Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.06.2015.
20:36
Tanjug A

Slepi stočar među najboljim na Suvoboru

Dragan Gvozdenović (42) iz suvoborskog sela Leušići, skoro slep, gaji stoku, obrađuje baštu i sve kućne poslove obavlja sam. On sve to uspeva iako razlikuje samo siluete, dan i noć.

Reuters
Iako je skoro slep, sve uspeva sam da obavi na imanju... pa i da pomuze krave i sipa mleko

Smetnje sa vidom, skoro 70 odsto, ima od rođenja, međutim to ga nije sprečilo da postane jedan od najboljih stočara u kraju i da svakog dana isporučuje Imleku i do 70 litara kravljeg mleka.

- Imam šest krava simentalske rase, gajim ih i ponašam se prema njima kao prema ljudima. Kupio sam muzilicu, a svako jutro i veče ih muzem. Snalazim se, napipam vime, operem ga i nakačim muzilicu. Ukoliko neka ne prihvati mašinu pomuzem je ručno i nije mi teško - kaže Dragan.

On navodi da je podigao kredit kako bi sredio štalu i renovirao kuću, a rata mu iznosi 18.000 dinara. Ostalo mu je još dve godine da ga u celosti otplati.

Dragan ističe da je završio osam razreda škole, međutim, kada su roditelji hteli da ga upišu u specijalnu on je to odbio i došao da radi na selu, gde, kako kaže, može da radi i ostvari pristojnu zaradu.

- Ovde mi je najbolje. Imam komšija prijatelja, ono što ne stignem da uradim pozovem nekoga i platim - priča Dragan.

Za jesen tovi, kaže, dve svinje. Slavi dve slave i ima dvadesetak gostiju. Ima i sopstveni voćnjak koji obrađuje, od šljiva peče rakiju i jedini problem mu je da ih, kada zrenu, pokupi. Ali za te poslove nađe radnike i plati ih.

Mlekadžija Dragiša Milenković, koji svako jutro dolazi da preuzme mleko od ovog vrednog seljaka navodi da Dragan sve drži uredno, a mleko njegovih krava je odličnog kvaliteta.

- Vozim mleko od Miokovaca, Rakove pa sve do ovih suvoborskih sela. Ovako nešto nigde nisam video. Ne zna se da li je pošteniji, bolji domaćin ili radnik. Zimi nikad nisam došao da nije očišćen sneg i da ne ponudi kafu ili vruću rakiju. Ja mu dovezem šta treba od namirnica - kaže on i ponavlja da ovako ne rade ni u domaćinstvima gde ih je po petoro u kući.

Inače, Dragan živi sam već nekoliko godina od kada su mu preminuli otac i majka. U šali kaže da bi se rado oženio jer nije lako biti sam, ali nijedna žena ga neće kada čuje da ima tolika goveda.

- Odmah znaju koliko se radi, a ja uzalud govorim da te poslove obavljaju mašine. I plaste, i oru i kopaju - priča on kroz smeh dok zaliva cveće na verandi od koga bi se postidela svaka domaćica.

Isto je u kući, čisto, sređeno, počev od dnevne sobe, preko velike slavske sale pa sve do novog kupatila ...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online