Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
00:10
O. Ikodinović - Vesti A

Staljinov motor kao kalašnjikov

Ruski motociklisti dosad su vozili motore strane proizvodnje, ali sada su osmislili domaći motocikl, i ukoliko sve bude išlo po planu, masovna proizvodnja staljinca započeće 2016. godine, a kako je najavljeno, koštaće oko 5.000 dolara.

Vesti
Prototip motora staljinac

U prvoj fazi planirana je proizvodnja od 500 do 1.000 motocikala godišnje, a takođe razmatra se i mogućnost postepenog izlaska na druga tržišta. Zapadna Evropa nije u opciji, ali je moguć izvoz u Srbiju, Belorusiju, Ukrajinu, Bugarsku i Egipat.

Čoper staljinac je dobio ne samo vojničku boju, nego je gotovo isti kao motocikl K750 - modernizovana verzija čuvenog motocikla M-72 iz vremena Drugog svetskog rata. Takođe, novi ruski harli ima farove u obliku suze i druge elemente karakteristične za vojnički stil. Staljinac će imati nekoliko verzija i skoro svaki njegov deo biće proizveden u Rusiji.

Ovaj čoper ima 1.000 kubika, menjač sa pet brzina i 80 konjskih snaga, koji mu omogućavaju da razvije stotku za sedam sekundi, a u proseku troši pet litara benzina na 100 kilometara. Prototip ovog narodnog motocikla predstavio je u Sevastopolju vođa Noćnih vukova i omiljeni Putinov bajker Aleksandar Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg.

- I dalje ga razvijamo i unapređujemo. Njegova snaga biće povećana 1,5 put. On mora biti biti isto tako pouzdan i siguran kao automat kalašnjikov - kaže Zaldastanov.

Izbor imena nije slučajan. Poznato je da Hirurg i njegovi bajkeri gaje simpatije prema sovjetskom lideru Josifu Staljinu. Zaldastanov tvrdi da je Staljin "superiorna istorijska i mistična ličnost koje se neprijatelji Rusije i dalje plaše, uprkos činjenici da je mrtav".

On ne smatra da je Staljin diktator. Po njegovom mišljenju, jedinstveni "diktator u svetu je Vol strit, gde novac rešava sve".

Staljinac je prvi proizvod projekta "Ruski motocikl", na kojem zajednički rade Noćni vukovi i ruska fabrika Poršenj. Noćni vukovi su najmasovniji motociklistički klub na svetu, koji ima preko 5.000 članova u Rusiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji... Protive se nametanju zapadnih vrednosti i američke ideologije. Hirurg za Vukove kaže da su oni "gvozdena konjica predsednika Putina".

Lider Noćnih vukova i ruska organizacija pokret Antimajdan, čiji je on član, nedavno su otpočeli još jednu borbu. Oni su zatražili od Saveta Federacije i ruskog državnog tužilaštva da na teritoriji Rusije zabrane rad dva američka bajkerska kluba - Anđele pakla i Bandite, za koje se sumnja da po nalogu Zapada spremaju obojenu revoluciju u Rusiji. Američki FBI u svojim izveštajima navodi da Banditi predstavljaju ozbiljan kriminalni problem u društvu i da su pomagali transport narkotika na teritoriji SAD, dok su Anđeli pakla označeni kao jedna od najopasnijih kriminalnih grupa u SAD.

Noćni vukovi su sušta suprotnost ovim američkim bajkerima. Zbog njihovih patriotskih stavova SAD su u decembru 2014. godine Noćne vukove stavile na crnu listu trgovine, a kasnije ih je na crnu listu stavila i Kanada. Hirurg je na ovom priznanju zahvalio i poručio da će i ubuduće činiti sve kako bi "opravdao poverenje američkog predsednika".

Uspešni biznis

Osim motocikla Noćni vukovi imaju i svoju modnu liniju i mehaničarsku radnju. Sva odeća Vukova proizvodi se u ograničenim serijama, ne više od 50 primeraka i zbog toga se smatra ekskluzivnom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online