Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.08.2015.
00:11
M. T. - Vesti A

Venčali se pod dedinim orahom

Prethodnih nekoliko dana Niš je, pored svih turista i gostiju, bio domaćin i jedne prelepe srpske svadbe mladih koji žive u dijaspori. Leto ove 2015. godine Irena Stanisavljević (27) i Milan Đorđević (31), dvoje mladih Srba koji trenutno žive u Švedskoj, pamtiće zauvek. Ispunila im se želja da svoj brak započnu u domovini, u Srbiji, ali, posebno, u ambijentu kakvog, kako kažu, nigde nema.

Ispunila želju svog dede: Irena Sanisavljević sa suprugom Milanom Đorđevićem

Irena je rođena Banjalučanka, živela je do sada u svom rodnom gradu, ali i u Nišu, Ludvigshavenu u Nemačkoj i sada je u Stokholmu.

- Imam bliske rođake u Nišu i zbog toga sam svojevremeno odlučila da iz Banjaluke dođem u grad na Nišavu na studije. Studirala sam stomatologiju dve godine, ali posle toga otišla za Nemačku, potom iz Nemačke u Švedsku. Radim u jednoj bolnici kao viša medicinska pomoćnica na klinici za uho, grlo i nos. U Nišu sam 2006. godine srela i upoznala Milana, i, iako svi sumnjaju da mogu uspeti ljubavne veze na daljinu, evo nas - uspeli smo i venčali se - ispričala nam je Irena.

Večerali u crkvi

Posle građanskog venčanja u etno-ambijentu, a potom i Crkvi Svetoga Nikole u Nišu, za goste priređena je i svečana večera. A na njoj pored rodbine Irene i Milana iz Banjaluke, Beograda, Niša, Stokholma i bili su i njihovi prijatelji iz Nemačke, Norveške i iz Engleske.

Mladi Nišlija Milan krenuo je za svojom devojkom:
-Onoga dana kada je moja Irena iz Nemačke otišla u Švedsku odlučio sam i ja da odem iz Niša i Srbije. Srce me je odvelo kod nje i posle nešto više od dve godine provedenih zajedno, odlučili se da našu vezu krunišemo brakom. Sada uveliko učim švedski jezik i nadam se da ću uskoro u Švedskoj dobiti kvalitetan posao.

Irena je insistirala da se venčaju u Nišu, ali ne u Kući za venčanje ili nekoj od niških gradskih opština:
-Odavno sam planirala da venčanje organizujemo u dvorištu mog dede u selu Donje Vlase, kod Niša, čija je to bila životna želja. Najpre su nas odbili u matičnoj službi Niša, ali posle molbi ipak su nam izašli u susret. I bilo je za nezaborav, za moju i Milanovu, ali i dedinu i dušu svih nas koji živimo daleko od zavičaja i voljene domovine - ispričala je Irena.

Matičarka iz niške Uprave za građanska stanja došla je iz Niša u pet kilometara od centra grada udaljeno Vlase, organizovano je građansko venčanje pod dedinim orahom u sredini dvorišta popločanog kaldrmom u kojem je Irena provodila svoje detinjstvo i devojaštvo dolazeći iz Banjaluke u Niš.

U dvorištu je sređena i uređena stara kuća, a pod vajatom pravi mali muzej starina, motivi iz prošlosti Srbije.

Deda Trifun nije krio zadovoljstvo i suze radosnice:-Veselim se ovom događaju i srce mu je ispunjeno radošću. Mislio sam da je Irena zaboravila na moju davno izraženu želju. Okupila nas je sve na jednom mestu, mnoge rođake nisam imao prilike da vidim i sretnem i više od 20, neke i preko 30 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online