Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
21:30
D. N. Petrović - Vesti A

Slavuji sa Ibra

U prekrasnom ambijentu, u prisustvu više od 8.000 Srba sa celog Kosova i Metohije, u Lešku kod Leposavića je održana 48. tradicionalna manifestacija Prvi glas doline Ibra koja je okupila najbolje mlade pevače izvorne narodne pesme iz opština koje zapljuskuje Ibar: Rožaja, Tutina, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Raške i Kraljeva.

Vesti
Čuvaju tradiciju: Snežana Vušović i Nevena Čiplak

Ove godine na manifestaciji su učešće uzeli i pevači iz srpskih enklava južno od Ibra.
Čast da ponese laskavu titulu Prvog glasa doline Ibra ove godine je pripala Neveni Čiplak, "kraljici" iz Leposavića koja je, po mišljenju publike i stručnog žirija na čijem je čelu bio legenda harmonike i srpske narodne muzike Ljubiša Pavković, maestralno izvela staru izvornu narodnu pesmu "Marijo, džanum"...

Drugo mesto pripalo je Snežani Vušović iz Novog Pazara, ranijoj dvostrukoj pobednici ovog prestižnog takmičenja, a treće Dajani Emini iz Ugaljara kod Vučitrna. Posebne nagrade dobili su Saška Stefanović iz Leška(prvi glas publike) i najmlađi učesnik Jana Biorac iz Ušća kod Kraljeva.

- Odavno nisam bio na ovako lepoj manifestaciji, Oduševljen sam, drago mi je što narod Kosova i Metohije i na ovaj način pokazuje svoju odlučnost da ostane ovde i bori se za svoju rodnu grudu. Radujem se što čuvaju svoju kulturu i tradiciju i što na Kosovu ima vrhunskih talenata koji će nastaviti ovu lepu tradiciju, uvek ću doći i uvek ću im rado pomoći - kaže mag na harmonici Ljubiša Pavković koji je sa svojim orkestrom pratio pevače.

- Došao sam u Lešak da bar jednu noć uživam u dobroj narodnoj pesmi, ambijentu i druženju sa mladima sa "severa" gde je mnogo više slobode nego kod nas u "žicom opasanom" Lipljanu - ističe Dragan Petronijević.

Čuvari muzičkog blaga

Pobenica Nevena Čiplak i drugoplasirana Snežana Vušović godinama pevaju u izvornim i etno-grupama, ali i kao solisti, negući izvornu pesmu s Kosova i iz Raške oblasti, pobeđuju na najvećim takmičenjima širom Srbije. Nevena je prošle godine oduševila u emisiji "Šljivik" na RTS-u, a Snežana je bila finalista Prvog glasa Srbije na Prvoj TV. I trećeplasirana Dajana Emini neguje sličan melos i osvaja simpatije gde god se pojavi.

Vesti
Publika uživala: Stigli sa svih strana

- Živim i radim u Norveškoj, svakog leta zbog Prvog glasa i Festivala folklora (polovinom avgusta) dolazim u rodni kraj, na sever Kosova, da budem sa svojim narodom i da mojim hrabrim Srbima koji su ostali na rodnom ognjištu pružim podršku - ističe Darko Nikolić iz Sočanice kod Leposavića.

Danijel prva harmonika

Dan ranije, u Leposaviću je održana i Prva harmonika Kosova, pobedio je Danijel Miladinović iz Donje Brnjice kod Prištine, čudo od deteta i virtuoz na ovom instrumentu. On je samo jedan od pedesetak momaka iz ove srpske enklave koji sviraju harmoniku i svojim talentom i uvežbanošću obaraju s nogu i takve majstore i legende kakvi su Miša Mijatović, Ljubiša Pavković, Aca Sofronijević i drugi.
- Skoro svi u selu sviramo harmoniku, desetorica nas je na Muzičkoj akademiji, neki od nas pobeđivali su i u Sokobanji na takmičenju za Prvu harmoniku Srbije - priča Danijel i naglašava da je Donja Brnjica selo srpskih majstora harmonike.

Manifestaciju tradicionalno, uz pomoć opštine Leposavić, organizuje Dom kulture "Sava Dečanac" iz Leposavića.

Dva su nam osnovna cilja: da od zaborava sačuvamo staru srpsku narodnu pesmu i da ovde u Lešku, na polovini toka Ibra, okupimo što više mladih sa severa, ali i sa drugih delova Kosova i Metohije.

- Posle odvajanja Crne Gore, ova manifestacija je dobila međudržavni karakter, želja nam je da traje još decenijama i da se srpska izvorna pesma, koju mi ovde negujemo, čuje po celom Kosmetu, ali i mnogo dalje sve do Amerike i Australije - ističe Goran Milićević, direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online