Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.08.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Dajte mi posao, umrećemo od gladi!

Štrajkujem glađu jer u pančevačkoj bolnici ne mogu da dobijem posao od tatinih i maminih sinova, veza i vezica i onih koji plate radno mesto, da prehranim bolesne roditelje i maloletnog brata. Neću milostinju, hoću i ja da radim.

N. Jojić
Prodaju pokućstvo da prežive: Vesna i Đuro Medić

Ovaj, neveliki transparent, Đuro Medić (21) iz Pančeva držao je u četvrtak, nekoliko sati, ispred Opšte bolnice u ovom mestu, verujući da će na taj način uspeti da nađe posao. Njegov očajnički potez je trajao onoliko koliko je na pljusku izdržao karton na kome je pisao.

Pomoć SNS?

Od svih političkih partija u Pančevu, tužna sudbina Medića je izgleda raznežila samo naprednjaka Ivana Tešića koji ga je pozvao i obećao pomoć.
- Obećao je da će učiniti sve da mi nađe posao. Hvala mu barem na brizi - kaže Đuro.

Umesto posla, Medić umalo nije dobio zapaljenje pluća.

- Za štrajk sam se odlučio jer više nisam znao šta da radim. Završio sam Srednju medicinsku školu odličnim uspehom, ali iako sam konkurisao na više od 40 adresa, niko mi nije čak ni odgovorio da im ne trebam. Istovremeno, ne prođe dan da ne čujem da se neko od mojih vršnjaka iz škole zaposlio. Da ne bude zabune, ne pričam napamet, imam imena i prezimena tih ljudi. Naravno da ih ne osuđujem, jer nisu oni krivi što im roditelji nisu siromašni i bolesni - priča ovaj mladić u stanu u pančevačkom naselju Nova Misa gde živi s bolesnim roditeljima i bratom koji ide u školu.

Vlasnik stana im već tri godine ne naplaćuje kiriju, a oni preživljavaju tako što rasprodaju ono malo pokućstva što imaju, pa je, ironično se može reći, stan "veoma sveden".

- Prvo smo prodali televizor, pa kompjuter, pa frižider, pa bojler... Nas četvoro živimo od 3.000 dinara (oko 22 evra) socijalne pomoći. Otac je juče u jednoj mesari na veresiju za 500 dinara uzeo malo hrane i to nam je - pomirljivo priča ovaj mladić koji je upisao Medicinski fakultet, ali je zbog besparice bio prinuđen da ga zameni fizičkim poslovima.

- Nikada nisam birao posao. Poslednji put sam radio na građevini mesec dana po 12 sati dnevno. Dobio sam ukupno 10.000 dinara (80 evra). Ali, ni takvih poslova više nema.

Medići su izbegli u Srbiju iz Erduta, par meseci pre "Oluje". Otac Stevo je srčani bolesnik, a majka Vesna psihički je obolela posle porodične tragedije, još dok su živeli u Hrvatskoj.

N. Jojić

Direktor: Neka štrajkuje ispred Vlade

Direktor Opšte bolnice u Pančevu, Nebojša Tasić, tvrdi da u njegovoj bolnici nema rođačkog ili partijskog zapošljavanja, jer sve oglase i "kvote" određuje nadležno ministarstvo Vlade Srbije, a sve se sprovodi u skladu sa procedurama i zakonom.
- Voleo bih da mogu da pomognem tom mladiću, ali ne odlučujemo mi o zapošljavanju. Najpametnije bi bilo da je štrajkovao glađu ispred Vlade Srbije, tamo se odlučuje, a ne ovde - kaže Tasić.

- Dok sam mogla - radila sam. I sada čim čujem da nekome treba čistačica, pralja, odem da pitam. Ali valjda i za te poslove danas treba veza - priča Vesna.

Zapravo, uglavnom plače. Želela bi da pomogne deci, ali ne može.

I dijaspora zvala

Priča o tužnoj sudbini porodice Medić je za samo nekoliko dana izazvala saosećanje građana Beograda. Đuro kaže da svakodnevno dobija pozive i znanih i neznanih koji mu nude novac, ali ih on sve ljubazno odbija.
- Zvao me je i Danko Savanović iz Švajcarske i molio da mi pošalje neki novac dok se ne snađem. Ali i njega sam odbio. Ne želim ničiju milostinju, već da pošteno zaradim platu. Nadam se da ne tražim previše - ističe Medić.

Nedelja 23.08.2015. 23:00
Где су моји коментари ?? Где су остали коментари ??? ВЕСТИ онлине зашто сте дозволили брисање коментара .ЗАШТО ???Били су преко 30 коментара и сви су избрисани .
Ponedeljak 24.08.2015. 02:34
Daleko su vesti od novinarstva i slobode misljenja i govora. Kulturna ali ubitacna istina se ovde najvise brise a zna se ko u Srbiji drzi palac nad medijima. Kad se vucic bude vratio iz USA nece ni vama biti dobro...a dao bog twitter i FB su slobodni za izrazavanje bez vase pateticne cenzure.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online