Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.09.2015.
21:56
Alo.rs A

Beograd pokriven prislušnim uređajima: Strane službe u akciji?

Centar Beograda, kao i najfrekventnija mesta u gradu, među kojima su i popularni tržni centri, prekrivena su lažnim baznim stanicama, uređajima pomoću kojih se presreću razgovori, SMS-ovi i ubacuju špijunski softveri u telefon.

A. Čukić
Špijuni su među nama

Onaj ko upravlja tim uređajima može da prati i kretanje osoba koje su u njihovom dometu, komunikaciju SMS-ovima i da menja sadržaj poruka.

U postojanje sumnjivih signala koji ukazuju na prisustvo lažnih baznih stanica uverio se reporter "Njuzvika“ Ratko Femić, koji ih je otkrio pomoću „kriptofona“ (telefona sa specijalnom zaštitom koji izgleda kao običan aparat, ali korisniku šalje upozorenje kada je komunikacija nesigurna). "Kriptofon“ je nabavio od proizvođača u Nemačkoj jer ga je nemoguće kupiti u Srbiji. Na sumnjive signale naleteo je u blizini najvažnije državne insitucije - zgrade Predsedništva, Vlade, Skupštine, nekoliko ministarstava, pored kasarne Gardijske brigade, Ambasade SAD, rezidencija među kojima su rezidencije ambasadora SAD i predsednika Srbije...

- Istraživanje smo radili nekoliko nedelja i otkrili gomilu sumnjivih signala koji ukazuju na postojanje uređaja za presretanje razgovora. Osim u blizini najvažnijih institucija u centru grada, „kriptofon“ je dosta crvenih linija, odnosno sumnjivih signala, pokazivao na Topčideru i Dedinju - navodi za „Alo!“ Femić. On dodaje da onaj ko upravlja tim uređajima može da prati kretanje osoba koje su u njihovom dometu, koje ulaze i izlaze iz zgrada državnih insitucija, da prati njihovu komunikaciju SMS-ovima, sluša razgovore, pa čak i menja sadržaj poruka ili ih zadržava.

- Te lažne bazne stanice u blizini državnih i vojnih institucija mogili su da postave stranci, određeni tajkunski krugovi, konkurentske firme koje bi da dobiju unosne poslove. Nije isključeno ni da su pojedini uređaji postavljeni i u svrhe kontraobaveštajne zaštite kako bi se znalo, recimo, ko ulazi i izlazi iz institucija - kaže Femić.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže za “Alo!” da presretanje telefonskih razgovora, poruka i imejlova nije jednostavno i da to mogu raditi samo stručnjaci.

-Ne iznenađuje me pokušaj obaveštajnog prodora interesnih grupa ili nekih stranih službi prema našoj vladi i premijeru. Osim što pojedine interesne grupe ili strane službe imaju mogućnost da to rade, one imaju i razloge da unapred znaju šta naša vlada, odnosno premijer, misli i hoće da uradi. Posebno jer je premijer ušao u ozbiljan i širok rat protiv organizovanog kriminala, sprovodi snažne reforme koje mnogim tajkunima nisu po volji. A što se eventualno interesa stranih službi tiče, on je jasan. Vučić donosi velike i jasne odluke - navodi Dragaš.

On naglašava da je posao naših bezbednosnih službi, a posebno njihovog kontraobaveštajnog dela, upravo otkrivanje, sprečavanje takvih nelegalnih postupaka, kao i zaštita nosilaca vlasti.

- Što se tiče postavljanja sistema koji simuliraju baznu stanicu, ta tehnologija je već zastarela jer to predstavlja aktivan oblik presretanja i prisluškivanja, koje naše službe lako mogu da otkriju. Sve se više koristi pasivni sistem za prisluškivanje koji ne emituje nikakve signale koji bi mogli biti otkriveni skeniranjem ili drugom spektar analizom. Pitanje ko to može da ima je pitanje za službe bezbednosti Srbije - naglašava Orhan Dragaš.

Utorak 01.09.2015. 23:52
- Što se tiče postavljanja sistema koji simuliraju baznu stanicu, ta tehnologija je već zastarela jer to predstavlja aktivan oblik presretanja i prisluškivanja, koje naše službe lako mogu da otkriju...................Pa sto onda rade tu ako su zastarjele i lako se otkrivaju. A da zaboravio sam da strana firma servisira sve kompijuterske sisteme u svim " srbskim" obavjestajnim institucijama pa tako da se u Srbiji sve zna. Znaju svi osim Srbskog naroda a ovoj vlasti je jedino bitno da svoje poslove sakrije od naroda.
Utorak 01.09.2015. 22:10
E otkriste Ameriku-pa to je vest poodavna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online