Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
22:14
K. Krstić Tadić - Vesti A

Muzej koji je zakoračio u 21. vek

Evropski forum muzeja od 1977. godine bira najbolji muzej Evrope. Ove nedelje objavljena je lista od 49 muzeja koji su ušli u uži izbor za nagradu Evropski muzej za 2016. godinu.

Galerija Matice Srpske

Na toj listi našla su se i dva objekta iz Srbije: Narodni muzej Valjeva kao i Galerija Matice Srpske iz Novog Sada. Od svog postojanja pa do danas nijedan muzej s prostora bivše Jugoslavije nije poneo titulu najboljeg muzeja. Nagrada se dodeljuje pod patronatom belgijske kraljice, a organizacija je pod pokroviteljstvom evropske organizacije Saveta Evrope.

Obično se dodeljuje novootvorenim muzejima ili potpuno modernizovanim, kao što je slučaj sa valjevskim muzejom. Žiri posebnu pažnju poklanja maštovitom tumačenju i prezentacijama, opremi, društvenoj odgovornosti, marketingu, menadžmentu i finansijama. Valjevski muzej za nominaciju najboljeg muzeja Evrope za 2016. godinu predložila je prof. dr Mila Živančević, član Evropskog muzejskog foruma.

- Na osnovu prihvaćene aplikacije, ušli smo u drugi krug. Krajem septembra nas je obišao član žirija prof. dr Vim de Vos iz Belgije, a potom je muzej obišao i tajni žiri. Kada, kako i ko, nismo sigurni. Bilo je nekoliko sumnjivih posetilaca, ali nismo sigurni da li su baš oni bili članovi tajnog žirija. Posle svega ovoga ušli smo u završnu nominacionu konkurenciju i nadamo se da ćemo na proleće poneti laskavu titulu najboljeg muzeja u Evropi za 2016. godinu - rekao je direktor valjevskog muzeja dr Vladimir Krivošejev.

On kaže da je nezvanično čuo da je u svom izveštaju dr Vim de Vos napisao da je naročito fasciniran sa dve stvari. Prva je da je muzej otvoren za saradnju sa građanima i formalnim i neformalnim organizacijama, a druga je uloga muzeja u razvoju lokalnog turizma, jer preuzima inicijativu bez čekanja na aktivnosti lokalnih turističkih poslenika. Tako je vampir Sava Savanović, legendarni vodeničar iz Zarožja, kao deo etnološkog nasleđa, postao pravi turistički hit ovog kraja.

Narodni muzej u Valjevu

- Narodni muzej u Valjevu počeo je da se obnavlja 2001. godine,a onda je u potpunosti promenio svoju poslovnu politiku, a pre svega odnos prema posetiocima. Staru muzejsku devizu "njegova visost muzejski predmet" zamenili smo novom "njegova visost posetilac", ali bez zanemarivanja uloge i značaja koji imaju muzejski predmeti. Okrenuli smo se više publici, i njenim željama, i načinima i mogućnostima spoznaje - priča za naš list dr Vladimir Krivošejev, direktor valjevskog muzeja.

- Na prvom mestu promenili smo pristup pripremi izložbe kao osnovnog proizvoda muzeja. Trudimo se da ona ne bude samo i isključivo informativna, sa podacima koji zanimaju pre svega eksperte, već da bude doživljajna, da bude atraktivna, zanimljiva, zabavna... Koristimo moderan dizajn, savremenu tehnologiju i različite vidove rekonstrukcija koje pričaju priče o predmetima i njihovom vremenu.

Novo doba

- Muzej sve više pažnje posvećuje i drugim javnim aktivnostima, od različitih radionica, predavanja, tribina do koncerata i manjih pozorišnih dešavanja. Aktivni smo i na internetu, imamo više sajtova, aktivni smo i na društvenim mrežama - istakao je Krivošejev.

Krivošejev kaže da muzejski poslenici moraju biti svesni da se vreme promenilo, da ljudi danas imaju sve više različitih načina da ispune svoje vreme dokolice i da muzeji moraju stalno da se bave marketingom, da budu kreativni i osmišljavaju stalno nove sadržaje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online