Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.11.2015.
22:30
A. Vučićević - Vesti A

Otkaz zbog piva

Zakon o zabrani alkohola u večernjim satima stupio je na snagu maja 2011, a Senka Kotur je izgubila posao u Tempu juna 2011. godine kao prekršilac propisa i otad je na sudu.

A. Čukić
Tekst potpis
 

U Srbiji je radna snaga nikada jeftinija, a očekivanja od radnika nikada veća. Prosečan srpski radnik radi za oko 200 evra, konstantno živeći u strahu za golu egzistenciju.

Dokaz za to je i kasirka iz Beograda, Senka Kotur, koja je pre četiri godine ostala bez posla u lancu supermarketa Tempo zbog jedne limenke piva. U februaru 2011. godine donesen je Zakon o zabrani prodaje alkohola u periodu od 22 sata do šest sati ujutro.

Nakon jedne noćne smene Senka je optužena da je otkucala na kasi limenku piva u periodu kada je to zabranjeno. Iako je bila sigurna da to nije uradila, pod pritiskom šefova, vođena parolom "ćuti i trpi", u strahu za posao, potpisala je izjavu da je otkucala pivo u svojoj noćnoj smeni, a nadređeni su joj obećali da neće snositi nikakve posledice zbog toga.

- Nakon što su me optužili da sam otkucala tu spornu limenku, napisala sam izjavu u kojoj sam rekla da to nije tačno. Međutim, šefica me je naterala da promenim tu izjavu - kaže Senka. Nakon toga njoj je uručen otkaz.

- Od trenutka kada je zabrana o prodaji alkohola stupila na snagu, uvek sam u noćnim smenama vodila računa. Čak i da je istina da sam otkucala limenku piva, iako sam sigurna da nisam, ne zaslužujem otkaz zbog toga. I drugim kolegama su se dešavale takve greške, ali niko od njih nije ostao bez posla zbog toga - priča Senka. U rešenju o otkazu je stajalo da je nemarno obavljala svoj posao sporne večeri.

- To me je jako pogodilo. Zbog te nepravde sam se razbolela. Imala sam problema sa visokim pritiskom i šećerom. Moj sin je u to vreme išao u školu, muž je bio bez posla, i tih 200 evra moje plate nam je mnogo značilo - objašnjava Senka.

Zbog povređene časti i poniženja, Senka je odlučila da uloži žalbu protiv svojih bivših poslodavaca, ali Viši sud u Beogradu je njenu tužbu odbio.

- Takva odluka Višeg suda me je šokirala. Moji bivši šefovi su svedočili neistinito. Iako tvrde da postoji snimak sa video nadzora na kome se vidi da sam prodala tu limenku, ja taj snimak nisam videla, a takođe nije predočen ni na sudu. Sud je odbio moju žalbu - priča Senka.
Ipak, ona je odlučila da ne odustaje u svojim namerama da pravda bude zadovoljena, pa je tužbu prosledila Apelacionom sudu.

- Ne želim da odustanem, jer ne želim da me iko gazi. Nisam kriva i ne želim da ispaštam zbog toga - rešena je Senka.

Zabrana o prodaji alkohola u večernjim satima stupila je na snagu 11. maja 2011. Senka je ostala bez posla zbog je zbog četiri otkucane limenke piva 10. juna. Ko god da ju je otkucao, Senka je prva žrtva propisa Grada Beograda. Otkaz je dobila juna 2011. godine.

Odluka Ustavnog suda

Ustavni sud Srbije proglasio je 2012. godine kao neustavnu odluku Grada Beograda da se zabrani prodaje alkohola u prodavnicama posle 22 sata. Onda je 2013. vraćena ista zabrana, da bi nedavno opet predloženo da se zabrana ukine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online