Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.09.2015.
22:22
Z. Marjanović - Vesti A

General brani državu od bele kuge

Česta i sumorna upozorenja stručnjaka da se broj stanovnika u Srbiji svake godine smanjuje za broj stanovnika jednog omanjeg grada i da će do 2050. godine u Srbiji biti gotovo pola miliona manje stanovnika nego što ih je danas, da smo prema starosnoj strukturi među najstarijim narodima u Evropi u dražavi nema ko da čuje jer malo se šta radi da se zaustavi pad nataliteta.

Mladi podržali druženje

Deklarativno država shvata problem, ali u praksi sve ostaje na tome. No, to što ne vidi i ne čuju odgovorni u državi vide meštani podsuvoborskih sela koji svake godine organizuju druženje porodica sa troje i više dece s ciljem da se broj porodica sa više dece poveća i u tome postižu rezultate jer, prema rečima Radovina Veselinovića, predsednika MZ Pranjani i oca četvoro dece, iz godine u godinu sve je više mladih parova koji se odlučuju na uvećanje porodice.

Ove godine, zahvaljujući razumevanju i podršci Jovana Čekovića, vlasnika etno sela u Koštunićima, okupilo se više od 80 porodica koji su se odlučile da rađanjem troje i više dece stanu na put padu nataliteta u ovom delu Srbije.

Do sada su se porodice sa više dece okupljale uglavnom o svom trošku, ali, shvatajući cilj ovakvog druženja, ovog puta domaćin porodičnog okupljanja bio je general Jovan Čeković, vlasnik etno sela u Koštunićima koje je već davno na glasu po lepoti i uslugama koje pruža.

- Oduševljen sam povećanjem broja porodica sa više dece jer, u suprotnom, badava nam sve što gradimo i radimo, uzalud nam putevi, internet, mostovi, etno sela... Ma, džaba sve ako u budućnosti to ne bude imao ko da koristi - veli Čeković.

Povratnici iz Francuske

Među okupljenim porodicama bilo je najviše mlađih bračnih parova, ali i starijih koji su želeli da budu deo druženja u predivnom ambijetnu etno sela u Koštuničima. Među njima su i Života i Dušanka Gvozdenović koji su dugo radili u Francuskoj.

Deca su blago

- Okupljanje porodica sa troje i više dece počelo je pre osam godina i tada se na zajedničkoj večeri okupilo desetak porodica. Međutim, kako godine odmiču, tako se povećava i broj parova koji se odlučuju da rode više dece. Jer, ne treba zaboraviti da se u Srbiji, a posebno u takovskim selima i selima sa Suvobora bogatstvo oduvek merilo brojem dece, a ne hektarima livada, šuma, brojem stoke u štali... Uostalom, kakvo je to bogatstvo ako je samo za jednu generaciju i ako nema ko da ga nasledi, produži i uvećava. Ne znam da li su i koliko ova naša okupljanja porodica doprinela da se poveća broj dece u našim selima, ali znam da je iz godine u godinu sve više porodica koje dolaze na naša druženja - veli Čeković.

Ove godine se u Koštunićima okupilo osamdesetak porodica sa oko 250 dece, što je bio pravi praznik za oči i dušu i nadamo se da će jednom i ta deca dolaziti na naša druženja sa svojom decom. Možda je ovo tek mali korak da oživimo srpska sela i da spasemo Srbiju daljeg pada nataliteta, ali sve se i počinje malim koracima - kaže Radovan Veselinović, inicijator okupljanja porodica sa troje i više dece uz napmenu da se i opština Gornji Milanovac nije pretrgla u finasijskoj podršci druženja.

Porodice Dragićević i Milutinović su stalni gosti druženja.

- Naravno da podržavamo ovakva druženja jer su dragocena i daju rezultate jer znam porodice koje su se odlučile da rode treće dete, pa i četvrto samo zahvaljujući ovoj akciji. Da je sreće da i cela Srbija napravi ovako druženje i da se na taj način ukaže poštovanje porodicama, a pre svega majkama koje su rađenjem dece shvatile da je to jedini put da se zaustavi pad nataliteta -ističe Olivera Dragićević.

Planina se orila od graje

- Naša deca ne žive ovde, ali to ne znači da našim prisustvom ne damo podstrek mladima da uvećavaju porodice jer, posmatrano s našeg životnog broda, sve je u životu relativno, osim dece - ističu Gvozdenovići.
Druženje u Koštunićima je bilo u znaku dečje graje, uplakanih beba, devojačkih i momačkih pogleda koji će jednom možda biti krunisani i nečim mnogo ozbiljnijem i muzikom koja se na Suvoboru čula do pred zoru i kojom se slavio život, a život bez dece je prazan - rekoše Gvozdenovići.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online