitacije Milana Nedića
Wikipedia
Milan Nedić

Pravna rehabilitacija

Proces pravne rehabilitacije predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića, počeo je u ponedeljak, 7. decembra, pred Višim sudom u Beogradu. Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

- Nigde u Evropi nijedan premijer, koji je bio premijer zemlje za vreme okupacije i upravljao tom zemljom pod čizmom ili u saradnji sa nemačkim okupatorom, nije rehabilitovan niti je neko uopšte pomislio na takvu mogućnost - rekao je Vulin novinarima u Lazarevcu.

Kako kaže, potpuno mu je nejasno odakle ideja o Nedićevoj rehabilitaciji, javljaju beogradski mediji.

- Kvisling, po kome svi zovemo saradnike okupatora, bio je premijer Norveške i nikome u Norveškoj ne pada na pamet da ga rehabilituje ili da razmišlja o takvoj mogućnosti - kazao je Vulin, koji je i ministar rada i socijalnih pitanja.

Kako je dodao, ni premijer višijevske Francuske Maršal Peten nije rehabilitovan, iako je bio heroj u Prvom svetskom ratu, niti premijer Slovačke pod okupacijom, Tiso.

- Naravno da nikad neće biti rehabilitovani, jer nema tog opravdanja zbog kojeg ste služili okupatoru, pa tako ne može biti ni Milanu Nediću - poručio je on, dodajući da je Nedićeva kancelarija "skoro mogla da vidi Banjicu gde je streljano preko 80.000 hiljada Srba, Jevreja i Roma".

Pokret socijalista, istakao je Vulin, ne može da razume rehabilitaciju nacističkih slugu niti reviziju istorije, upitavši kakva je to poruka našoj deci i našoj budućnosti - svako ko je sarađivao sa okupatorom jednog dana će ipak biti rehabilitovn. 

- Znači nemojte da se borite za slobodu, da rizikujete, da se plašite da će vam se desiti neka Banjica, služite okupatoru, odvedite tamo neke druge ljude, donesite uredbu kao 1942. da je Beograd grad slobodan od Jevreja i prvi takav u Evropi, aplaudirajte tome, a jednog dana ćemo vam sve zaboraviti i oprostiti. Pa nećemo - poručio je Vulin.

Subota 12.12.2015. 22:08
Pa ako je Koštunica ostao neosudjen,a on je u naše vreme bio kolabricionista zajedno s Djindjićem,_Djindjića kujemo u zvezde(naravno one ugasle)što i Nedić ne bi bio rehabilitovan.On je radi isto što i kompletna srpska vlast posle uppi,šanog oktobra 2000
Subota 12.12.2015. 22:18
Вулину,Дачићу,Вучићу,Николићу народ Србије жели да се рехабилитује новчаник и фрижидер народа Србије.желимо да се рехабилитују предузећа,путеви,мостови,школе, желимо да имамо више беба .гледајмо нашу будућност а не шта је било пре 100 или 200 година.желимо да се отворе нова предузећа и да извоз буде већи него увоз.да динар буде јачи.
Subota 12.12.2015. 22:39
Jedini nacin da bar dio Srbske zemlje ostane pod civilnom upravom Srba i da se pokusa spasiti sto se spasiti dade bio je Nedicev pokusaj.Vulin , kao uostalom i svi nasljednici komunista , pokusavaju da poistovjete Srbsku politiku prema Jevreima sa hrvacanskom. Taj ideoloski paradoks da optuzuju Srbski narod i da ga izjednacavaju sa fa//sistima nasljedili su od svog voljenog druga tite. Ako Izraelski premijer Netanjahu kaze da smo stradali kao i oni pod fa//sizmom i da smo zasticivali njegov narod u drugom ratu, sta to onda tjera"drugove" komuniste da pricaju drugacije. Ja to vidim samo kao njihovu dresiranu mrznju prema Srbstvu, nazalost. Oni su i danas vise jugosloveni nego Srbi. Ljotica i Pecanca i ja vidim kao negativce i njemacke saradnike( Vecina Pecancevi vojvoda i komandanata je presla Drazi i desetine njih su postradali od partizana i njemaca)Upravo zbog nedostatka dokaza protiv Milana Nedica partizani su ga i ub//ili bez ikakvog sudjenja. Nedicevi nasljednici zele da im se vrate gradjanska prava i imovina Milana Nedica i neznam dali je onim koje je Vulin usporedio sa Nedicem oduzeta imovina od njihovi bliznji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online