Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.10.2015.
21:34
Z. Marjanović - Vesti A

Zbog kumstva stigao iz Konga

Stilizovani točak na zastavi Roma simbolično govori o tome da su Romi uvek u pokretu, fizički ili u mislima, i da njima pripadaju sva prostranstva ovoga sveta. Neki takav točak života odveo je i Zorana Mančića Vuletića, rođenog u Cigan-mali, u kući svog dede Žike Vuletića, jednog od najpoznatijih milanovačkih Roma, čuvenog muzičara i boema koji je ostavio svoj pečat u kafanskom životu Gornjeg Milanovca do Demokratske Republike Kongo, gde kao član misije UN obavlja poslove inspektora za logistiku.

Z. Marjanović
Lomio slavski kolač: Zoran s porodicom i prijateljima

Zoranova karijera je veoma uspešna, ali nije bilo sve potpuno dok mu iz Gornjeg Milanovca, iz Cigan-male, nije stigao aber da je određeno da sledeće godine on i njegova porodica budu domaćini romske slave, ali to je ujedno bila i obaveza da ove godine prisustvuje lomljenju slavskog kolača. To je bio poziv - kako kaže Zoran Mančić Vuletić, kojem se nada svaki milanovački Rom i koja se ne odbija.

Z. Marjanović
Poštuje tradiciju predaka: Zoranova ćerka Sofija

- Moja porodica, supruga Svetlana, koja je Šapčanka i koju sam upoznao radeći za UN, sin Željko i ćerka Sofija, živimo u Kinšasi. Tamo dobro zarađujemo, lepo i lagodno živimo, ali duša nam je stalno u Srbiji, u Gornjem Milanovcu i Cigan-mali i to je još jedan razlog što smo odluku milanovačkih Roma da budemo domaćini romske slave sledeće godine primili i prihvatili sa oduševljenjem. Svoju krsnu slavu, Svetog Nikolu, obično slavim u Kongu po svim pravoslavnim adetima i gde su mi gosti kolege svih nacionalnosti i vera, ali romska slava Mala Gospojina u Cigan-mali je nešto drugo i nešto što se može doživeti samo na ovom mestu - kaže Zoran Mančić Vuletić, sledeći kum slave.

Zavičaj u srcu

"Prošao sam dosta sveta, ali Srbija, a posebno Gornji Milanovac, svima u svetu mogu da posluže kao primer dobrih međunacionalnih odnosa i međusobnog uvažavanja i poštovanja i više sam telom u Kongu, a dušom u Srbiji. Romi su kroz istoriju sa svojim komšijama uvek delili i dobro i zlo", ističe Zoran Mančić Vuletić.

Z. Marjanović
Po starom običaju: Izneli na ulicu jelo i piće

Niko u Cigan-mali u Gornjem Milanovcu ne zna od kada milanovački Romi na dan Male Gospojine slave i Bibiju, zaštitnicu Roma koja je, po predanju Roma, još u srednjem veku spasla romsku decu od kuge, ali na ovaj dan Romi u Gornjem Milanovcu pesmom i igrom slave i ime čuvenog milanovačkog lekara i humaniste Dušana Stefanovića, koji je Rome 1941. godine spasio sigurne smrti jer su Nemci planirali da milanovačke Rome odvedu na streljanje u Kragujevac. Da nije bilo dr Stefanovića, njegove hrabrosti i dovitljivosti, prenose svoje znanje stariji Romi na mlađe, danas ne bi imao ko da igra, peva i da slavi Malu Gospojinu i Bibiju.

Romska slava u Cigan-mali u Gornjem Milanovcu je za pamćenje. Posle lomljenja slavskog kolača sve romske porodice, prema tradiciji, iznose na ulicu iće i piće, od spemljenih jela obavezno je pečeno pile kao prilog Bibiji, sve se to postavlja u čerge i jede se sedeći. Kada se sve to obavi, slavlje se nastavlja pod šatrom pod kojom tri dana muzičari, njih bar ima među Romima, ne ispuštaju svoje instrumente.

- Naravno, u vreme trodnevnog slavlja ulica je zatvorena, muzika je bučna, ali to komšijama Srbima ne smeta. Naprotiv, mnogi od njih se priključe našem slavlju. Tako je bilo od kada Romi i Srbi žive u slozi i poštovanju i tako će uvek biti - kaže Zoran.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online