Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.06.2015.
19:58
Tanjug A

Legendarni pilot Stevan Popov sahranjen u Novo Sadu

Legendarni pilot JAT-a Stevan Popov (70), koji je pre izvršio samoubistvo, sahranjen je u subotu na Novom groblju u Novom Sadu.

youtube.com
Ostaće upamćen kao pilot - heroj: Stevan Popov

Legendarni pilot ostaće upamćen kao čovek koji je iz grotla ratom zahvaćenog Sarajeva tokom 19 dana spasio oko 40.000 ljudi, a u istoriju je ušao tako što je poslednjeg dana te vazduhoplovne kapanje evakuacije civila sa sarajevskog aerodroma, samo tokom toga dana "boingom 707" imao čak 16 letova na relaciji Batajnica- Sarajevo - Batajnica, kojima je uspeo da preveze ukupno 4.000 ljudi.

Tog dana je leteo neprekidno sve dok sa sarajevskog aerodroma nije izvukao i poslednjeg civila.

Pamtiće se i Popovov podvig kada je fudbalsku reprezentaciju SR Jugoslavije vratio iz Švedske, kada joj zbog uvođenja sankcija nije bio dozvoljen nastup na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

Tada su švedske vlasti bile namerne da zarobe avion kojim je pilotirao Popov i u kome su bili fudbalski reprezentativci, ali je Popov počeo bez dozvole da rula avion po pisti uz pretnju da će poleteti bez obzira što u avion nije sipano gorivo.

Tek tada su reagovale švedske vlasti i dozvolile punjenje aviona gorivom i njegov let ka Beogradu.

O pilotskoj karijeri Steve Popova još 2000. godine napisana je i knjiga - "Prostranstvo plavo Popov Steva", a njen autor je Miroslav Stefanović.

Sahrani je pored članova porodice prisustvovao i veliki broj prijatelja čuvenog pilota, koji je pre tri dana sebi oduzeo život, među kojima su bili i brojni bivši i aktivni sportisti, članovi uprava sportskih klubova, čiji je bio član ili na čijem je čelu bio, i predstavnici političkoh i javnog života Novog Sada.

Među onima koji su došli da odaju poslednju poštu Popovu bio je i bivši fudbalski reprezentatiovac i selektor Srbije Siniša Mihajlović, a sahrani je prisustvovao i član šampionske generacije FK Vojvodina Miroslav Tanjga, igrači Rukometnog kluba Vojvodina, čiji je kapiten dugo godina bio sin Steve Popova, a sam Popov je dugo godina bio predsednik tog kluba.

Popov je bio i predsednik Ženskog košarkaškog kluba Vojvodina i član uprave Fudbalskog kluba Vojvodina, a u poslednje vreme najaktivniji je bio u Aero klubu Novi Sad čiji je bio predsednik Upravnog odbora i na Aerodromu Čenej na čijem razvoju u promociji je neumorno radio.

Član uprave Aero kluba Novi Sad Ranko Babić je u ime tog kluba i sportskih kolektiva uputio poslednji pozdrav Popovu, a tokom emotivnog govora rekao je da će Aero klub predložiti da Aerodrom u Čeneju dobije ime Steve Popova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online