Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
21:16
Đ. Janković - Vesti A

U svet stripa pre azbuke

Zoran Kuzmanović iz Loznice u svet stripa ušao je i pre nego što je znao sva slova, a ta ljubav traje i danas kada redovno nabavlja stripove i uživa u druženju s junacima iz detinjstva.

Đ. Janković
Pune ruke, ali i police stripova: Zoran Kuzmanović

Stripove je počeo da čita i sakuplja njegov stariji brat Željko, pa su mu u rukama bili i pre nego što je savladao azbuku.

- Stripovima sam se "zarazio" kao klinac od šest godina uz brata i to me drži i danas, četiri decenije kasnije. Tom mojom ljubavlju nije bio oduševljen otac, pa sam stripove morao da krijem, a jednom sam ih, u sedmom razredu, da bih ih sačuvao, peške u dve putne torbe odneo do sela udaljenog pet kilometara. Danas imam oko 9.500 stripova iz edicija Zlatna serija i Lunov magnus strip, koje su do ratnih devedesetih izdavali novosadski Dnevnik, hrvatska Slobodna Dalmacija i Ludens, a kod nas poslednjih godina stripove izdaje Veseli četvrtak' i imam sva njihova izdanja, knjige, kao što je Zagor u čvrstim koricama. Imam obične stripove, ali i one u čvrstom povezu koji su veoma kvalitetno urađeni i sve redovno kupujem, tako da to nije jeftin hobi. Redovna izdanja koštaju od 230 do 500 dinara, zavisi od serije, a u tvrdom povezu i po 2.300, pa i 3.500 dinara. Ne znam da li neko u okolini ima ovakvu kolekciju stripova, ali znam da svoju nikome ne bih dao - kaže uz osmeh Kuzmanović, dok pokazuje uredno složene stripove kojih ima u dve sobe i u hodniku.

Prema njegovim rečima, postoji aukcija za stripove gde se mogu nuditi, ili naći neka retka izdanja ili strip koji nedostaje kolekcionaru. On nema neki za kojim posebno čezne, a u kolekciji ima nekih ređih primeraka kao što su broj jedan i tri stripa o Teksu Vileru iz '60-ih godina prošlog veka. Nema zacrtan broj do kojeg će širiti kolekciju jer "ova strast nema kraja", ali mu je stan sve tesniji. Kako bi mogao da nađe mesta za sve stripove, napravio je poseban ormar koji je već pun od dna do vrha, pa sada merka i jedino preostalo slobodno ćoše da i tu napravi skladište.

Izbor

Nekada je, u vreme bivše SFRJ, bio veliki izbor stripova, i to po vrlo pristupačnim cenama. Izlazili su Zlatna serija, Lunov magnus strip, Stripoteka, Alan Ford, Eks, Biser strip, Strip 81... Najpopularniji junaci bili su Zagor, Komandant Mark, Veliki Blek, Teks Viler, Kit Teler, Ken Parker, Mister No, kapetan Miki i mnogi drugi...

- Kada sam bio mali, omiljeni junak mi je bio Zagor, ali je kasnije to postao Teks Viler i mislim da je on neprevaziđen. Nekada sam sve stripove koje mi dođu pod ruku čitao, a sada samo pročitam svako izdanje o Teksu, a ostale kako kad. U računaru mi je spisak svih romana koji su izašli, koje imam obojim crveno, a ostale u crno, kako prilikom razmene ili nabavke ne bih uzimao duplikate. Na ceni su "glanceri", posebno dobro očuvani stariji brojevi, a iznosi su različiti, zavisi šta ko želi, da li prodaje pojedinačno ili na primer po hiljadu stripova kojih želi da se reši. Inače, planiram da sve romane koji su glanceri, a ima ih mnogo, ubacim u celofan i tako čuvam - priča dok pokazuje kolekciju knjiga o Duhu sa sekirom i Teksa u čvrstom povezu većeg formata.

Garaža za kolekciju

Kuzmanović planira da problem nedostaka prostora reši tako što će sazidati garažu i u njoj postaviti metalne ormare za smeštaj kolekcije. Kako kaže, stripove je zavoleo i njegov sin Nenad, koji je student, tako da će kolekcija ne samo biti sačuvana, već sigurno i znatno proširena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online