Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.09.2015.
00:11
B. Miličić - Vesti A

Pacijentu iz Rogatice prišio prste!

Radeći na mašini za mlevenje mesa, Draganu Neriću (18) iz Rogatice su noževi odsekli, zapravo praktično zdrobili vrhove kažiprsta i srednjeg prsta desne ruke. To se dogodilo u 14 sati, a već sutradan u sedam ujutro bio je u minhenskoj bolnici Bogenhauzen kod profesora dr Milomira Ninkovića. Od momenta povrede, Dragan Nerić bio je u hitnoj pomoći u Rogatici, pa prebačen u Sarajevo gde su mu zaustavili krvarenje i rekli da ne mogu obaviti operaciju prišivanja otkinutih delova dva prsta.

B. Miličić
Dr Milomir Ninković sa Draganom Nerićem

Njegov stric je dobio preporuku da pokušaju doći do dr Milomira Ninkovića u Minhenu, koji je stručnjak za ovakve vrste povreda. Tada je krenula trka s vremenom, pa se razmišljalo o avionskom prevozu, ali nije bilo leta iz Sarajeva za Minhen, nego za Nirnberg. Zbog toga su se odlučili da kolima krenu za Minhen i za oko 10 sati vožnje stigli su u kliniku Bogenhauzen.

- Kada se to dogodilo, nisam osećao nikakav bol, mislio sam da sam se ogrebao, a onda sam video krvavu desnu ruku i krv okolo. Tek kasnije osetio sam bol. Odvezli su me u Dom zdravlja u Rogaticu gde su mi previli ruku i uputili za Sarajevo. Tamo su mi zašili rane da ne krvare i rekli da oni ne mogu da spoje odsečene delove prstiju. Moj stric je dobio informaciju o doktoru Ninkoviću da je najbolji za ovakve povrede i krenuli smo za Minhen. Stigao sam već ujutro do doktora Ninkovića, on je obavio operaciju, zašio odsečene delove prstiju i sada je sve dobro - govori s osmehom na licu Dragan Nerić, prelistavajući aktuelni broj "Vesti", najčitanijih novina u dijaspori.

B. Miličić
S "Vestima" vreme brže prolazi

Profesor dr Milomir Ninković bio je u telefonskoj vezi sa porodicom Nerić i kad je Dragan Nerić stigao na kliniku Bogenhauzen, odmah je sa svojim timom uradio sve što se moglo.

- Operacija nije bila toliko komplikovana koliko je bila precizna jer je trajala oko tri sata. Prvo smo morali da utvrdimo da li krvni sudovi mogu da se sašiju, pa smo ih tražili pod mikroskopom. Pokazalo se da je mašina otkinula krvne sudove od kostiju i bilo ih je vrlo teško sašiti bez skraćivanja prstiju. Uz traženje krvnih sudova tražili smo i nerve koje smo mogli da izolujemo i dobro rekonstruišemo i omogućimo bolji senzibilitet. Tako smo izvršili operaciju uz jednu specijalnu tehniku i povećali površinu koja se dodirivala s amputiranim delom i tako omogućili brže snabdevanje amputiranih delova krvlju. Za razliku od normalnog prišivanja amputiranih delova, mi smo radili takozvano cikcak prišivanje kako bi se ostvario što veći kontakt između amputiranog dela i amputata. Na taj način se uspostavlja brza prokrvljenost i tanki transplantati mogu lakše da prežive. Mladić bi trebalo da ima dosta dobru funkciju sa dobrim osećajem vrhova prstiju, a sačuvaće se i deo nokta, što je najvažnije, tako da će i estetski rezultat na kraju biti jako dobar. Biće potrebno četiri do šest sedmica do potpunog zarastanja rana. Posle pregleda i previjanja to sve izgleda jako dobro i mislim da će to biti dobar estetski i funkcionalni rezultat - kaže dr Ninković.

Iako je prvi ozbiljniji kontakt s poslom koji je porodična tradicija bio dramatičan, Dragan Nerić kaže da ne odustaje od uključivanja u aktivnosti Industrije mesa Vizion. Srećan je što se sve na kraju ipak dobro završilo, ali verovatno će umesto u proizvodnji više biti angažovan na poslovima knjigovodstva jer je za to osposobljen u ekonomskoj školi.
 

O doktorima sve najlepše

- Dr Ninković je vrlo stručan, pogledao je sve šta se desilo, bio je vrlo ljubazan i rekao mi da se ništa ne brinem jer je u praksi imao težih i komplikovanijih slučajeva. Rekao mi je da će prste spasti. Svako jutro dolazi i pregleda mi ruku, previja i kontroliše stanje i trebalo bi da uskoro napustim bolnicu - kaže Dragan Nerić i izražava zahvalnost i lekarima u Rogatici i Sarajevu koji su mu pružili prvu pomoć i zaustavili krvarenje.

 

Porodična tradicija

Dragan Nerić je završio srednju ekonomsku školu, a kako nema posla počeo je da radi u Industriji mesa Vizion, koju njegova porodica uspešno vodi već 46 godina i zapošljava više od stotinu radnika. I on sam je želeo da se upozna sa svim fazama prerade svežeg mesa i pravljenja suvomesnatih proizvoda koji se prodaju u njihovim trgovinama u Rogatici, Palama, Sokocu, Foči, Sarajevu i Bijeljini.
U porodici Nerić Dragan je član treće generacije koja nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje i prerade mesa koju je započeo njegov deda Stojan 1966. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online