Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.10.2015.
18:30
M. Purić - Vesti A

Centar srpskog opstanka u Americi

U društvu uglednih zvanica, prijatelja i poslovnih partnera mesečnik "Ogledalo", list Srba u Americi, i njegova vlasnica i osnivač Slavica Petrović iz Čikaga proslavili su u nedelju u kafe restoranu Mojo 14 godina postojanja na tržištu u Americi.

Vesti
Slavica Petrović sa bračnim parom Radulović, konzul i njegova supruga (desno) i ostali gosti

Zahvalivši se svima na dolasku, Slavica Petrović se osvrnula na 14-godišnju istoriju mesečnika čiji je osnivač. Ona je podsetila da je "Ogledalo" pokrenulo i podržalo brojne humanitarne organizacije, počev od Sačuvajmo srpsku decu, Lifeline princeze Katarine Karađorđević, humanitarnog društva Božur koje brine o deci sa Kosova i druge.

- Takođe "Ogledalo" je vodilo ljude na putovanja po Srbiji, organizovalo obilaske manastira, Belog dvora kod Karađorđevića, Drvengrada Emira Kusturice, Ministarstva za dijasporu... Organizovali smo izbor za najlepšu Srpkinju Severne Amerike, a naše predstavnice iz Kanade i Čikaga bile su u Beogradu i učestvovale na izboru Mis slovenske lepote. Takođe smo organizovali takmičenje za talentovane pevače pa su naša dva pevača išla u Srbiju. Jedna devojka je pevala na džez festivalu i bila gost svih lokalnih TV stanica, a druga je na Moravskim biserima osvojila drugo mesto - rekla je vlasnica "Ogledala" i naglasila da je list u poslednje tri godine organizovao Srpski filmski festival u Čikagu koji će biti upriličen i ove godine od 4. do 6. decembra. - To će biti prilika da pogledamo najnovija i najveća ostvarenja iz naše kinematografije, istakla je ona i pozvala goste da dođu i podrže festival.

Pišite po niški

U toku proslave jubileja predstavljena je knjiga "Još te čekam taj reč da mi rekne" autorke Negoslave Stanojević. Predstavljajući knjigu, Dragica Spasojević rekla je da knjiga i autorka potiču iz niškog kraja u kome se mešaju kulture i uticaji. Ona je napomenula da Negoslava Stanojević piše zaplanjskim dijalektom što je najbolji način odslikavanja duše naroda.
- Ona piše o srpskom selu u nestajanju i tu ima i lepih i tužnih priča - mladi odlaze, starih nema, a jezik se gubi - to je slika današnjeg srpskog sela. Zato bi autori iz ovih krajeva trebalo da pišu na svom dijalektu i tako sačuvaju jezik - rekla je Dragica Spasojević. Ona je pomenula nekolicinu niških pisaca koji i dalje stvaraju. To su Dejan Stoiljković, Svetomir Đuković, Goran Stanković, Relja Petković, Tihomir Nešić, Radmilo Pejić, Ivanka Kosarić, Violeta Jović i drugi.

Slavica Petrović na kraju se zahvalila glumcima Srpskog pozorišta "Mira Sremčević" na stalnoj i svesrdnoj podršci koju su uvek pružali "Ogledalu". U nastavku programa glumci - Milenko Šišarica, Vladimir Milojković i Milica Spasojević izveli su tačke iz njihove poslednje predstave "Romantične lude".

Slikar Sava Rakočević pohvalio je dosadašnji rad "Ogledala", a konzul Dejan Radulović čestitao je jubilej i poželeo uspeh u daljem radu.

Gosti su takođe mogli da uživaju u izuzetnim gurmanskim specijalitetima koje su obezbedili sponzori "Ogledala", a šef Dejan Vučić pripremio je specijalno za ovu priliku tortu "Crnac u belom odelu".



 

Sreda 28.10.2015. 19:06
Srpski opstanak lezi u slobodi nezavisnosti a ne od zavisnosti koja je prati.
Sreda 28.10.2015. 19:01
:D))) dacic je stvarno od reci, poceo je intenzivno da "unapredjuje medijsku vezu" Dijaspore sa maticom, slicno kao i vesti-online.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online