Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.08.2015.
09:58
telegraf.rs A

Na današnji dan umro je srpski omiljeni vladar

Pre 94 godina, 16. avgusta 1921. godine, prestalo je da kuca srce kralja Petra I Karađorđevića, koji je Srbiju zadužio mnogo, pre svega liberalno - demokratskim pogledom na svet i velikim pobedama u Prvom svetskom ratu.

wikimedia.org
Srbiju je zadužio mnogo: Kralj Petar I

Nazivali su ga najvoljenijim srpskim kraljem, a s obzirom na to šta je sve uradio za Srbiju i njen narod, ne čudi što su ga ljudi voleli. Kralj Petar I Karađorđević ostaće upamćen u srpskoj istoriji kao evropski liberal, prvi ustavni vladar, vrhovni komandant herojske oslobodilačke vojske, ali pre svega kao vladar koji je imao razumevanja i voleo svoj narod.

Kralj Petar je na vlast došao nakon majskog prevrata, 1903. godine i ubistva poslednjeg srpskog vladara iz dinastije Obrenović, Aleksandra i njegove supruge Drage. Vladao je sve do svoje smrti 1921. godine.

Petar je bio Karađorđev unuk , i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je nakon Svetoandrejske skupštine od 1858. fo 1859 godine, morao da abdicira, te ja tako sa sinom Petrom otišao u inostranstvo.  Borio se u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Kralj Petar je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, a dalje školovanje je nastavio u Ženevi. Po završenom školovanju septembra 1861, Petar se upisuje u pariski Koledž Sen-Barb, a 1862. u čuvenu vojnu Akademiju Sen-Sir koju završava 1864. godine. U Parizu se bavio fotografijom i slikarstvom, i usavršavao svoje vojničko i političko obrazovanje. Ono mu je otvorilo vidike ideja političkog liberalizma, parlamentarizma i demokratije, te je preveo čuveno delo engleskog filozofa i politikologa Džona Stjuarta Mila “O Slobodi”.

Venčanje sa crnogorskom princezom

U leto 1883. godine oženio se crnogorskom princezom kneginjom Ljubicom-Zorkom, sa kojom je imao petoro dece.

Što se tiče njegove političke karijere, nakon ubistva kneza Mihaila Obrenovića u maju 1868. godine, doneta je odluka da se Karađorđevićima zabrani povratak u zemlju i oduzme sva imovine. Petar se 1870. godine priključio Francuskoj legiji i sa njom učestvovao u brojnim borbama. Nakon neuspele Topoloske bune 1877. uključio se aktivno u politički život Srbije.

Majski prevrat, označio je i povratak Karađorđevića na presto. Nakon što je vojska izvela državni udar, knežević Petar Karađorđević proglašen je za kralja, a Narodna skupština je svojim izbor i potvrdila 2. odnosno 15 juna. Petar je krunisan 21. septembra 1904. godine, nakon 45 godina Karađorđevići su ponovo došli na čelo Srbije.

Od samog početka svoje vladavine, kralj Petar I suočio se sa ozbiljnim preprekama. Zemlja je bila rastrzana unutašnjom političkom borbom, a Austrougarska, isprva naklonjena novom srpskom kralju, postala je ubrzo otvoreni neprijatelj Srbije, naročito posle krize izazvane aneksijom Bosne i Hercegovine 1908.

Svi Petrovi ratovi

Pod vrhovnom komandom Petra I, Srbija je pobedila u oba Balkanska rata, protiv Turske 1912 i Bugarske 1913. godine, i Srbiji su pripojene oslobođene teritorije  Raške oblasti, Kosova, Metohije i Makedonije.

Usled stalnih i teških napora u Balkanskim ratovima, zdravstveno stanje kralja Petra I se pogoršalo, i on je 24. juna 1914. preneo kraljevska ovlašćenja na prestolonaslednika Aleksandra.

Mesec dana kasnije, Austrougarska je objavila rat Srbiji, čime je započeo Prvi svetski rat. Vest o Prvom svetskom ratu dobija u Vranjskoj banji i odatle odlazi na front. Nakon veličanstvenih pobeda na Ceru i Kolubari 1914, i ulaska Nemačke i Bugarske u rat 1915, srpska vojska bila je prinuđena na povlačenje i napuštanje zemlje.

Albanska golgota ostavila je velikog traga na zdravlje ostarelog kralja. On je ipak doživeo da dočeka konačnu pobedu i oslobođenje Srbije, i stvaranje nove države – Kraljevine SHS – nastale ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca.

- Kralj Petar, moj otac, bio je poznat kao slobodouman i veliki demokrata. Posle vladavine ličnih režima, narod je u nama pozdravljao novi parlamentarizam, novo vreme u kojem će stranke biti zastupljene slobodno i bez policijskog učešća na izborima, a vlade određivane većinom glasova - nezavisno od Krune - zapisao je njegov sin kraljević Đorđe.

Kralj Petar I Karađorđević umro je 16. avgusta 1921. godine, a sahranjen šest dana kasnije je u Oplencu, zadužbini Karađorđevića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online