Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.06.2015.
22:46
M. Stanimirović - Vesti A

Selo sa dva odžaka

U Vranama Ravanjskim danas imaju samo dve kuće Stevanovića iz kojih dimi odžak. U jednoj živi Aleksije Stevanović sa porodicom, a u kući Radike Stevanović složno žive četiri generacije. Ipak, ove godine u ovom zlatiborskom selu okupilo se oko 250 Stevanovića, odnosno Stefanovića. Ovo je sedmi put da su na okupu, a skupljaju se svake pete godine.

M. Stanimirović
Stevanovići u zavičaju

Matičari su jedne utefterili u svojim knjigama kao Stevanoviće, a druge kao Stefanoviće, a svi su rod rođeni. Sabrali su se u zavičaju, u dvorištu škole koja je danas zatvorena, da neguju i čuvaju korene, da ne zaborave prapradedovinu.

Zet iz Kaira

Na rođačkoj svetkovini bio je i Ali Farahat Negi, Egipćanin rođen u Kairu. Živi i radi u Beogradu, a oženjen je Sandrom, kćerkom Miloša Stevanovića iz Vrana Ravanjskih. Došao je sa suprugom i sinom Basarom.

Ovog puta bilo ih je najviše, kako reče Milivoje Džimo Stevanović, koji je sa svojim rođakom Miodragom Miom Stefanovićem iz Užica poneo najveći teret organizacije ove svetkovine.

Trpeza domaćinska, na njoj specijaliteti užičkog kraja, beli mrs, pršuta, kobasica, jegnjeće i praseće pečenje, a muzičari sviraju himnu bratstva: "Mesec sija, mesečine nema, moj se dragi u komandu sprema. Žao mu je ostaviti mene, idi, dragi, čuvaće te moji oči snene. Kad se vratiš skupa ćemo biti, našu ljubav neće rastaviti..."

U zlatiborsko selo pristigli su Stevanovići iz Beograda, Podgorice, Višegrada, Pljevalja, Vrnjačke Banje, Priboja, Užica, Arilja... Prvi put na rođačkom druženju je Nole Stevanović iz pljevaljskog sela Osoje.

Došao sa čuturom na kojoj je srpski grb, a iznad grba ćirilicom ispisano "Nole Stevanović". Pored njega sedi Milorad Stevanović, sa snajom Biljanom i sinovcem Slavišom iz pribojskog sela Lapovića. I oni su prvi put ovde.

- Ne slavimo istu slavu. Ja slavim Mratinjdan, a ostali Stevanovići Nikoljdan, ali smo izgleda rođaci. Došao sam da utvrdim da li smo familija, da se družimo i pazimo kako to rođacima i priliči - priča kršni Nole.

M. Stanimirović
Nezaobilazna podgorička loza

Stevanovići odnosno Stefanovići potiču iz plemena Bratonožića. Milutin Pavićev, od koga direktno potiču, doselio se najverovatnije početkom 18. veka u Moraču, u selo Osretke. Imao je sinove Stevana, Stanka, Tripka, Maška i Savu.

Najstariji Stevan imao je sinove Novaka i Miloša. Pošto u selu Osretke nije bilo berićeta, Stevan je sa sinom Novakom napustio Moraču i verovatno šezdesetih ili sedamdesetih godina 18. veka obreo se između Rzava i Prištevice.

Zatalasane livade prošarane šumom verovatno su podsećale Stevanoviće na rodne Osretke i tu su zasnovali novo ognjište. Napravili su kuću od pruća, oblepili je blatom i prekrili slamom. Iz te kuće potekli su Stevanovići. Najviše ih ima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, a ima ih i u Francuskoj, Holandiji, Rusiji, Češkoj, SAD, Kanadi, Australiji.
Desetak Stevanovića iz Morače predvodio je Rajko Stevanović, koji je ovde treći put.

M. Stanimirović
Najstarije na skupu: Radika Stevanović i Olga Peruničić

- Nema granice koja će nas sprečiti da dođemo na ovo druženje - prkosno priča Rajko.

U gornjem kraju, na vrhu trpeze sede Petar Stefanović, višegodišnji direktor beogradskih banaka, Radika Stevanović iz Vrana Ravanjskih i Olga Peruničić, rođena Stevanović iz sela Roge. Obe imaju po 91 godinu i najstarije su na ovom skupu. Tu su Rajko i Nole Stevanović, a ispred njih plastična boca od pet litara na kojoj je ispisano "podgorička loza".

Aga i trešnje

Vrane Ravanjske nekad su se zvale Tučkovo. Ime im je dao jedan aga, jer se iz sela vratio praznih bisaga. On je jednom prilikom banuo u selo sa kotaricama da ih napuni trešnjama koje je mnogo voleo, a seljani su mu pokazali gole grane. Kazali su mu da je zima bila duga i hladna i da su izgladnele vrane pojele trešnje pre nego što su sazrele. Ljut što je ostao bez omiljenog voća, aga je promenio ime selu i ono se od tada umesto Tučkovo zove Vrane.

Rajko Stevanović je svojim rođacima i domaćinima poklonio osveštanu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog. Rajko je najavio da će se Stevanovići, odnosno Stefanovići okupiti iduće godine kod manastira Morača.

A koliko Stevanovići, odnosno Stefanovići drže do tradicije i čuvanja svojih korena potvrdila nam je i Biljana Stefanović, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Užica, koja je u skopskom arhivu našla rodoslov Stevanovića iz 1780. godine ispisan na arapskom jeziku.

Rastali su se Stevanovići punog srca i širokog osmeha sa željom da se dogodine vide u Morači, a za pet godina opet u Vranama Ravanjskim. A do tada družiće se na babinama, rođendanima, svadbama.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online