Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.09.2015.
07:45
N. S. Preradović - Vesti A

Nema para bez znanja i pameti

Ako za 10 do 20 dana Uprava za agrarna plaćanja ne zaposli 103 službenika, Srbija iduće godine iz fondova Evropske unije neće moći da preuzme 35 miliona evra.

Tanjug
Čekajući stručnjake: Srpska poljoprivreda kaska za evropskom

Radi se o bespovratnim sredstvima namenjenim ruralnom razvoju, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i član najužeg pregovaračkog tima Vlade Danilo Golubović.

Poljoprivreda zajedno sa zaštitom životne sredine pokriva 75 odsto zakonodavstva Evropske unije.

Stoga je striktno sprovođenje odredbi za ulazak u EU od velike važnosti. Početna faza koju je Ministarstvo poljoprivrede uradilo dobila je sve pohvale, ali je bilo problema koje je Ministarstvo nasledilo.

Medija Centar Beograd
Milan Prostran

Plejada ministara

Koliko se u Srbiji nonšalanto i nedosledno sprovodi agrarna politika pokazuje velika plejada ministara koji su prodefilovali u poslednjih 15 godina.

- U poslednjih 15 godina imali smo 13 ministara. Samo je sadašnja Vlada promenila tri ministra. Čak i to ne bi bio problem da se ne menjaju i zaposleni. Ukoliko nemate stručnost u kontinuitetu onda dolazi do problema - smatra Prostran.

Najveći problem bila je Uprava za agrarna plaćanja, ali kako je za list "Danas" istakao Golubović, Ministarstvo je uspelo da tu Upravu prebaci iz Šapca u Beograd. Međutim, ona bi pred ulazak u EU trebalo da ima više od 800 zaposlenih i da bude ozbiljna finansijska institucija.

- Sad je zaposleno 67 i ako želimo da krenemo sa aplikacijama za sredstva u okviru IPARD 2 (evropski fondovi za poljoprivredu), početkom 2016, moramo u najkraćem, ali zaista najkraćem roku da dodatno zaposlimo 103 službenika kako bismo mogli da realizujemo dalji proces akreditacije. Vlada obećava poslednja četiri meseca da će to biti rešeno i verujem da ćemo ovaj potencijalno vrlo ozbiljan problem privesti kraju na pravi način. U suprotnom, bićemo u ozbiljnom problemu. EU je po ovom pitanju vrlo striktna - kazao je Golubović.

On je pojasnio da je u periodu od 2014. do 2020. predviđeno da se iz IPARD izdvoji 175 miliona evra bespovratnih sredstava za Srbiju.

Raskidali ugovore sa agronomima

U avgustu 2012. godine tadašnji potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović je kritikovao potez tada aktuelnog ministra poljoprivrede Gorana Kneževića kada je prekinuo angažman za skoro 1.700 diplomiranih inženjera poljoprivrede, koje je angažovala prethodna Vlada.
- Gore od ove odluke je to što ministar ne vidi koliko štetan korak je napravio. Nije moguće kontrolisati namensko korišćenje desetina milijardi dinara iz agrarnog budžeta bez angažovanja organizovanog sistema, čiju osnovu čine ovi agronomi - naveo je tada Petrović.
Petrović je tada rekao da nije moguće da stotine hiljada seoskih porodica i domaćinstava bez stručne pomoći podignu produktivnost i tako povećaju zaradu.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, u izjavi za "Vesti" kaže da je Evropska unija najbirokratskija institucija koja postoji na Starom kontinentu i da za svaki cent koji daje iz svojih fondova traži kilograme i kilograme papira.

- Tačno je da mi imamo dosta službenika, ali kvalifikovanih i obučenih za poslove koje zahteva EU mi gotovo nemamo. Stoga, ako želimo da uzmemo tih 35 miliona evra koje su predviđene za 2016. godinu, moramo se što bi narod rekao uzeti u pamet, zaposliti stručne ljude da rade svoj posao - kaže Prostran.

Ukoliko ne znamo kako da radimo, treba da se ugledamo na pozitivna iskustva zemalja koje su prošle kroz taj mukotrpan proces, na primer iskustva Poljske ili Slovačke.

- Nažalost, mi sve shvatamo neozbiljno - kaže naš sagovornik - pa smo i pregovorima pristupili dosta neozbiljno, što nas može dosta koštati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online