Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2015.
22:30
K. Nedeljković - Vesti A

Srpske bolničarke na evropskim klinikama

Ako se nastavi trend njihovog odlaska iz zemlje, uskoro će bolnice i domovi zdravlja u Srbiji ostati bez medicinskih sestara i tehničara, a pacijenti bez neophodne pomoći i nege. U velikom broju odlaze i lekari, ali ovo je priča o kadrovima bez kojih je nezamislivo funkcionisanje svakog ozbiljnog zdravstvenog sistema.

M. Karović
Težak posao, male plate: Medicinske sestre prinuđene da idu u inostranstvo

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Bisenić kaže da matična komora dnevno primi od dva do pet zahteva za potvrdu o diplomi i licenci ili u proseku 1.000 zahteva godišnje. Među njima je mnogo medicinskih sestara sa završenom visokom školom. Ubrzano pohađaju i časove stranih jezika kako bi što pre stekle što bolje preduslove za mesto u nekoj od evropskih ili svetskih bolnica.

Nisu samo niske plate i briga za egzistenciju motiv njihovog odlaska iz zemlje.

- Nemogućnost zaposlenja, stagniranje u profesionalnom razvoju, neregulisano školovanje, izostanak nagrađivanja, odsustvo perspektive samo su neki od razloga zašto se veliki broj medicinskih sestara odlučuje za odlazak u inostrane klinike. Ipak, materijalni faktor je najveći - priznaje za "Vesti" Dragan Bisenić.

Majstori, majstori

- Racionalizacija u zdravstvu ima i drugu stranu. Može da se desi da, na primer, zbog pucanja obične slavine ili kvara na aparatu, stane operacija, a mi nećemo imati nikoga da to popravi u tom času. Zato je nemedicinsko osoblje od vitalnog značaja za naše zastarele sisteme, aparate i opremu u bolnicama - ukazao je Bisenić.

On dodaje da sestre do posla dolaze relativno lako, pre svega zato jer imaju adekvatno stručno znanje.

- Diplome su im sada usaglašene sa zahtevima i standardima Evropske unije. Zbog iskustva i veština koje poseduju lako se uklapaju tzv. zapadni sistem - objašnjava za "Vesti" Bisenić.

Država ne čini ništa da zaustavi odliv medicinskih kadrova, iako je u njihovo obrazovanje uložila mnogo.

- Ispada da školujemo kadrove za izvoz, i to besplatno i na štetu građana i zdravstva uopšte koje ostaje bez kvalitetnih i mladih radnika - podseća sagovornik "Vesti".

On ukazuje na činjenicu da je u poslednje vreme u zdravstvu zaposlenje dobilo manje ljudi nego što ih je otišlo u penziju. Pri tom i ova delatnost, kao i druge u javnom sektoru očekuje tzv. racionalizacija koja podrazumeva otpuštanje viškova, odnosno otkaze.

- Cela ova situacija otima se kontroli. Ukoliko država ima neki plan, treba to javno i da kaže. Kako stvari za sada stoje, sve ide ka tome da se zdravstvo privatizuje. Na naše primedbe niko ne odgovara i ne pokazuje želju da dođemo do zajedničkog rešenja problema - rekao je za "Vesti" Bisenić.

Direktorka Visoke zdravstvene škole u Zemunu, prof. dr Anđelka Lazarević smatra da se odliv sestara i tehničara može sprečiti samo otvaranjem novih radnih mesta.

- Niko od njih ne bi voleo da ide u inostranstvo ako ne mora. U svakoj profesiji, pa i našoj, čovek se oseća jadno kada mu nije omogućeno da zarađuje za život - kaže za "Vesti" dr Lazarević.

Koliko je loše stanje u državi, svedoči i nipodoštavajući odnos građana prema zdravstvenim radnicima.

- Visoka nezaposlenost izaziva i opšte nezadovoljstvo, pa tako i pacijenti burno reaguju na zdravstvene radnike, ne vodeći računa o tome šta se sve od njih traži i sa kakvim stresovima se suočavaju dok rade - primetila je naša sagovornica.

Sa 300 na 2.200 evra

U Srbiji prosečna plata medicinske sestre iznosi oko 300 evra. U inostranstvu one sa završenom srednjom školom mogu da rade kao bolničarke i imaće zaradu od 1.200 do 1.700 evra. Sestre sa visokim obrazovanjem mogu da zarade i do 2.200 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online