Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.10.2015.
16:42
021.rs A

Čopor pasa zaklao Bisu i labudiće, Isa tužno nariče po parku

Čopor pasa lutalica zaklao je u noći između utorka i srede labudicu Bisu i dva labudića u Dunavskom parku u Novom Sadu. Dunavskim parkom dan posle napada odzvanjaju tužni krici labuda Ise, koji je ostao bez porodice. Par labudova, koje Novosađani znaju kao Isu i Bisu, boravi u jezercetu Dunavskog parka poslednjih 15 godina.

Tanjug
Mužjak Isa preživeo napad pasa lutalica

Kako je rekao čuvar parka koji je bio dežuran, naopad pasa dogodio se oko tri sata ujutru.

- Nešto pre tri sata, pošto sam oterao tri pijana mladića koja su sedela na ivici jezera, čuo sam buku i ugledao 5-6 pasa lutalica kako nasrću na labudove. Jedan je već ležao na zemlji mrtav. Uzeo sam štap i pokušao da sprečim dalje napade. Pošto su se psi razbežali, zatekao sam odraslog labuda krvavog na zemlji, a ubrzo sam pronašao i drugog labudića. Posle toga sam pozvao policiju i upravu - rekao je čuvar.

Direktor "Gradskog zelenila" Aleksandar Bogdanović kaže da je strašno što se dogodilo, ali da ovo nije prvi put da psi lutalice nasrću na labudove u Dunavskom parku. On je dodao da će to preduzeće obezbediti novi par labudova, ali da je potrebno da se nađe rešenje da se bolje obezbedi park i labudovi.

Veran do kraja života

Uzgajivač labudova iz Sremske Kamenice Radovan Kokar, koji je Isu i Bisu pre 15 godina poklonio Novom Sadu, kaže da se ovaj par labudova nikada za života nije razdvajao i da će preostali labud verovatno imati velikih problema da se prilagodi na novonastalu situaciju.

- Labudovi su životinje jako vezane za svog bračnog druga, kad se upare budu doživotno zajedno, a kad jedan umre onda se ovaj drugi ne pari više i ostane mu veran do smrti - rekao je on i napomenuo da su Isa i Bisa i ovako imali dosta problema pri parenju, jer su se teško navikli na Dunavski park i ljude.

Ukoliko se tu budu i dalje gajili labudovi, kao simboli Novog Sada, Kokar ističe da bi Dunavski park trebalo što pre ograditi.

- Ja sam još pre par godina govorio da park treba da se ogradi. Vlasti stalno isto govore, da su svesni toga, ali da nema novca jer je to velika investicija. Možda sada kada se ovo desilo neko nešto uradi po tom pitanju - kaže on.

Ornitolog i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Draženko Rajković kaže da se može očekivati da Isa biti uznemiren i pati kao i ljudska vrsta posle gubitka članova porodice. Biće nepoverljiv prema ljudima, a trebaće neko vreme da se to poverenje vrati.

Prethodni napad na labudove u Dunavskom parku izvršile su kornjače mesožderke koje su labudićima oštetile krila, posle čega su im i odstranjena.

Najpoznatiji novosadski par labudova Isa i Bisa su početkom juna dobili četiri labudića, ali su već posle nekoliko dana svi prebačeni iz Dunavskog parka u Ribnjak jer su kornjače napale labudiće. Posle dva meseca, Isa i Bisa su sa dva labudića vraćeni u Dunavski park.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online