Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.09.2015.
15:06
Tanjug A

Nova pravila za ocenjivanje srednjoškolaca

Pravilnik o ocenjivanju u srednjim školama, koji nije menjan 16 godina, ovih dana treba da objavljen, a glavne novine su što nastavnici više neće ocenjivati samo usmeno odgovaranje "pred tablom" i pismene zadatke, već i druge aktivnosti, a učenici će moći da poprave ocenu i na dopunskom času. Poklanjanja ocena od odeljenskog veća zarad boljeg uspeha, više ne bi trebalo da bude.

Tanjug
Kažu da više neće biti poklanjanja ocena za uspeh na kraju godine

Umesto kampanjskog, učenje ali i ocenjivanje, moraju da budu kontinuirani i ne ocenjuje se samo usmeno pokazano i znanje na pismenim i kontrolnim vežama, već i učešće u interdisciplinarnim projektima, praktičnim, zajedničkim radovima, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Sve te aktivnosti se, kako je rekla, beleže u pedagošku dokumentaciju i kad nastavnik ocenjuje učenika, u evidenciji ima rezultate raznovrsnih aktivnosti učenika i na osnovu toga upisuje ocenu u dnevnik.

Kada su u pitanju 45-minutni pismeni zadaci, nastavnici moraju da ih najave blagovremeno. Četiri puta godišnje se planira pisana provera i raspored svih pismenih zadataka mora biti blagovremeno objavljen na oglasnoj tabli, interenet strani škole.

Na nivou odeljenskog veća se termini kontrolnih usaglašavaju, tako da ne bude više od tri provere nedeljno. Đaci mogu najviše jednom dnevno da imaju pismeni zadatak, rekla je Marković novinarima i istakla da više nema odlaganja kontrolnih.

Kada su u pitanju kratke, 15-minutne provere znanja, one se ne moraju najavljivati, a nema ni ograničenja iz koliko predmeta nastavnici dnevno najviše mogu da proveravaju "na blic". Međutim, ocene sa takvih testova se ne unose u dnevnik, već u pedagošku dokumentaciju, svesku, koju ima svaki nastavnik. Tek posle nekoliko takvih provera unosi se jedna ocena u dnevnik.

Roditelj, kako je rekla Marković može da ima uvid u pedagošku svesku.

"Ukoliko pola odeljenja dobije jedinicu, pismeni se ponavlja ali samo jednom i tada mogu da ga rade svi nezadovoljni učenici čak i oni koji nisu dobili jedinicu", istakla je ona.

Blic provere znanja mogu da se organizuju i na dopunskom času, jedna je od novina u praviniku. Takođe, da bi se spečilo da učenik ostane neocenjen jer ne dolazi na časove, pravilnik je predvideo ocenjivanje i na dopunskim časovima.

Pravilnik predviđa da se zaključna ocena izvodi na osnovu ocena iz prvog i drugog polugodišta, a tim dokumentom nadležni pokušavaju da uvedu red i kada je u pitanju višegodišnja praksa poklanjanja ocena na odeljenskom veću. Godinama je praksa da se učeniku popravlja ocena zarad boljeg uspeha, pa nastavnici s razlogom negoduju.

"Imali smo nepopularnu praksu da se na odeljenskom veću ocene popravljaju samo sa obrazloženjem razrednog nastavnika da detetu to treba za vrlo dobar, odličan uspeh", rekla je ona, smatrajući da se time samo fabrikuje uspeh koji nije realan.

U pravilniku su detaljnije nego ranije razrađeni kriterijumi za pojedine ocene koji treba da budu svojevrsni orijentir nastavnicima.

"Ako se desi da odeljensko veće inicira popravljanje ocene, to mora da bude obrazloženo upravo kriterijumima iz pravilnika, a ne željom da neko ima odličan, vrlo dobar uspeh".

Takođe, kada je u pitanju vladanje, uvodi se opisno ocenjivanje tokom godine. Do sada je nasilno ponašanje, slučajevi diskriminacije, sankcionisano, između ostalog, postupnim smanjivanjem ocene, što se pokazalo kao nedovoljno efikasno.

"Sada se uvodi opisno ocenjivanje vladanja, odeljenski starešina opisno ocenjuje vladanje i tok", rekla je Marković i podsetila da Protokol o postupanju u slučaju nasilnog ponašanja treba da bude alat, da pomogne odeljenskom starešini. Tek na kraju polugođa odeljensko veće formira brojčanu ocenu iz vladanja, koja i dalje utiče na opšti uspeh.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online