Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.11.2015.
21:30
D. Petrović - Vesti A

Bivoli u srpskoj kulturi

Svako ko je ove godine od juna do septembra prošao kroz Stari Ras, kroz lokalitet Trgovište prema Sopoćanima, nije mogao a da ne primeti poražavajuću sliku: svetsko kulturno dobro pod zaštitom Uneska i mesto gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu i prestonica srednjovekovne Srbije plivala je u vodi, mulju i žabokrečini, a među konzerviranim zidinama drevnog grada od obilnih kiša nastala su jezerca gde su povremeno svraćale samo krave i bivolice na kupanje.

D. Petrović
Iguman manastira Sopoćani, otac Teokist

Da sve bude još neverovatnije, kroz Stari Ras su tokom leta prolazili novopazarski komunalci, razni inspektori, predstavnici grada, zaposleni u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture... Svi su uglavnom okretali glavu sve dok iguman manastira Sopoćani, otac Teokist, gnevan što nadležni državni organi ne reaguju na njegove dopise i niko ništa ne preduzima, nije odlučio da, uz blagoslov vladike Teodosija, u poplavljenom Starom Rasu održi konferenciju za štampu.

Gledaju Bog i Unesko

Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru, kaže da je današnja slika Starog Rasa slika današnje Srbije.
- Državu već dugo ne interesuju ni Stari Ras, ni Sopoćani, ni Petrova crkva, ni Đurđevi stupovi, ni Srbi u ovom kraju, kao da se boji da će se brigom o njima nekome zameriti. Zbog ovakve nebrige će nas i Bog kazniti, a Unesko skinuti sa liste svetske baštine - ističe Nikodinović.

- Počinjale su kiše, vreme se pogoršavalo, bojao sam da će voda i žabokrečina ostati i tokom zime i da će šteta na lokalitetu biti ogromna, možda nepopravljiva. Istoga dana za užas u Starom Rasu čula je cela Srbija, a što je najvažnije čuli su i svi u Beogradu i Novom Pazaru koji su bili dužni da brinu o ovoj i drugoj baštini. Ministarstvo kulture odmah je osnovalo tim stučnjaka, na čelu s Aleksandrom Fulogosi, pomoćnicom ministra za kulturno nasleđe. Tim je došao u Novi Pazar i zaključio da se o svetskom kulturnom dobru ne brine kako valja, da sve treba brzo sanirati, a potom napraviti plan trajne zaštite vrednog lokaliteta.

- Kako sam obavešten, poplavu je prouzrokovalo pucanje azbestne cevi koja prolazi kroz Trgovište. Voda je isušena, a ostali su žabokrečina, korov, mulj i blato. Mi smo apelovali da se zaštiti srednjovekovna bazilika sa druge strane reke Raške, da se reguliše prolaz do pećine u Podgrađu u kojoj se nalazi crkva Svetog Mihajla arhangela, da se kompletan lokalitet ogradi i zaštiti, da se postave putokazi i bilbordi i da se više poradi na medijskoj prezentaciji Starog Rasa, videćemo šta će država preduzeti, ona je dužna da o njemu brine "svetski", što do sada nije bio slučaj - ističe iguman koji je u svetovnom životu bio arhitekta.

D. Petrović
Stoka puštena u svetsko kulturno dobro Trgovište

Aleksandra Fulogosi kaže da je državna komisija naložila šta sve treba da se uradi.

- Kada smo ovamo dolazili pre mesec dana, tačno smo dali zadatke ko, šta, kako i do kada treba da uradi. Nakon što je voda isušena, trebalo je ručno i pažljivo, u saradnji lokalne samouprave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ukloniti divlje rastinje, smeće, mulj i nakupljenu žabokrečinu, a potom oprati ceo poplavljeni kompleks. Sve je to trebalo da bude gotovo do 23. oktobra, ali na naše zaprepašćenje, ništa nije urađeno. Od gradonačelnika Novog Pazara dobili smo obećanje da će čišćenje početi odmah, predstoji nam i ozbiljan razgovor s čelnicima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture - kaže Aleksandra Fulogosi.

- Nismo mogli da počnemo čišćenje jer je naišao period kiša, a i ljudi namamo dovoljno, ali čim se bar malo prolepša vreme, prionućemo na posao - ističu Hanefija Brničanin i Hivzo Škrijelj, direktori komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Čistoća koji su dobili zaduženje da saniraju grube posledice poplave u Starom Rasu.

- Mada dobro znamo šta je Stari Ras i kako treba o njemu brinuti, niti je to naš posao, mi brinemo o čistoći grada, nismo dužni ni plaćeni da čistimo, ni da saniramo, niti da brinemo o ovom lokalitetu, država za to treba da obezbedi sredstva i sistemski reguliše čija su briga ovaj i drugi vredni spomenici na području našeg grada - kaže Brničanin.

Kad sve bude očišćeno, stručne ekipe utvrdiće da li je višemesečno ležanje vode oštetilo konzervirane zidove Starog Rasa, pošto se bliži zima, popravka neće biti moguća pre proleća. Novopazarski komunalci konačno su počeli da čiste blato i mulj na lokalitetu Trgovište. Sve se radi polako i pažljivo kako se ne bi oštetili zidovi Starog Rasa. Ako vreme bude bez kiše, očekuje se da će se ova faza završiti za nekoliko dana.

Nepoznati počinilac

U jednom od saopštenja Ministarstva kulture naglašeno je da će ministar Ivan Tasovac insistirati i na odgovornosti državnih ustanova, institucija i pojedinaca zbog toga što je Stari Ras mesecima bio u vodi. Komunalna policija u Novom Pazaru podnela je krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je prilikom postavljanja bilborda oštetilo azbestnu cev i prouzrokovalo izlivanje vode u Starom Rasu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online