Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.09.2015.
19:30
V. Mačar - Vesti A

Najveći gubitnici Srbi u Kanadi

Duhovno tkanje među kanadskim Srbima odvija se na više razboja, a samo im je osnova ista - svi su ubeđeni da veruju u jednog Boga, a potka, odnosno način na koji se duhovno uzdižu, dijametralno su im suprotni. Da li će najnovija vizita Njegove svetosti srpskog patrijarha Irineja, koji, dolazi u Milton, u ulozi administratora Eparhije kanadske, uspeti da pomiri sve ove suprotnosti? Mnoge naznake upućuju na zaključak da će to ponovo biti put kroz trnje i bez vidljivih rezultata.

Tanjug
Da li će patrijarh srpski Irinej pomiriti nepomirljivo?

Kada je proletos, nakon majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, na kom je trajno razrešen vladika Georgije, boravio u Kanadi s ciljem da preuzme Eparhiju kanadsku i unese mir među vernike, očekivalo se da će to biti rutinski zadatak. Međutim, patrijarh se u Beograd vratio praznih ruku. Doduše, vladika Georgije mu je predao vladičanski štap i ikonicu, simbole episkopa, i to je sve kada je primopredaja u pitanju. Nije ništa urađeno ni na mirenju, naprotiv, mnogi Srbi, razočarani u sam crkveni vrh, počeli su da idu u ruske pravoslavne crkve.

Problem upravljanja parama Eparhije kanadske (na računima se nalazi nešto više od 700.000 dolara) poseban je kamen spoticanja, o čemu su "Vesti" opširno izvestile pre nekoliko dana. Ni sada nije jasno ko tačno upravlja Eparhijom kanadskom. Naime, po dolasku u Kanadu, patrijarh Irinej zatekao je novi Eparhijski savet, formiran 1. maja (pre zasedanja Svetog arhijerejskog sabora) i koji je on svojom odlukom blagoslovio. Ispostavilo se, međutim, da je patrijarhu neko tokom njegove posete Kanadi, dojavio da je taj Savet nezakonit, pa je Njegova svetost odlukom od 9. juna poništio sve svoje odluke, a istim papirom priznao je sve organe formirane do tada, a pod jurizdikcijom vladike Georgija.

Pet sveštenika na crkvenom sudu

Savet Eparhije kanadske izveštava da su neki od legitimno izabranih članova, kao i neki vernici Eparhije kanadske krajem juna podneli prijave za pokretanje crkveno-sudskog postupka Crkvenom sudu Eparhije protiv dva sveštenika, a ovih dana protiv još trojice sveštenoslužitelja. Pošto u razumnom i zakonskom roku za prve dve prijave nije stigao nikakav odgovor, Savet će biti prinuđen da u datom trenutku sve postojeće činjenice o ovim predmetima preda sudu javnosti.

Tek tada nastaje prava rašomonijada. Uz pomoć svog zamenika, protojereja stavrofora Vasilija Tomića (ostaje nejasnoća kako je i prota Vasilije "preživeo" odluku od 9. juna), patrijarh Irinej formira Eparhijski savet od ranijih članova i Savet zaseda, i to sa kvorumom?! Isključuju članove koji se nisu odazvali na pozive za sednice, a za potpredsednika biraju Dragana Prostrana.

Međutim, Eparhijski savet, izabran 2014. i kome mandat ističe 2017. godine, sve odluke donesene na majskom zasedanju Sabora i kasnije smatra nezakonitim i nelegitimnim.
U javnim oglašavanjima posle toga iskristalisalo se i mišljenje da je jedini gubitnik smenjeni vladika Georgije, koga zvanična struja uvlači u međusobna prepucavanja, iako se on nije oglasio kako je sišao sa eparhijskog trona. Da li je, međutim, jedini gubitnik vladika Georgije? Ako se realno sagleda situacija nastala nakon uragana koji je protutnjao Eparhijom kanadskom od februara ove godine do danas, onda su najveći gubitnici vernici, pre svega, a onda i Srpska pravoslavna crkva u celini.

A moglo je mnogo bezbolnije. Jednom prilikom vladika nam je rekao da je crkvenom vrhu predložio da mu po njihovom izboru daju vikarnog episkopa, koga bi on za godinu dana uveo u posao, a on bi se sam, zbog svih pritisaka, ali i ugroženog zdravlja, povukao sa trona Eparhije kanadske. Ali zašto jednostavno - kada može komplikovano.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online