Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.07.2015.
22:22
D. Đorđević - Vesti A

Ljute paprike za japanskog ambasadora

Postoje ljudi koji svoj život posvete rodnom ognjištu, čuvajući ga od zaborava i nestajanja. Penzioner Čedomir Krstić, poznatiji kao Čeda Apsandžija, jedan je od onih koji se svojski trudi, organizujući brojne akcije i manifestacije, da oživi selo Krševica, skrajnuto sa puta i od Boga.


Rodio se ovde, a od desete godine živi u Vranju gde je dočekao i penziju kao činovnik u Okružnom zatvoru u Vranju i gde je stekao nadimak Apsandžija. Kad je otišao u penziju, vratio se u bujanovački kraj, ljudima s kojima je delio bosonogo detinjstvo.

U to vreme, 2003. godine, otkriveno je arheološko nalazište Kale, iz 4. veka p.n.e.

- Nalazište je na 30-ak metara od moje kuće i dobrim delom je na našem imanju, a radi se o najsevernijem naselju sa ostacima grčke civilizacije. Neki naučnici smatraju da je možda reč o antičkom gradu Damastionu, koji se pominje u Strabonovoj "Geografiji", ali do sada nije preciznije lociran. Veruje se da je ovo urbano naselje doživelo procvat u vreme Filipa Makedonskog i Aleksandra Velikog. Lokalitet je vrlo bogat nalazima, naročito grnčarijom. Sve što je nađeno, reparirano je u mom dvorištu i otpremano za Beograd. Moja kuća je bila dom arheolozima, ali i radnicima. Tu su spavali, a neretko sam ih usluživao našim starinskim specijalitetima ispod sača - priča Čeda.

Pita namiguša

Zahvaljujući nalazištu i arheolozima, kroz kuću je prošlo niz značajnih ličnosti, ali na Čedu je najveći utisak ostavio japanski ambasador.

- Došli su iznenada, a ja sam pržio paprike iz bašte, naravno ljute. Ispekao sam hleb ispod sača i to je bio ručak. Bio je oduševljen, ali dok je jeo paprike, prvo viljuškom, a onda umakao veće komade hleba, samo je ponavljao znojeći se zbog ljutine: "Isto, kao u Leskovac!" Valjda su ga škrti Leskovčani i tamo tako dočekali - smeje se Čeda.

- Interesovali su ga i stari predmeti koje je video u kući, hteo je da zna čemu služe. Video je brdilo i pitao šta je to. Odgovorio sam da su naši stari pomoću brdila pravili tkanine, sve dok Japanci nisu poslali polovne mašine u Jumko. Odmah se snašao. "Da polovne, ali još uvek rade", aludirajući da je od njihovog dolaska u Jumko prošlo pola veka.

Čeda se nije samo bavio arheologijom. Zapazio je da su mnogi momci u selu neoženjeni.

- Ima ih dosta koji su ušli u godine kada im ne pomaže ni baba-tetkino bajanje i provodadžisanje - kaže Čeda, koji je rešio da tome stane na put i organizovao u svom dvorištu spremanje starinskih jela, pre svega devojačke pite namiguše.

Ali, ni to nije pomoglo, osedeli momci više su se takmičili u ispijanju piva u seoskoj prodavnici.

Škembići za gurmane

Onda se Čeda dosetio da bi selu i čitavom kraju bila potrebna jedna manifestacija koja bi okupila narod na druženje, a momke i devojke na upoznavanje.

- Odlučio sam se za Škembijadu. Mnogi su mi zamerali za škembiće, ali trebalo je malo vremena da ih uverim da škembići nisu sirotinjsko jelo već gurmansko, jelo za boeme i ljude od stila i ukusa. Drugo, takve manifestacije te 2008. godine nije bilo u Srbiji - kaže Čeda.

Početak je bio težak, ali nije odustajao, finansije su bile glavni problem.

- Škembijada postoji i danas, prve nedelje u septembru, nakon velikog praznika Uspenija Presvete Bogorodice, kad prođe post. Problem je što za tako nešto treba minimum 250.000 dinara, a od bujanovačke opštine, gde su na vlasti Albanci, dobijamo 100.000. Ostalo namaknu sponzori i mi sami. Postigli smo više od očekivanog, od lokalne manifestacije prerasla je u regionalnu, pa i šire. Već nekoliko godina imamo po 3.000 posetilaca, što ni u snu nismo mogli da pretpostavimo - navodi Čeda.

- Uspeli smo da u svakom selu osnujemo grupe koje igrom i pesmom čuvaju od zaborava ovaj kraj. Takmiči se i po 30-ak ekipa u pravljenju specijaliteta od škembića. U poslednje dve godine imamo goste iz cele Srbije, čak i iz Slovenije.

Čeda je zadovoljan postignutim. Kaže da je selo oživelo, a da je tome doprinelo i sveopšte propadanje najbližih gradova Bujanovca i Vranja.
 

A od para ništa

Glumac Bogoljub Mitić Đoša je čest gost Škembijade. Pre nekoliko godina saznao sam da uveče učestvuje na Danima karanfila u Vranjskoj Banji, pozovem ga telefonom i promenim glas da me ne prepozna. Predstavim se kao organizator Škembijade i zamolim ga da dođe pre podne.
- Nema problema, ali to će koštati 50.000, ali dovodim i mladu pevačicu.
- Može, biće nam čast, novac nije problem - odgovorim.
Dođe on, narod ga oduševljeno pozdravlja, a on pita za organizatora zbog para, naravno. Dolazim, a kad me video samo je procedio kroz zube:
- Od para, nema ništa!

Nestali grad

Kale je bilo veliko gradsko naselje, gde je živelo nekoliko hiljada ljudi. Pronađeno je mnoštvo predmeta i građevina, a najznačajnija među njima je cisterna koja je grad snabdevala vodom, kamena građevina dimenzija deset sa šest metara, koja predstavlja najstariji primer antičke arhitekture kod nas. Starogrčki grad prostirao se na pet hektara, a dosad je istraženo tek osam odsto lokaliteta. Sve što je nađeno potvrđuje da je reč o davno nestalom Damaionu. Da bi se to i zvanično potvrdilo, treba naći predmet ili zid na kojem će pisati ime grada. Za dalja istraživanja, međutim, Srbija nema novca, pa je sve što je od 2001. godine iskopano opet zatrpano zemljom i konzervirano.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online