Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.06.2015.
17:57 >> 18:12h
A. Živanović - Vesti A

Svetac i Srbima i Albancima

Ne treba se bojati da jedan narod ne pretera u proslavljanju svojih heroja iz prošlosti, više se treba bojati da ne zaboravi svetle duhove prošlosti i ne preda se danu i komadu. Ova mudrost Svetog vladike Nikolaja Žičkog, izrečena je pre mnogo decenija, a aktuelna je i danas kada se navršava 999 godina od stradanja svetog kralja Jovana Vladimira, prvog srpskog svetitelja.

Jovan Vladimir, knez Duklje, živeo je od 970 godine do 1016. godine, a na presto je došao nakon smrti svoga oca Petrislava, prvog dukljanskog vladara. Njegovu vladavinu su obeležili stalni napadi ambiocioznih vladara iz susedstva.

Prvi napad usledio je od moćnog vladara Južnih Slovena, cara Samuila. U početku Vladimir je pružao otpor, ali da bi sprečio dalja pustošenja zemlje, odlučio je da se preda i zatočen je u Samuilovoj prestonici Prespi. Tokom tamnovanja upoznao je Samuilovu ćerku Kosaru, koja se u njega zaljubila, a nedugo potom postala njegova žena.

Iako se očekivalo da je došao period mira i blagostanja za državu, stigli su novi izazovi. U Bici na Belasici 1014. godine Slovene su potukli Vizantinci, a pod utiskom teškog poraza car Samuilo je ubrzo umro. Na prestolu ga je zamenio sin Gavrilo Radomir, koji je posle kratke vladavine nastradao od svog brata Jovana Vladislava, koji je seo na presto države Južnih Slovena. Vladislav je na putu do trona eliminisao sve svoje konkurente, a nije poštedeo ni njihove najbliže.

Crkva u spomen

U spomen na prvog srpskog svetitelja u Beogradu je 1994. započeta gradnja crkve posvećene Svetom Jovanu Vladimiru. Crkva je podignuta u srpsko-vizantijskom stilu i jedinstvena po živopisu. Na fresci "Nebeska Srbija" nalaze se i znameniti Srbi: Vuk Stefanović Karadžić, Kralj Petar I Karađorđević, Stevan Stojanović Mokranjac, Miloš Obilić, Nikola Tesla, Vožd Karađorđe, Desanka Maksimović i devojčica Milica Rakić tragično nastradala u NATO agresiji.

Preostao je još jedino Samuilov zet Jovan Vladimir. Vladislav je pozvao Vladimira u posetu šaljući mu na poklon krst, na kome se zakleo u dobre namere. Videći šta se sprema, Kosara, Vladimirova žena, otišla je prva na razgovor sa bratom Vladislavom, kako bi joj dao reč da neće ništa loše učiniti njenom mužu. Verujući u čast svog domaćina, Jovan Vladimir je poneo darovani krst i nenaoružan otišao u Prespu, u Makedoniji, gde je i pogubljen 4. juna 1016. godine.

Sahranjen je u Prespi, a nakon dve godine njegove svete mošti Kosara je prenela u Duklju, u manastir Svete Bogorodice Krajinske na obali Skadarskog jezera.

Kroz vekove svete mošti su bile u gradu Draču čiji je zaštitnik, a u drugoj polovini prošlog veka kada je proglašen ateizam u Albaniji, mošti su skrivane u Elbasanu, u crkvi Svete Marije.

Danas mošti počivaju u Tirani, u crkvi posvećenoj Blagovestima.

Verujući Albanci mole se Svetom Jovanu Vladimiru, nazivajući ga Šin Đon.

Kult sveca održao se do današnjih dana. Moleći se nad njegovim svetim moštima mnogi vernici našli su utehu i isceljenje od mnogih bolesti, a ponajviše, kažu, od neplodnosti. Jednom godišnje, na njegov praznik, iz oltara crkve iznosi se kivot sa moštima sveca da ih celivaju prisutni vernici i pomole se za pomoć. Vernici svojim kućama nose sveto miro i komadiće vate koja je čuvana u kivotu sveca.

Sveti Jovan Vladimir je nebeski zaštitnik grada Bara, a njemu u čast je posvećen velelepni saborni hram. Krst Svetog Jovana Vladimira koji je dobio od verolomnog Vladislava, čuva se vekovima u porodici Androvića u selu Mikulići podno Rumije. Svake godine na praznik Svete Trojice, od crkve Svetog Nikole u Mikulićima kreće litija do crkve Svete Trojice na vrhu planine Rumije. Na čelu litije nosi se krst Svetog Jovana Vladimira, a u litiji učestvuju svi Barani.

Makedonsko-bugarski spor

Među balkanskim istoričarima postoji veliki sukob oko Samuilove etničke pripadnosti, odnosno oko toga treba li njegovo carstvo nazivati makedonskim ili ga smatrati nastavkom prvog bugarskog carstva. Samuilo je prema većini svetskih istoričara bio bugarski car, ali ima i onih koji ga drže makedonskim. U suštini to nema veze sa istorijom jer se na rani srednji vek prenose vrednosti današnjeg svijeta, kao i današnji pojam nacije u vreme kad one nisu postojale, već su to bile rodovsko-plemenske zajednice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.06.2015. 18:17
"дан - комад " ? "стил" живота у србији од 2000. на овамо....
Nedelja 08.11.2015. 17:40
Sad ispade da Nemanjici nisu prva Srbska vladarska loza niti je Nemanjina drzava prva Srbska drzava. Koliko juce Vesti napisase da je Nemanja osnivac prve Srbske drzave. Kralj a po nekim izvorima i car Jovan Vladimir . Kad je osnovana prva Srbska drzava???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online