Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.11.2015.
21:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Zadužbina jedini dar narodu

Kod Srba je zadužbina sveta institucija, a zahvaljujući brojnim zadužbinama očuvana je i nacionalna istorija.

Parohijski dom crkve Svetog Kolzme i Damjana

Vekovima su zadužbine bile centri srpske pismenosti, umetnosti i graditeljstva, te su tako zadužbine postale najveći čuvari pravoslavne duhovnosti. Mada savremeni život u poslednjih nekoliko decenija nije bio blagonaklon prema Srbiji, ipak tradicija zadužbinarstva nije zaboravljena. Profesor dr Radmila Milentijević, rođena Azanjka, jedan je od najvećih savremenih zadužbinara. Do sada je sa preko milion i po dolara svog novca, stečenog u belom svetu, pomogla svom narodu u Srbiji i rasejanju. Na dan krsne slave Svete Petke, koji je i njen rođendan, u Azanji je otvoren parohijski dom koji je podigla Radmila Milentijević. Njenu rodnu Azanju i Vlaški Do je posetio Njegova svetost patrijarh Irinej i obavio čin osvećenja parohijskog doma hrama Svetog Kozme i Damjana u Azanji.

- Podigla sam ovo zdanje da posluži kao crkvena zadužbina, ali i da bude zadužbina u tradiciji naših Nemanjića, zadužbina koja je u službi naroda i istorije i to kao čuvar našeg identiteta i integriteta. Želja mi je da ovim zdanjem ponovimo tu pomalo zaboravljenu tradiciju i to tako što će ovaj parohijski dom postati košnica gde će se sabirati i okupljati mladi, učiti lekcije iz naše duhovnosti i pravoslavne svetosavske vere - kaže za "Vesti" dr Radmila Milentijević, ne skrivajući suze u očima zbog Ordena Svetog Save drugog stepena, kojim ju je odlikovao patrijarh Irinej za ktitorski i zadužbinarski rad u Srbiji i među srpskim zajednicama u rasejanju.

Blagoslov za selo

Patrijarh srpski Irinej i Radmila Milentijević

- Ovo je veliki dan za mene, a i za sve Azanjce. Naime, ovo je prvi srpski patrijarh koji je došao u ove krajeve naše lepe Šumadije. Zadužbina u Vlaškom Dolu i zadužbina u Azanji, koje sam izgradila, jesu crkvene zadužbine. Ono što je Njegova svetost patrijarh danas naglasio jeste da je najveći izazov porod. Nacija koja nema poroda, nema budućnosti! Dakle, ako nemamo poroda, nestaćemo kao narod - ponovila je Radmila Milentijević, koja je počasni građanin Smederevske Palanke.

Crkvena porta kao da je bila mala da primi sve Azanjce koji su želeli da ih patrijarh blagoslovi.

- Zahvaljujući našoj profesorki Milentijević u naše selo je prvi put došao patrijarh, a sa njima kao da se u naša srca uselila plemenitost i dobrota - kaže Žarko Talijan, matičar iz Azanje. Koliko je dolazak patrijarha veliki događaj za celu regiju Smederevske Palanke, pokazali su svojim dolaskom i mnogobrojni Palančani.

Narodna nošnja

- Srpsku narodnu nošnju nosim samo u posebnim prilikama kao što je ova danas. U stvari, ovo danas je baš posebna prilika, pre svega zbog prve posete patrijarha ovom delu Šumadije, ali i u čast naše dobrotvorke profesorke Radmile Milentijević, koja je nama darovala ovaj parohijski dom sa željom da se u njemu sastajemo i učimo duhovnosti - kaže 13-godišnji Matija Vitić iz Azanje.

- Hvala našoj Azanjki, odnosno počasnoj građanki Smederevske Palanke za sva dobročinstva, a pre svega želim da joj zahvalim što nije zaboravila svoje korene i rodni zavičaj. Dr Milentijević je mnogo toga uradila, a i uradiće za svoj narod i istoriju Srbije. U svakom slučaju njena reč znači mnogo u našem palanačkom ataru. Za sve to što je dr Milentijević uradila od mene će uvek imati veliko poštovanje i podršku. Malo je u današnjem svetu onih koji svoje bogatstvo žele da podele i ostave svom narodu, a ona to čini decenijama - kaže predsednik Opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić.

Županov zavet

On ističe da je na osnovu celokupne opštinske arhive, stare nekoliko vekova, 27. oktobar 2015. godine izuzetan dan.

- Ovo je prvi put da bilo koji patrijarh posećuje Smederevsku Palanku. Njegovim dolaskom i Radmilinim dobročiniteljstvom su počastvovani svi vernici, a drago mi je da se i meni ukazala prilika i čast da u neku ruku i ja budem domaćin Njegovoj svetosti - podseća gradonačelnik.
Zadužbinarstvo u Srba, po istorijskim zapisima, počinje od 1183. godine, kada se veliki raški župan Stefan Nemanja zavetovao da će sagraditi hram Bogorodice i sedam godina gradio Studenicu, a bila je uzor Nemanjinim naslednicima, koji su nastavili sa gradnjom zadužbina. Docnije su najveći srpski zadužbinari bili trgovci, opančari, skeledžije, dućandžije...

Veliko srce

- Došao sam u ovu parohiju kada je zadužbina dr Milentijević, naš parohijski dom, već bio sagrađen, ali nije bio u upotrebi. To je bilo 2010. godine. Velika je čast da jedna crkvena opština dobije zadužbinara, posebno takvog darodavca velikog srca kakvo krasi našu profesorku Radmilu Milentijević. Ovaj parohijski dom mnogo znači crkvi i sveštenstvu, ali i celoj Azanji. Radmila Milentijević je rođena u Vlaškom Dolu, koji je nekada bio u sastavu Azanje i zato za sebe kaže da je Azanjka iz Vlaškog Dola - objašnjava Dejan Nenadović, starešina hrama Svetog Kozme i Damjana u Azanji

- Hvala našoj profesorki Milentijević za sva dobra dela, zadužbine i čiste i čestite misli koje su uvek uz nas. Profesorka Radmila Milentijević pomaže našu školu, stipendira mladost ovog kraja, a najavila je i veliki projekat podrške obnavljanju nataliteta - kaže Dejan Nenadović, sveštenik i starešina hrama Svetog Kozme i Damjana u Azanji, podsećajući da je Radmila Milentijević veći deo života provela u Americi, ali da nikada nije zaboravila na Srbiju i Srbe.

Utorak 03.11.2015. 21:28
Gospodja Milentijević u svojim dobronamernim delema ne staje,ali od Kandićke,Biserko i sličnih njen se glas nesme čuti a dela treba zataškati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online