Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.08.2015.
00:12
D. Đorđević - Vesti A

Zavičaj sanja u Ilinoisu

Staniša Jović zvani Borac (55), dolazi stalno, iz američke države Ilinois gde živi, u svoje rodno planinsko selo Vlase, 20-ak kilometara severozapadno od Vranja. Bez zavičaja i Srbije ne može, zato već puna dva meseca odmara u selu i krstari voljenom zemljom.

D. Đorđević
Uz voljen klub Staniša na stadionu Partizana

- Došao sam da uživam u lepotama svog sela, da nađem odmor i mir pored reke Veternice gde sam proveo bosonogo detinjstvo i bezbrižnu mladost. Često sanjam rodno selo. Dođem da se vidim sa drugovima i drugaricama sa kojima sam završio osnovnu školu. Sagradio sam veliku kuću i nameravam kad-tad da se vratim. Odlazak u Ameriku stalno odlažem, prvo zbog izgradnje kapele na mesnom groblju, potom voljenog kluba beogradskog Partizana.

Sa porodicom sam stalno na vezi, ali najviše mi nedostaje slatko gugutanje jednogodišnje unuke Melanije i tromesečnog unuka Kristijana - priča Staniša.

Inicirao gradnju: Trpezarija na mesnom groblju

Svojevremeno, imao je sreću da mu je stric Stanko živeo u Čikagu u Americi, pokupio je porodicu, suprugu Veru i sinove Miljana i Davora i otišao 1994. godine, bez pozdrava. Kad mu je umro otac Đorđe, odveo je u Ameriku i majku Savku. Skrasio se u Kerol Strimu u američkoj državi Ilinois.

Dolazi stalno, a boravi u proseku po dva meseca i više. Njegova je inicijativa da se sagradi, na mesnom groblju pored crkve Sveti Ilija, trpezarija.
- Počeli smo pre dve godine, ove završavamo radove. To bi bilo naše dobročinsko delo u znak poštovanja prema precima i zalog za budućnost našim potomcima da nastave tamo gde smo mi stali-kaže Staniša.

Veliki vernik: Staniša pored sveštenika u susednom selu

Želja je bila da zgrada bude uklopljena u stil gradnje crkve koja je sazidana 1930. godine od strane priloga meštana sela Vlasa, Stanca, Roždaca i Trstene, u vreme Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Tada je crkvu osveštao episkop niški Dositej, a sada žele da to bude episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

- Morao sam da odem iz sela i Srbije. Bio sam i ostao vatreni pobornik ravnogoraca, kao i svi preci. Te 1994. godine, na jednom skupu u selu pocepao sam veliki poster Slobodana Miloševića i krenule su nevolje. Odlučio sam, put pod noge, ali zov zavičaja, što više vreme prolazi, sve je veći -iskren je Staniša

Guča kao lek

- Bio sam u Guči. Uživao sam u sviranju trubača, ovog puta mi je posebno drago što su "južnjaci" osvojili sve nagrade. Najbolji orkestar je iz Vranja, a njegov kapelnik Nenad Mladenović je moj prijatelj. Lepo sam se proveselio, a nisam mogao da odolim jagnjećem pečenju i svadbarskom kupusu - ističe Staniša.

Oporavak u banji

Bio sam i u kraljevskoj Ribarskoj Banji gde sam proveo izvesno vreme na rehabilitaciji. Prelepo je, a i pomaže, posebno lekovita voda. Imam problema sa diskushernijom, to je od stalnog sedenja za volanom, jer sam profesionalni šofer - veli Staniša.

"Grobar"

- Partizan mi je u srcu, sinovi su, takođe veliki fanovi. Kod kuće sam jugo ofarbao u crno-belo, a umesto tablice piše "grobar". Svaki uspeh proslavimo tim autom na ulicama Kerol Strima sa zastavama, sa klupskim obeležjima. Neuspehe odbolujemo. Moja krv je crno-bela, zato sam i gledao da budem u Srbiji u vreme kad Partizan igra neku utakmicu u Evropi. Desilo se da to bude sa rumunskom Steauom, pa još pobeda - kaže Staniša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online