Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.09.2015.
03:00
D. Dekić - Vesti A

U stranku ili u beli svet

Beg iz Srbije, ili učlanjenje u neku od stranaka na vlasti, jedina su alternativa za mlade u Srbiji koji bezuspešno kucaju na mnoga vrata za posao. One koji prelome da ostanu na rodnoj grudi, ako se ne odluče za partijsku knjižicu čeka dugi hod po mukama, jer je u prošlom mesecu bilo 737.838 registrovanih bez posla na koji se u Srbiji prosečno čeka četiri godine.

Tanjug
Na mlade niko ne misli

Frizirane podatke da je nezaposlenost mladih upola smanjena negira predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić. Ona objašnjava da su sindikalci svakodnevno na terenu širom Srbije, pa da je uposleno na desetine hiljada ljudi, sigurno bi uočili.

- Mladi nam svakodnevno potvrđuju da su na primerima videli kako kriterijumi nisu stručnost, znanje i iskustvo, već je to apsolutno učlanjenje u partije na vlasti. Kažu da je sa stranačkom knjižicom neuporedivo lakše zaposliti se - kaže Savić za "Vesti" dodajući da pri zapošljavanju ima i nepotizma i prijateljskih veza.

Vlast kao mamac

Učlanjenje u stranke koje vode državu zarad zaposlenja višegodišnja je praksa u Srbiji, što potvrđuje i porast broja članova kada odnesu pobedu na izborima i formiraju vlast.
Naprednjaci su tako došli do skoro pola miliona članova, a manje partije koje učestvuju u vlasti poput Jedinstvene Srbije i Nove Srbije, prema sopstvenom kazivanju kreću se oko 100.000. DS se od pada sa vlasti osuo, ali tvrde da imaju 200.000 članova.

U Srbiji je registrovano čak 96 političkih partija koje prema sopstvenim podacima, imaju ukupno 1,5 miliona članova i ozbiljno se približavaju broju zaposlenih u zemlji. Ulazak u partije koje vode državu nudi lepezu poslova u državnoj administraciji, javnim preduzećima i drugim institutima na državnom budžetu. Osim kao piskarala, savetnici i PR-ovi, brojna mladež, kako je nedavno otkriveno, može da postane deo internet partijske armije botova i da uz dnevni rad od osam sati u stranci, dobije uz apanažu od 12,5 evra, sendvič i sok.

Tako se za ostavljanje pozitivnih komentara na nizu sajtova mesečno dolazi do prosečne srpske plate i zarađuje čak 60 evra više nego za nošenje džakova i druge fizičke radove.
Mladima koji neće da se angažuju politički, statistika iz prethodnih meseci, nikako ne ide na ruku.

Pokazuje se da je stopa njihove nezaposlenosti dostigla 50 odsto, kao i da više od četvrtine onih koji ne rade čini populacija do 30 godina. Podaci govore da je onih od 20 do 24 godine 90.000, a od 25 do 29 više od 100.000 nezaposlenih. Ako se tome dodaju i oni u punoj radnoj snazi od 30 do 34 godine kojih je više 95.000, vidimo da je skoro svaki treći čovek mlađe dobi bez posla i perspektive. Ni malo ohrabrujuće ne zvuči da je u prošloj godini je 793 preminulo čekajući posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online