Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2015.
22:50
S. Sudar - Vesti A

Mnogo Nađi, a malo Jovana

Mi, nažalost, imamo mnogo Nađi, ali veoma malo Jovana, zato je priča o devojčici Nađi Novaković i plemenitom mladiću Jovanu Simiću morala da se zabeleži i imao sam veliku sreću da baš ja budem taj koji će ekranizovati nestvarni događaj koji je prošle godine Srbiju podigao na noge. Nadam se da će film dodatno podići svest kod svih nas koliko je važno pomagati deci kojoj je to neophodno, jer im je jedini spas lečenje u inostranstvu, a to iziskuje ogroman novac.

Prijatelji zauvek: Jovan Simić i Nađa Novaković

Ovo je za "Vesti", nakon premijere dokumentarnog filma "Mora da ovo nije sve", rekao reditelj Uroš Maksimović, koji je imao ogromnu podršku producenta Boška Savkovića. 

Priča o životnoj borbi ove devojčice i talasu dobročinstava koje je aukcijom fudbalskih dresova pokrenuo njen sugrađanin opet je uzburkala emocije Beograđana. Nakon potoka suza, publika je desetominutnim ovacijama nagradila stvaraoce ovog filma i sve one koji su u njemu učestvovali, a posebno Nađu i Jovana.

Ova priča ima srećan kraj. Do tog kraja, odnosno novog početka, prevaljen je put pun neizvesnosti. Kada je pre dve godine devetogodišnjoj Nađi dijagnostikovana teška bolest matičnih ćelija mijelodisplastični sindrom - refraktorna citopenija, država Srbija ju je otpisala.

Spas u Frajburgu

Jedini spas je bio presađivanje koštane srži na Univerzitetskoj klinici u Frajburgu, a troškovi operacije su iznosili neverovatnih 300.000 evra. A onda je niotkuda na scenu stupio Jovan Simić, koji je apel za pomoć video na zidiću svoje nekadašnje osnovne škole "Ivo Andrić" u Beogradu, a koju i Nađa pohađa. Rešio je da organizuje aukciju dresova koje je brižljivo prikupljao godinama i tako uloži ono najvrednije što ima za pomoć maloj Nađi.

Nadao se tada, kako kaže, da će prikupiti bar 300 evra, ali njegov humani gest prepoznali su mediji i sportisti koji su mu se pridružili. Odjek u javnosti je bio neverovatan i za kratko vreme prikupljen je potreban novac.

- Pristali smo da se snimi ovaj film jer želimo da pružimo nadu svima koji se nađu u takvoj situaciji i da se na neki način odužimo svima koji su nam pomogli u borbi za život našeg deteta. Mi smo imali mnogo sreće - rekli su Nađini roditelji Angelina i Aleksandar Novaković.

Oporavljena i nasmejana, Nađa je blistala na premijeri u specijalnoj haljini koju su joj za ovu priliku sašile mama i baka. Njen čipkani dres je na simboličan način podsetio kako je i zašto počelo njeno prijateljstvo sa Jovanom, koji je na sebi imao dres fudbalskog kluba iz Frajburga, a dobio ga je od nje na poklon kada ju je posetio u bolnici.

Po Nađinom ponašanju nije moglo da se primeti da je zvezda večeri. Zabavljala se sa mlađom sestrom Janom i svojim drugarima iz razreda, uz napomenu da jedva čeka da dođe kući jer mora da radi domaći zadatak.

Gost iznenađenja na premijeri bio je Slaviša Kića Radović, čija je porodica otvorila vrata svog doma u Frajburgu i pružila Novakovićima utočište tokom Nađinog boravka u bolnici.

- Dok na internetu nisam video priču o Nađi, nisam ni znao da je bolnica u gradu u kome živim specijalizovana za tako nešto. Od tog trenutka mi se samo vrtelo u glavi kako da pomognemo jer, nažalost, toliko para nemamo. I onda smo se supruga Svjetlana i ja dogovorili da im ponudimo da budu kod nas. Priskočili su i naši prijatelji, stupili smo u kontakt i tako je sve počelo - skromno kaže ovaj rođeni Goraždanac, koji je došao samo na jedan dan da još jednom podrži Novakoviće.

Životna bajka

- Teško je rečima opisati šta je za nas značilo ono što su nam Kića, Svjetlana i njihovi sinovi omogućili - kaže Angelina i dodaje da čeka priliku da se zahvali mnogim našim ljudima iz dijaspore, posebno iz Nemačke, koji su im se našli pri ruci kada im je bilo najpotrebnije.

O tome kako su u jednom trenutku kockice počele da se slažu u pravo vreme, govori i to koliko su se smejali kada su videli da će premijeru voditi šoumen Igor Blažević, poznatiji kao Inspektor Blaža.

Slaviša Radović

Kažu da su stalno pevušili njegovu pesmu "Ovo je Srbija" dok su bili u Frajburgu čekajući povratak.

Kao i obično, čovek koji je povukao spasonosni potez kada je sistem u državi zatajio, Nađin dobri duh iz boce Jovan Simić, bio je skroman u izjavama.

- Tada sam baš bio zbunjen kako je sve to dobilo na značaju. A onda sam pomislio da mora da to nije sve i da možemo još mnogo toga da učinimo za decu kojoj je neophodno lečenje u inostranstvu, a njihovi roditelji to ne mogu da finansiraju.

Tako se ova priča nastavila. Zahvaljujući Nađinom slučaju, pre tačno godinu dana pri Ministarstvu zdravlja osnovan je Fond za lečenje teških oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji.

Jovanova aukcija dresova inspirisala je Sportski savez Srbije da posle premijere filma organizuje aukciju vredne sportske opreme naših sportskih legendi pod nazivom "Da bude dobro".

Te večeri je prikupljeno 11.800 evra, a novac će preko humanitarne organizacije Singidunum biti uplaćen u ovaj fond. Svi koji su 2. decembra prisustvovali ovoj životnoj bajci u Centru Sava sada su i definitivno ubeđeni da ovo nije sve!

Dres na poklon

- Da li ste se zarozali kao ja? Mislim na suze - rekao je Inspektor Blaža kada je izašao na binu da predstavi protagoniste filma "Mora da to nije sve", a onda je u svom šarmantnom i duhovitom stilu nastavio da vodi program i da animira sve u sali. Za kraj je pripremio i malo iznenađenje i poklonio Jovanu Simiću dres Mančester Junajteda sa potpisom Van Persija, a publika je to pozdravila ovacijama!

Planule sve sportske relikvije

Aleksandar Šoštar, Svetlana Kitić, Dane Korica, Tanja Petrović, Dejan Tomašević, Vladimir Batez, Milena Reljin samo su neki od sportista koji su donirali svoju opremu, prave sportske relikvije, za aukciju "Da bude dobro". Za njih, svi se slažu, to nema cenu, ali kada je zdravlje dece u pitanju, onda daju sve kako bi im pomogli na putu ozdravljenja. Svi eksponati su prodati. Sportistima su se kao donatori pridružili i navijači sa Novog Beograda koji su darovali dres Darka Pančeva koji je nosio na utakmici protiv Bajerna u Beogradu. Za 4.000 evra ga je kupio Muzej Crvene zvezde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online