Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.11.2015.
21:13
D. N. Petrović - Vesti A

Pokretni "šalter" Radoja poštara

Početak novembra na Pešteru ugrejalo kao da je proleće. U Karajukića Bunarima, gorštaci opušteni i ne žure, mnogi za ovo doba godine lako odeveni, gužva je samo ispred "poštanske prikolice" gde poštar Radoje Kuč hita da gorštacima podeli penzije i pošiljke iz inostranstva i čuje najnovije informacije iz zabitih sela.

Stoku nema ko da kupi: Mileta Radević

- Ovo kao da nije Pešter i nije pozna jesen... Jutros je bilo 10 , a u podne 20 stepeni... Ranijih godina u ovo doba imali smo snegove i mrazeve. Ovo je božji dar, samo neka potraje - priča radosno Muriz Hukić iz sela Ugao koji je zapregom došao da kupi potrebne namirnice, podgne penziju i spremi se za zimu...

- Odmah ću penziju da potrošim za brašno, zejtin, so, šećer i ostale namirnice koje će nam trebati da lakše dočekamo proleće, ostaće, nadam se, nešto i za struju - ističe Muriz.

- Da je onako kako obično biva u ovo doba godine, ja bih terenskom nivom, ma motoru ili pešice, po kiši i snegu, morao do svakog od mojih penzionera, ovako, zahvaljujući prelepom vremenu, svi mi dođu "na noge", bude dobro i njima i meni, čim dobiju pare odmah ih i potroše, jer je, uprkos suncu, za koje ne znamo još koliko će potrajati, zima ovde na pragu. Pešter je ovo, nekada se u jednom danu promene i po tri godišnja doba, valja se dobro i na vreme pripremiti - objašnjava nam poštar iz srpskog Sibira, Radoje Kuč.

Radost zbog lepog vremena ne krije i poznata familija Rakočević iz obližnjeg Buđeva, farmer Vaso Rakočević kaže da je lepo vreme u oktobru božji dar za sve Pešterce.

Miletina prognoza

- Kad sam kući obično sanjam zimu bez mraza i bez velikih snegova. Imam neki predosećaj da će baš ova biti takva, Pešter jeste poznat po mrazevima i jadu, ali bilo je i zima kada smo i u januaru na pašnjacima napasali stada, daj bože da tako dočekamo 2016. -poručuje vredni Pešterac Mileta.

- Svaki lep dan za nas stočare je kao dobitak na lotou, mojih 60 krava i još 40 grla druge krupne stoke još su na ispaši, dnevno, na stočnoj hrani, uštedim bar po 50 evra, za mesec dana i do 2.000 evra, kad bi lepo vreme potrajalo i u novembru, ćar bi bio ogroman -ističe Vaso Rakočević.

Ispred poštanske prikolice: Radoje Kuč deli penzije

Nedaleko od pijace u Karajukića Bunarima, u zaseoku Bioci, ugledni stočar Izet Šabotić, vlasnik 300 ovaca i isto toliko jagnjadi, likuje zbog lepog vremena, ali i brine kome će prodati jagnjad.
-Celog leta tražim kupca za jagnjad i nikako da ga nađem, iako je cena bagatelna, samo dva evra po kilogramu žive mere, nema ni švercera iz Crne Gore, jagnjad su već porasla, zabrinut sam jer je zbog suše rod sena bio loš, ne znam kako ću ih odgajiti do proleća, od države leba nema, niko o nama stočarima ne brine - žali se Šabotić i naglašava da će mu za stočnu hranu trebati bar još 3.000 evra.

- Zbog neizvesnosti i nebrige države, mladi neće da se bave stočarstvom. Jedina pomoć ove jeseni stigla nam je "sa neba", molimo se bogu da nam sneg ne šalje bar još mesec dana, samo tako ćemo bez težih posledica i pokolja stoke pregurati zimu - objašnjava Šabotić.

Nema kupaca

Na pijaci u Karajukića Bunarima, ne baš raspoloženog, srećemo i Miletu Radevića iz zabitog sela Crvsko, pešačio je 10 kilometara da bi bika koga je tovio celo leto doveo na pijacu.
-Nisam ga prodao, jer nema kupaca, čekaju mesari iz Novog Pazara da zahladni, pa da nam uzmu stoku za bagatelu. Ne verujem da ću izvući i ono što sam uložio. Sledi mi povratak kući i pešačenje još nekoliko sati, pa za nedelju dana sve - nanovo. Zbog ovoga će i nabavka brašna i drugih namirnica morati da sačeka - jada se Mileta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online