Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
14:00
J. L. Petković - Vesti A

Mitrovica: Korupcija najrasprostranjenija u policiji i zdravstvu

Prema mišljenju građana severa Kosova, korupcija je najrasprostranjenija u policiji, zdravstvu i obrazovanju.

Vesti
Korupcija se mora iskoreniti: Poruka sa okruglog stola u Mitrovici

Onda slede sud i carina, ali ne zaostaju centralna i opštinska administracija, pokazuju rezultati ankete sprovedene na teritoriji četiri opštine, koju je u sklopu projekta Antikorupcijska kampanja na severu sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture.

Učesnici okruglog stola koji je u Mitrovici organizovan povodom predstavljanja rezulatata, smatraju da bi problem trebalo tretirati sistemski, na najvišem nivou, i da bi trebalo krenuti sa vrha vlasti kako bi dali pozitivan primer lokalnim rukovodiocima.

Ocenuju i da "ljudi vide loše primere i usvajaju te moduse ponašanja od onih koji su na najvišim nivoima centralnih vlasti".

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić kazao je da je do sada registrovan jedan slučaj korupcije, odnosno, prijava protiv policijskog službenika koji je bio u lancu komande policijske stanice u severnoj Mitrovici. On dodaje i da na severu KP još nema specijalizovane jedinice koja bavi samo pitanjem korupcije, već su takve jedinice pod upravom glavne direkcije u Prištini.

Šefica administracije u severnom delu Kosovske Mitrovice Adrijana Hodžić ističe da bi lokalna vlast trebalo da pomogne stvaranje mehanizma kojim će se krenuti u brobu protiv korupcije. Hodžićeva je poslednjih sedam godina bila na rukovodećoj poziciji, a priznala je da se i sama veoma često nalazila u situaciji da su građani dolazili tražeći razne usluge i pritom sami nudili mito bez da neko to traži od njih.

- Bez obzira da li je to u pitanju jedna čokolada ili novac, to ima istu težinu. To su nepristojne ponude, istakla je ona. Hodžićeva je kazala i da korupcija postoji u svim segmentima, a da je nekada građani mešaju i sa nepotizmom, ali se "mi svakako moramo boriti ove anomalije društva koja je prisutna na severu kao i na čitavom Kosovu, pa i u regionu".

Građanima je poručila da ne budu deo lanca korupcije, da ne daju mito i pozvala lokalne funkcionere i rukovodioce, doktore, profesore i medicinsko osoblje da obrate pažnju na etiku u svojim profesijama i budu zahvalni što su u mogućnosti da usluže svoje sugrađane.

Učesnici skupa su podvukli i da je "korupcija bolest koja je dugo ukorenjena u našem društvu ali joj moramo stati na kraj, te da svaki vid korupcije treba ozbiljno shvatiti i ne treba praviti kompromis kada je u pitanju taj problem".

Projekat istraživanja percepcije građana o korupciji finansirala je ambasada SAD na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online