Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
21:31
Z. Gligorijević - Vesti A

Sa Sorbone u vinograd

Nekadašnji student filozofije na prestižnoj Sorboni, Zoran Ilić (40), u rodnom selu kraj Despotovca, zasadio je oko 60 sorti vinove loze koje je doneo iz Francuske. Za spravljanje vina Zoran kaže da je umetnost i da će imati svoj brend kada napravi mešavinu do koje niko drugi nije došao.

Z. Gligorijević
Zoran Ilić gaji najbolje sorte grožđa

Zoran Ilić (40), rodom iz Lipovice kod Despotovca, državljanin Francuske, u Pariz je otišao 1990. godine jer su mu tamo živeli otac Radoljub i majka Radmila. Radoljub je u penziji, a Radmili je ostalo da radi još pet godina.

Zoran je školovanje nastavio u Francuskoj. Studirao je jezike, a potom filozofiju na Sorboni. Došao je do licence, ali je napustio studije jer se nije slagao s programom fakulteta. Onda je počeo da radi kao obezbeđenje, mada se tim poslom sporadično bavio još dok je studirao.

Kuburi sa novinarima

Zoran kaže da mu posao najviše zagorčavaju novinari jer su u stanju da uđu na neku manifestaciju na različite načine.

"Ukoliko naprave fotografiju pre početka događaja dobiju mnogo evra. Za nas je veliki promašaj ako novinar uđe, izbaci fotku pre početka i objavi učesnike manifestacije. Oni ulaze na sve moguće fore, a za nas je veliki kiks", objašnjava Ilić.

U Lipovicu je počeo češće da dolazi zbog dede Milovana koji je živeo sam. Onda mu je palo na pamet da bi mogao nečim i da se bavi u rodnom selu. Pošto je, kako kaže, prošao celu Francusku i mnogo kupovao vino, rešio je da zasadi vinograd kako bi proizvodio razne sorte vina. Podigao ga je pre pet godina na 160 ari, ali svake godine donese neku novu sortu, tako da trenutno ima šezdesetak raznih sorti vinove loze.

- Svaki put kad dođem donesem po 20 do 30 sorti. Ali, pošto ne mogu da se mešaju, jer se gotovo nijedna sorta ne prska i ne bere u isto vreme, odvajao sam ih po redovima. U Francuskoj samo vinskih sorti ima od 1.500 do 2.000, ali sadi se samo 10 do 15 sorti. Zasadio sam pravi rizling, koji dolazi iz Alzasa, i gevuts traminer, poboljšanu sortu našeg traminera. To su ženska vina. Takođe, vrhunske sorte, poput možedra, i granaša, niko nema, a doneo sam i nove sorte koje se ne prskaju, kao što su talisman i katarina - kaže Zoran.

On dodaje da je odlučio da uzgaja toliko sorti jer je svako vino bolje kada se one mešaju, što važi naročito za crvena vina. Proizvodnju vina Zoran vidi kao umetnost jer može da se eksperimentiše. Ako uspe da pomeša neke sorte koje niko nije mešao i ispadne dobro vino, onda će dobiti brend.

Ljubav prema sadnicama Zoran je najverovatnije nasledio od dede Milovana, koji je godišnje pekao i po 180 kazana rakije i bio najpoznatiji kalemar u kraju. Zahvaljujući njemu, Zoran ima autohtone sorte jabuka i krušaka koje više niko nema.

Glumci pravili skandale

Zoran je obezbeđivao poznate ličnosti, ali i značajne skupove, kao što je bio banket u čast novinarke Betan Kur, koja je kidnapovana. Obezbeđivao je i glumce tokom snimanja filmova.

"Jednom je bila premijera nekog filma. Neki čovek je uporno hteo prvi da uđe, ali mu nisam dozvolio. Tek kada mi je rekao da je glavni glumac, ja sam ga pustio. Nisam ga odmah prepoznao jer se mnogo promenio. Bilo je glumaca koji vole da popiju, pa prave skandale", priča Zoran.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online