Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
04:11
K. Nedeljković - Vesti A

Država i dalje pljačka trudnice i porodilje

Iako je još prošle godine Zaštitnik građana Srbije Saša Janković upozoravao Vladu Srbije da je naplata solidarnog poreza na zaostale, pa kumulativno naplaćene zarade trudnicama i porodiljama nepravična, nezakonita i nepravilna, naplata tzv. solidarnog poreza je nastavljena.

Reuters/A.L.
Nastavljena naplata solidarnog poreza trudnicama

Zorici Irević iz Beograda sredinom marta ove godine stigao je prvi, a u oktobru drugi dopis iz Poreske uprave kojim je obaveštena da duguje državi 6.500 dinara, jer je tokom tog perioda primila zakasnele plate čija suma je premašila iznos od 60.000 dinara.

- Bila sam neprijatno iznenađena ali nisam mogla da izbegnem plaćanje jer je zakon striktan i nikakva žalba ne pomaže. Nikoga ne zanima što su naše plate i naknade kasnile po nekoliko meseci, pa je njihov zbir prešao neoporezivi iznos. Ispada da smo kažnjene što rađamo decu - ispričala je za "Vesti" Zorica Irević, inače medicinska sestra i vaspitač.

Njena koleginica Marija Mašić trenutno je na trudničkom bolovanju. Njoj su u septembru isplaćene tri zakasnele plate. Nije još dobila pismo od poreznika, ali ga očekuje.

- Sa jedne strane država se zalaže za natalitet, a sa druge nas kažnjava porezom i otima od naše dece nešto što nam pripada po zakonu. Nije ni čudo što nas bela kuga ubija - revoltirana je Mašićeva.

Ona objašnjava "taktiku" državnog otimanja para od trudnica i majki.

- Pola godine su mi uplaćivali zanemarljive iznose, malo po malo. Prošlo je nekoliko meseci, a da nisu dali ni dinara. Za to vreme ti pozajmljuješ pare, pokušavaš da se hraniš zdravo, kupuješ vitamine, lekove, plaćaš zdravstvene preglede kod privatnika, a onda jedva dobiješ zaostale pare na koje treba još i porez da platiš - ogorčena je Marija Mašić.

Uzaludni razgovori sa ministrima

Saša Janković se u više navrata sastajao sa prethodnim i sadašnjim ministrom finansija, Lazarom Krstićem i Dušanom Vujovićem, ukazujući da je naplata "solidarnog poreza" suprotna svrsi donošenja Zakona o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru. Na žalost, Ministarstvo finansija nije odstupilo od svog prvobitnog stava - navodi Zaštitnik građana u pisanom odgovoru "Vestima".

Dodaje i da Poreska uprava, pored toga što nije prihvatila preporuke ombudsmana, svoja rešenja donosi neblagovremeno, tj. nakon proteka zakonskih rokova.
Zaštitnik savetuje trudnicama i porodiljama da, ako Poreska uprava odbije njihove prigovore, pokrenu sporove pred Upravnim sudom s obzirom da je u ovoj oblasti isključeno podnošenje žalbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online