Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.10.2015.
20:34
alo.rs A

Seljaci koji su rešili da ne kukaju: Sir prodaju na internetu

Umesto na pijačnoj tezgi, zlatarski sir koji proizvede u Komaranima, kod Nove Varoši, Milanka Trtović izlaže na internetu i prodaja joj odlično ide. Njeno poljoprivredno gazdinstvo jedino je u ovom delu Srbije koje ima internet sajt, pa se za uslove kupovine raspituju sa svih kontinenata.

Reuters
Od deset krava iškolovali decu

Milanka Trtović (52) se do pre nekoliko godina nije mnogo razlikovala od drugih proizvođača belog mrsa s planinskih pašnjaka novovaroškog kraja. Uz pijačnu tezgu dreždala je na snegu, kiši i žegi, a onda je rešila da okrene list.

- Izlažući zlatarski sir na brojnim sajmovima zdrave i etno hrane u Srbiji i regionu, videla sam da su posetioci očarani njegovim ukusom, pa sam rešila da ga ponudim i onima koji nemaju priliku da ga kupe na drugi način. Internet sajt koji mi je izradila ćerka veoma brzo je povećao prodaju. Ove godine, kupcima ćemo isporučiti vagon zlatarskog sira, a kakvo je interesovanje, mogli bismo i više samo da imamo uslova za veću proizvodnju - priča Milanka.

Zadovoljni prihodom

Trtovići na pijacu u Priboj odlaze jedino petkom zbog starih mušterija.

"Za svaki kilogram sira vodimo preciznu evidenciju - kada je proizveden, kome je i po kojoj ceni prodat. Na kraju godine, svedemo račun i zadovoljni smo prihodom", kažu Milanka i Milanko Trtović.

Transport zlatarskog sira iz Komarana do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se i Trtovići i kupci dovijaju na razne načine. A da im se pošalje sir, traže i ne pitaju za cenu čak i iz Rusije i Australije.

- Imali smo u Komaranima i goste iz Amerike, koji su tražili da ih naučimo da muzu krave i prave sir, a posetioci sajta zovu često i traže da ih uputim gde mogu da kupe heljdino brašno, papriku u pavlaci ili se interesuju za seoski turizam. Savetovala sam svoje seljane da i oni slede naš primer, ali je izgleda najlakše kukati. Na ovaj način bi moglo dosta toga da se proda i ne bi imali tržišnih viškova samo da je dogovora i više preduzetničkog duha kod meštana - kaže Milanka.

Na porodičnom imanju u brdima iznad Zlatarskog jezera Milanka, suprug Milanko (51) i svekrva Miloranka (76) gaje desetak muznih krava. Kada im obaveze dozvole, u pomoć im priteknu i ćerka Danka i sin Branislav s porodicom, koji u Beogradu rade i studiraju.

- Od pre desetak godina, kada smo ostali bez posla u fabrici u Novoj Varoši, proizvodnja zlatarskog sira nam je jedini izvor prihoda. Radi se mnogo, ali se i solidno zaradi, a bele kriške su nam pomogle i da školujemo decu - priča glava kuće Milanko Trtović.

Nedelja 11.10.2015. 20:58
Najpametnije sto sam u zadnjim godinama procitao. Respekt i svaka cast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online