Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.07.2015.
00:11
Z. Gligorijević - Vesti A

Deca koja se vraćaju korenima

Deveti kamp dijaspore, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Radio-televizijom Srbije, ove godine održan je u rekovačkoj Poljoprivredno-veterinarskoj školi. Stotinak dece i njihovih pratilaca iz Rusije, Rumunije, Holandije, Švedske, Danske, Hrvatske, Grčke... učestvovalo je u Krosu RTS-a, raznim radionicama, a imalo je i priliku da upozna centralnu Srbiju.

Deca iz dijaspore na promociji knjige

Obišli su istorijske znamenitosti, Kalenić i manastire Preradovac i Manastirak, probali domaću kuhinju.

- Rođen sam u Holandiji, ali se moja porodica vratila u Srbiju kada sam imao šest godina. Međutim, 1995. godine vratio sam se u Roterdam. Živim sa majkom i ćerkom Anđelom. Odrastao sam tamo. Znate i sami kako je bilo 90-ih ovde. Razmišljao sam šta ću i kako ću, bilo je ili Holandija ili Crvene beretke, drugog izbora nisam imao ovde. U Holandiji radim u rafineriji Šel, najvećoj rafineriji u Evropi - kaže Milan Vukas. On organizuje i Kros RTS-a i druge sportske događaje, poput vaterpola, košarke, odbojke, fudbala, rukometa, sportova koji okupljaju puno naših ljudi.

Filip Radović živi u Frederikzbergu, u Danskoj, a u Srbiju dolazi svakog leta.

- Sebe doživljavam i kao Danca, jer sam tamo rođen, ali vuče me i domovina mojih roditelja koji su iz Kladova. Hteo bih da živim tamo, a ovde da dođem na leto. Imamo klubove, takmičenja, igramo i folklor i tamo upoznajemo još srpske dece - naveo je Filip.

Njegova majka Gordana Petrović, koja u Danskoj živi 42 godine, jer je druga generacija dijaspore, kaže da Filipa veoma interesuju srpski koreni, pa je čak počeo da pravi i rodoslov, zanima ga srpska istorija, kneževi, vojvode, ratovi.

- Veoma je zainteresovan da sazna srpsku istoriju. Danci imaju predrasude o Srbiji i on želi da ih razuveri. Naše udruženje organizovalo je dopunsku nastavu poslednje tri godine, jer je bila prestala. Dovoljno da deca bar nešto nauče. Inače, u porodici pričamo srpski i danski, kako kad.

Nastavnici bez podrške

Ivana Vučina Simović upozorava da nastavnici u dijaspori rade u veoma teškim uslovima i nezgodnim situacijama, sa različitim uzrastima i različitim stepenima poznavanja srpskog jezika, pa im je teško da organizuju nastavu, a ne nudi im se dovoljno podrške.

Zanimljivo je da su ovogodišnjem kampu prisustvovale Ana Jovanović i Ivana Vučina Simović, docenti za španski jezik na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, koje rade na projektu Ministarstva prosvete o mogućnostima održanja srpskog jezika u dijaspori. Njihovo istraživanje traje već pet godina, a najveći problem im je da dođu do ispitanika, pa im je kamp dobrodošao.


- Proučavamo nastavu srpskog jezika u dijaspori. Ona nije uvek po programu Ministarstva prosvete, nego postoje različiti modaliteti nastave. Moramo još mnogo da radimo, jer mali broj ljudi se bavi ovakvim istraživanjima. Deca dosta dobro znaju srpski, ali je zastrašujuće da samo 0,7 posto prisustvuje nekom zvaničnom obliku nastave. Problem je kad deca odrastu, jer je verovatnoća da će govoriti srpski jezik vrlo mala. Dok su sa svojim roditeljima koji su prva generacija iseljenika, to sve funkcioniše. Oni dolaze u maticu na letovanja i zimovanja i tako obnavljaju srpski jezik. Ali, kako vreme odmiče i njihovo školovanje na većinskom jeziku se nastavlja, tako srpski jezik ili stagnira, ili prestaju da ga upotrebljavaju. Treća generacija su uglavnom pasivni govornici - ocenjuje Ana Jovanović.

Vučina dodaje da mladima treba približiti srpski jezik na različite načine.

- Oni koriste srpski jezik i služe se njime vrlo lepo, tako da opismenjavanje ne podrazumeva klasičnu nastavu srpskog jezika, već njima treba predstaviti i druge sadržaje. Nastava mora da se prilagodi njihovim potrebama i interesovanjima i da se uobliči u odgovarajući program. Naše ministarstvo nudi dopunsku nastavu koja ima sasvim solidne udžbenike, dobro su osmišljeni i dopadljivi, ali to je jednostrano, vrlo fokusirano na nasleđe i istoriju, što je u redu, ali srpski jezik ima i druge vrednosti aktuelnog, savremenog života. Nastava treba da bude okrenuta i prema sadašnjosti, da mogu da se izraze na različite teme, da ne poznaju srpski samo u domenu tradicije - smatra Vučina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online