Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 18.10.2015.
22:11
Đ. Barović - Vesti A

Svaki deseti Srbin je Viking

Možda će neki "veliki Srbin" otkriti da je zapravo poreklom Nemac ili Viking. Ili da je Srbin, ali ruskih gena. Ili, barem kada je reč o poreklu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, da se i ne zna sa sigurnošću "odakle je". Upravo su ovo rezultati dosadašnjeg genetskog istraživanja praporekla Srba koje se sprovodi u okviru Srpskog DNK projekta i portala Poreklo, specijalizovanog za utvrđivanje porekla prezimena.

www.mc.rs
Jovica Krtinić, osnivač portala Poreklo

- Dosadašnje istraživanje pokazuju da Srbi imaju veoma šaroliko praporeklo. Međutim, ono što je već sad izvesno jeste da je natpolovičan broj Srba slovenskog porekla. Naime, dve haplogrupe, što je genetički naziv za drevne skupine naroda, zajednički su prisutne kod Srba iznad 50 odsto. Reč je o haplogrupama I2a (34 odsto) i R1a (oko 20 odsto). Interesantno je da je ova R1a dominantna haplogrupa i kod Rusa - priča osnivač portala Poreklo Jovica Krtinić.

Kada je reč o ostalim haplogrupama, Krtinić naglašava da Srbi imaju naglašen procenat starosedelačke, predslovenske E1b haplogrupe (oko 13-14 odsto).

U nizu tih podataka, čovek se lako zbuni, a Krtinić kaže da skoro svaki deseti Srbin ima poreklo iz tzv. I1 haplogrupe svojstvene narodima sa severa kontinenta.

DNK dan

Društvo srpskih rodoslovaca Poreklo je sredinom septembra, u čast trogodišnjice od osnivanja Srpskog DNK projekta, organizovalo Srpski DNK dan, kada je testirano 61 ljudi.
- Srbi su sve više zainteresovani da dođu do odgovora o svom poreklu. Međutim, sem skromnih prihoda od članarine i povremenih donacija, nemamo mogućnosti da investiramo u obimnija istraživanja, već je sve zasnovano na interesovanju pojedinaca, koji sami finansiraju testiranja - kaže Krtinić.

- Istraživanje dr Ivice Todorovića iz Etnografskog instituta SANU, pokazalo je da je svaki četvrti stanovnik Prijepolja praporeklom Viking. Todorović je u svojoj knjizi "Etnologija i genetika" naveo da je na uzorku od 78 slučajno odabranih Prijepoljaca ustanovio da svaki četvrti pripada haplogrupi "I1", a najviše podgrani ove haplogrupe koju zovemo Drobnjačkom. Oni potiču od Vikinga, najverovatnije onih koji su 1081. godine izvršili invaziju na današnju albansku obalu. Naime, oko 16.000 tada najmoćnijih ratnika sveta krenulo je sa juga Italije u pohod na Vizantiju. Na ovoj strani Jadrana zadržali su se najmanje tri godine, a jedan broj njih je očigledno pustio i dublje korene - objašnjava Krtinić.

Istraživači DNK porekla utvrdili su tako i da su Crnogorci isto što i Srbi, a naš sagovornik tu tvrdnju zasniva na činjenici da se DNK najvećeg dela Crnogoraca genetički poklapa sa DNK Srba.

Mada su DNK istraživači genetičkom genealogijom uspeli da potvrde srodstvo kneza Lazara i despota Stefana, ipak još nisu uspeli da utvrde kojoj haplogrupi pripadaju, ali ni da preko ljudskih ostataka pronađenih u Lepenskom viru, otkriju njihovo poreklo. Krtinić ističe da ipak ne treba gubiti nadu zato što je genetička genealogija u stalnom razvoju, pa se ne treba iznenaditi nekim senzacionalnim otkrićima i kada je reč o poreklu Obrenovića, Karađorđevića, Brankovića...

Krimi roman

Jovica Krtinić tvrdi da je DNK testiranje najpouzdaniji metod za utvrđivanje porekla, posebno onog najstarijeg.
- Što bude više testiranih pojedinaca, to će biti veća mogućnost da se kroz upoređivanje rezultata, dođe do neverovatnih saznanja. Istraživanje porekla putem genetičke genealogije praktično liči na krimi priču, gde se sklapa deo po deo mozaika i gde je na kraju moguće dobiti neslućenu sliku.

U međuvremenu, grupa entuzijasta je uspela da odredi poreklo za mnoge viđenije Srbe. Tako je, na žalost Hrvata, Nikola Tesla čistokrvan Srbin poput vojvode Živojina Mišića ili čuvenog holivudskog glumca Džona Malkoviča.

- Testovima smo došli i do genetičkog porekla bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Naime, testiran je Tadić iz sela Smriječno, odakle su i preci Borisa Tadića, i ustanovljeno je da on pripada retkoj haplogrupi N1a P189.2, za koju ne znamo kako je došla na naše prostore jer je ima na Dalekom istoku, a na evropskom kontinentu u znatnijem procentu kod ugrofinskih naroda - zaključuje jedan od učesnika Srpskog DNK projekta.

Ponedeljak 19.10.2015. 05:10
sve sve ali Boris Tadic ima broj ko moju ip adresu!
Nedelja 18.10.2015. 23:30
'Tako je, na žalost Hrvata, Nikola Tesla čistokrvan Srbin poput vojvode Živojina Mišića ili čuvenog holivudskog glumca Džona Malkoviča.' - ne može se nacionalnost odrediti preko DNK testova majko mila...
Ponedeljak 19.10.2015. 10:31
Naravno da vise neznam sta da kazem,ali neko ko se nazivaSNO i nema drugih problema nego ovako nesto pustati u javnost,stvarno je bruka .Nadam se da nece otici tako daleko te da jednog dana tvrde da smo mozda i sa Marsa pali.,to onda sve stave na Internet i sve to onda neko treba da veruje,jer znamo danas sta je Internet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online