Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.06.2015.
21:30
B. Grujić - Vesti A

Učiteljica pod vodom

Ona je jedna od šest staf instruktora Svetske organizacije ronilaca i jedina žena među njima. Božana Ostojić roni već četvrt veka i član je Izvršnog biroa Svetske federacije, a to je organ koji postavlja ronilačke standarde.

Dinamit u moru

- Jednom smo ronili kod Budve posle bure koja je nanela morsko rastinje i različite predmete od lončeta za kafu do originalnog Vilerovog goblena. Tek smo započeli ronilačku obuku turista iz Engleske. Srednjoškolac iz Birmingema zaronio je po svim pravilima, ali se dugo zadržao na dubini od tri metra. Zatekla sam ga kako bulji u dva paketa dinamita koji su mu bili tik ispod nogu. Od straha nije mogao da se pomeri, sigurnosnim užetom sam uspela da ga izvučem na površinu. Posle toga iz Bara je stigao antidiverzantski vod vojske i s njima sam izronila dinamit koji je verovatno ostao od lovokradica koje je oluja prekinula u tamanjenju ribe.

Odrasla je u Bosanskoj Gradiški, pored Save. Bila je najbolji đak i luda za sportom. Otac je radio kao građevinac u Austriji i podržavao sve njene želje, pa je srednju školu završila u Banjaluci. Tamo joj je prvi komšija bio padobranac, pa se tako učlanila u jedriličarski klub i skoro godinu dana pilotirala bezmotornim letelicama i krstarila prostranstvima neba.

- Onda sam jednog dana u bioskopu gledala dokumentarac o pustolovinama Žaka Kustoa i zatekla ispred škole oglas na kojem je pisalo: "Naučite da ronite s nama". Odmah sam otišla u ronilački klub, prva od novajlija prošla obuku i polagala ispit krajem marta bez ronilačkog odela u ledenoj reci Vrbas. Na studije ekonomije u Beogradu upisala sam se istovremeno kad i u Udruženje ronilaca Srbije. U najprestižnijem mestu za ronioce u bivšoj SFRJ treninzi su se odvijali pet puta nedeljno. Selekcija je bila nemilosrdna, tako da su u klubu opstajali samo fizički perfektno pripremljeni posvećenici. Posle dve godine postala sam instruktorka s međunarodnom licencom i reprezentativka SFRJ u plivanju s perajima i brzinskom ronjenju.
U leto 1986. godine počela je da radi kao ronilački instruktor na Jadranskoj rivijeri.

- Jednog jutra u klubu se pojavio Džon Džekson i predstavio se kao koordinator ekspedicije Žaka Kustoa. Tražio je vodiča za dunavsku ekspediciju. Posle neverice i velike zavisti većine tadašnjih ronilačkih superstarova u regionu, našla sam se na čuvenom brodu Kalipso i ostvarila životni san da ronim kao deo ekipe Žaka Kustoa. Bila sam sa njima više od godinu dana i ostvarila svoj san. Francuski okeanograf, naučnik, ekolog, pronalazač i avanturista svojim dokumentarcima i knjigama više je otkrio o okeanima nego bilo ko u istoriji.

Najlepša ekspedicija bila je u južnoj Africi 1989. godine. Šest meseci smo proveli na ovoj ekspediciji. Bilo je i lepo i teško jer je to područje gde se sreću Atlantski i Indijski okean, hladno i toplo more, a vidljivost je slaba. Mediji i politički vrh su nas dočekali kao vanzemaljce. Imali smo sve što je moglo da nam padne na pamet, uključujući i vojne sonare, kako bismo što lakše stigli do kitova koje smo snimali. Na kopnu su u našu čast organizovane glamurozne zabave sa svetskim džet-setom. Nekoliko bitnih industrijalaca me je prosilo, ali nikada mi ne bi palo na pamet da se petljam s nekim koga poznajem sa tek dve žurke. Imali smo precizni raspored ronjenja i tada nisam imala vremena da razmatram instant bračne ponude. Svaka Kustoova ekspedicija je zbir odgovornosti, discipline i preciznosti i nema se vremena za bilo šta drugo - priča Božana.

Ronjenje zahteva ozbiljnu edukaciju, treninge, odličnu psihofizičku kondiciju i velika finansijska sredstva. Oprema košta nekoliko hiljada evra, a putovanje i sve ostale aktivnosti finansira svako kako zna i ume.

Božana je ronila pored kitova i ajkula i nikada je nisu napali. Prošla je ceo svet, a danas ima svoju ronilačku firmu. U klubu Kalipso uče se osnove ronjenja, a da bi se steklo zvanje ronioca potrebno je još pet ronjenja na otvorenom moru. Trenutno organizuje prvenstvo Evrope u plivanju perajima i brzinskom ronjenju koje će se održati u Beogradu od 1. do 8. jula ove godine, a posle toga ide na ekspediciju sa Rusima, na Barencovo more. Kako kaže, ide da malo uživa.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online