Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.06.2015.
18:00
Vesti A

Ne damo veru za večeru!

Poglavar Vatikana papa Franja podelio je pravoslavne hrišćane predlogom da katolici i pravoslavci istog dana proslavljaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a mišljenja o ovom gorućem pitanju, koje vekovima opterećuje odnose dve crkve, nisu ostavila ravnodušnom ni srpsku dijasporu.

Da se vlasi ne sete: Predlog Pape Franje za većinu pravoslavaca je neprihvatljiv

Njihovi stavovi kreću se od toga da crkve treba o tome da daju konačnu reč i da obični vernici ne treba da se mešaju, drugi se zalažu za prevazilaženje raskola katolika i pravoslavaca, jer jedan je Bog, ali ipak je većina protiv i kategorično odbacuju papinu ideju.

Svetozar Piljuga, poznati humanitarac, raniji predsednik Crkvene opštine u Bilefeldu, veruje da je papa Franja ovaj predlog izneo prilikom nedavne posete Putina Vatikanu po nalogu Amerike.

- Nastojanja Rimokatoličke crkve da podjarmi Pravoslavnu crkvu stara su nekoliko vekova. Ovaj put papa počinje sa Vaskrsom, a sve s ciljem da u pravoslavnim crkvama izazove raskol i podele, kako bi lakše došao do konačnog cilja. Vatikan je već izazvao podele kod Grka i Bugara, a to želi da proširi i na druge pravoslavne narode. Mislim da mu to neće poći za rukom jer su protiv i vaseljenski patrijarh Vartolomej moskovski i cele Rusije Kiril, ali i Putin koji je veliki pravoslavac i obnovitelj Ruske pravoslavne crkve. Ovih dana protiv tog predloga izjasnilo se i nekoliko srpskih vladika koji u potpunosti imaju podršku naroda i pastve - kategoričan je Piljuga.

Goran Mitrović iz Minhena kaže da vernici o tome mogu samo da raspravljaju, ali se ipak protivi papinoj ideji jer, kako ističe, do raskola u hrišćanstvu nije došlo voljom pravoslavaca.

- Sigurno da naša crkva u Srbiji ima jasan stav o tome, ali bi nama u dijaspori iz praktičnih razloga bilo bolje kada bi praznici, slobodni dani i školski raspusti bili u isto vreme - ističe Mitrović.

Zašto mi, kad neće oni

Mirko Savović, penzioner iz francuskog Sansa, rodom iz Aranđelovca, veli da papina ideja nije loša, posebno za "nas koji živimo u katoličkim zemljama".
- Bilo bi to dobro zbog dece i uskršnjih raspusta, nekako bi njihova radost bila zajednička, a bila bi zajednička i slavlja i druženja odraslih. Ipak, ja bih u duhu tolerancije predložio da vernici jednu godine slave Uskrs po kataličkom kalendaru, a naredne godine po pravoslavnom. Mislim da na to katolici nikada ne bi pristali, a onda se pitam zašto bismo i mi - dodaje Savović.

Gavro Fulurija iz Augzburga misli da ne bi bilo loše da se hrišćanski praznici slave istog datuma, što bi, veli, bio znak jedinstva, pogotovo pred sve većim pritiskom islama, ne samo u Evropi.

- Nemam ništa protiv ako katolici i protestanti pristanu da računaju kao i mi i ako su spremni da se odreknu pape kao posrednika između njih i Boga. U suprotnom se ne slažem. Zašto bismo se mi prilagođavali drugima kada su oni otišli od nas i zašto bismo izneverili naše pretke koji su nam takvu veru ostavili u amanet. Međutim, pošto smo mi zaista jedna zemlja čuda i sada nam je takav i vrh u crkvi, ne bi me iznenadilo da se na to i pristane - kaže Marija Jovović iz Frajburga.

Hristos nije dva puta vaskrsao

- Vaskrs se uvek slavio 42 dana posle jevrejskog praznika Pasha, a katolici su prešli na novi gregorijanski kalendar, jer je tobože tačniji. Uostalom, nije moguće pomerati Vaskrs, a ne učiniti to i sa Božićem, jer kako Hristos nije dva puta vaskrsao, nije se dva puta ni rađao. Pomerajući sve te praznike došlo bi do unijaćenja i uništavanja pravoslavlja i verskog i nacionalnog identiteta pravoslavnih naroda - kaže Svetozar Piljuga.

Milorad Petrušić iz Hanovera je veliki protivnik slavljenja Vaskrsa istog dana sa katolicima jer, kako kaže, vera ne može da bude predmet pogađanja i pravi Vaskrs je baš taj koji slave pravoslavci.

- Naše ekumene su navalile na ujedinjenje s katolicima pre svega iz materijalnih interesa, a ne razmišljaju o tome da je vera nacionalno obeležje i da Vatikan ima nameru da nas prekim putem kupi za sitne pare - upozorava Petrušić.

Predsednik Slovenske unije u Beču Stevan Radučić, malo ironičnim tonom, kaže da mu se sviđa predlog pape Franje.

Treba praštati, jedan je Bog

Maksim Bukić iz francuskog Anemasa, poreklom iz Novog Sada, podržava ideju da se istog datuma slavi i katolički i pravoslavni Vaskrs.
- Saglasan sam, neka zajedničkog Uskrsa. Treba zaboraviti prošlost, treba praštati, jedan je Bog, sve vere su isto, pa bismo svi zajedno trebali da radimo na pomirenju i miru. Dakle, to je pozitivan predlog, a i dolazak pape u Sarajevo je popločavanje trase na tom putu mira i zajedništva. Bar mi Srbi iz iskustva znamo kolika je vrednost mira - misli Bukvić.

- Drago mi je što je Vatikan uvideo da je vreme za promene, i s tim u vezi predlažem da se pravoslavni kalendar koristi ne samo za Uskrs, već za sve praznike. Isto tako ne vidim problem u tome i da papa uopšte pređe na pravoslavlje i time svima olakša odluku kada šta treba da se slavi - poručio je on.

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić ističe da je možda došlo vreme da se ono što je urađeno u 4. veku, uradi i danas - makar i korak po korak.

Njegoš i Pavle prevrću se u grobu

- Na Cetinje su još za vreme "one države" iz Vatikana dolazili teolozi da bi naše sveštenstvo ubeđivali kako je katolicizam pravilnija vera. Kad bi Njegoš i pokojni patrijarh Pavle videli šta se danas događa okrenuli bi se u grobu, i na ovu zemlju nikada ne bi poželeli da se vrate. Hristos se jednom rodio i jednom je vaskrsao, a papa ako hoće da zajedno slavimo onda svoje katolike treba da vrati pravoj veri u kojoj su do 1054. godine i bili - jasan je Milorad Petrušić.

- Bilo je potrebno maltene 16 vekova da dođe do ovog predloga. Jasno je da su razlike među crkvama i narodima u ovolikom razdoblju postajale sve veće. Bez obzira na to, svakako smatram da vernici ne mogu da utiču na ovakve odluke, te nam u tom smislu ostaje da sačekamo mišljenja crkvenih zvaničnika - kaže Aleksić.

Katolici treba da nam se izvine

- Poglavari hrišćanskih crkava imaju pravo da ujedine hrišćane jer su oni i razdvojili crkve i ako većina misli da treba zajedno da slavimo Uskrs neka sednu i dogovore se. Međutim, mislim da od dogovora neće biti ništa. Dogovor je moguć samo uz ogromno izvinjenje katoličke crkve za svu podršku onima koji su digli ruku i ogrešili se o pravoslavni narod. Ko slavi Uskrs, taj će ga slaviti uvek po tradiciji i običaju svoga naroda, gde god bio. Ne vidim razlog da mi koji smo otišli iz otadžbine za Vaskrs, ako to hoćemo, ne budemo sa svojima u zavičaju - ističe Savka Savić iz Štutgarta.

Miladin Dejić iz Parona u Francuskoj, poreklom iz Bijeljine, smatra da treba da postoje razlike između pravoslavlja i katolicizma.

- Držimo se mi našeg vekovnog kalendara, ne treba nam ništa tuđe. A taj papin predlog, po sistemu "da se Vlasi ne dosete", tih je, vešt i mudar i ima cilj da nas prevede u katoličku veru. Ne damo mi svoju veru, neka nas puste na miru - poručuje Dejić.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 17.06.2015. 19:27
занимљива су мишљења дијаспоре, наравно уколико су истинита... "један је Бог, све је то иссто, да се деца друже а старији заједно славе и бла бла бла..." ? Ако ћемо тако и ако је све предмет трговине - што онда да не прихватимо Мухамеда ? Он нам бар обећава 40 девица и разне ђаконије ? "О кукавно Српство угашено..."
Sreda 17.06.2015. 20:13
Šta to znači da slavimo vaskrs zajedno.Ili slavimo sve zajedno ili ništa.Pa dogovorili smo se-svak svoje nek slavi sa srećom mu i u slast bilo.Hajd živeli braćo-brat je mio koje vere bio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online