Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.09.2015.
21:23
B. Grujić - Vesti A

Ponosno nosi srpski pasoš

Daniela Danikov iz Zrenjanina, diplomirani stomatolog i specijalista, pre tačno 25 godina, sasvim slučajno, tokom jedne razmene studenata stomatolologije beogradskog i rimskog Univerziteta, upoznala je svog budućeg supruga i životnog saputnika, Roberta Maćisa i posle nekoliko godina intenzivnog zabavljanja, odlučila da prihvati njegov poziv da dođe i započne život u Kaljariju. U domu porodice Maćis govori se i italijanski, ali i srpski, budući da je i Roberto baš savladao naš jezik slušajući ga dok je Daniela učila Luku dok je još bio dete.

Z. Dedić
Čuva svoje korene: Daniela Danikov

- Luka priča odlično i naravno sve razume na srpskom, samo malo teže čita, a supruga je bilo sramota da dolazi u Zrenjanin i da ne zna dve reči da progovori sa mojom familijom. Zahvaljujući njegovoj upornosti srpski je savladao sasvim solidno, a ja sam naravno, još prve godine dok sam učila bila prinuđena da italijanski usavršim do perfekcije. Dvadeset tri godine posedujem italijanski pasoš, ali se našeg nikada nisam odrekla i uvek sa nekim posebnim ponosom na granici vadim oba pasoša - veli Daniela.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, još kao srednjoškolka obožavala sam Italiju i maštala da upoznam nekog šarmantnog Italijana. I sasvim slučajno želja mi se ispunila, kao apsolvent Stomatološkog fakulteta u Beogradu, upoznala sam Roberta. U to vreme kasnih 80-ih, nije još bilo mobilnih telefona i interneta, pa je komunikacija bila mnogo komplikovanija, a naši retki susreti, jer smo oboje živeli skromno, studentski, bili su prava svetinja. Onda je usledio taj iznenadni poziv mog budućeg životnog saputnika i velike ljubavi, koji sam bez puno dvoumljenja prihvatila i tako ostvarila svoj san da živim u ovoj prelepoj zemlji, na njenom jugu, gde je more prelepo i sunce nekako specifično, primamljivo, fantastično - priča Daniela, koja je, kao i svakog leta, obavezno u rodnom Zrenjaninu, u poseti roditeljima i rođenom bratu, koji sa porodicom živi u gradu na Begeju.

Z. Dedić
Uživanje u prirodi: Daniela sa suprugom i prijateljima

Prvih nekoliko godina, kako sama ističe, bilo joj je izuzetno teško, savladavala je italijanski jezik, sa specifičnim naglaskom Sardinije, radila na master specijalizaciji i nostrifikovanju beogradske diplome.

- Dve godine posle venčanja, na svet je došao sin jedinac Luka, koji je uspešan student ekonomije u Berlinu.

Porodica Maćis, sa dva diplomirana stomatologa, nastavila je porodičnu tradiciju, a Daniela i Roberto svojom energijom i stručnim znanjem samo su podigli ugled i renome stare, porodične stomatološke ordinacije.

- Izuzetno sam ponosna na svog Luku, sjajan je momak i dobar učenik, a Berlin je odabrao zbog velike ljubavi, prema jednoj Italijanki, sa Sardinije, koja sa porodicom živi u Berlinu. Simpatična je i suprugu i meni bila činjenica da se sudbina eto ponavlja i nijednog trena mu nismo branili niti pokušali da stanemo na put njegovoj odluci da studira daleko od nas, u Nemačkoj. Mada, znate kako je, majkin sin jedinac... nije baš uvek svejedno i često sam u Berlinu - kaže Daniela.

Napunila baterije

"Moj suprug obožava stomatologiju i svako leto, već godinama, umesto godišnjeg odmora odlazi na volonterski rad u neku daleku i siromašnu zemlju. Boravio je i radio u Indiji, na Tibetu, u Pakistanu... Ja i pored bezbroj njegovih poziva i molbi, forsiram drugu opciju, koja podrazumeva uživanje u suncu i moru Sardinije, a desetak dana obavezno odvojim za roditelje koji žive u Zrenjaninu i brata koji sa svojom porodicom takođe živi u gradu u kojem smo odrasli. Tu se sretnem i sa dragim prijateljima iz detinjstva i srednjoškolskih dana, napunim baterije i vratim se u Kaljari gde me čekaju brojne obaveze u ordinaciji", dodaje Daniela.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online