Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.06.2015.
12:49
V. Đokić - Vesti A

Dva puta oplovio Zemlju

Zoran Loktionov vlasnik izdavačke kuće Pegaz iz Bijelog Polja radnu karijeru počeo je kao moreplovac. Nakon završetka Više pomorske škole u Kotoru 1985. godine ukrcao se na brod Kordun u Hamburgu a kapetan je bio Bato Petković iz Risna.

- Već na svom prvom putovanju prema Nju Orleansu suočio sam se sa svim izazovima teškog pomorskog života, pa i orkanom "Elena" koji je te godine pričinio velike štete Meksičkom zalivu -priseća se Loktionov. Kada sam bio na pučini i po 42 dana neprekidno, ploveći od Bangkoka, preko Rta dobre nade do Rio Grandea u Brazilu, uverio sam se da je to hleb sa sedam kora, ali i shvatio onu staru izreku, "da postoje, živi, mrtvi i oni koji plove".

Humani štampar

Gotovo da nema pisca i pesnika sa severa Crne Gore koji nije štampao knjige u Pegazu. Ipak, najviše njih pored Bjelopoljaca dolazi iz Kolašina, Mojkovca, Berana, Plava, Pljevalja, Rožaja, Prijepolja i Priboja. Svi stvaraoci ga izuzetno cene zbog njegove skromnosti i razumevanja jer su sad teška vremena za stvaranje.
- Često dođe pesnik koji želi da odštampa zbirku a nema dovoljno novca. Zoran mu to bez reči odradi a plati kad obezbedi novac - kaže Rajko Bošković, koji je kod Loktionovog štampao tri zbirke zdravica.

Trenutke odmora na brodu provodio sam čitajući knjige. Vukao sam komplete velikih majstora domaće i svetske književnosti. Uvek sam bio srećan kad ih pročitam isto kao kada bih ugledao na pučini svetlost svetionika, koji je označavao da se približavamo kopnu - kaže Zoran.

- Najlepše uspomene vežu me za Daleki istok i zemlje Srednje Amerike. Kako sam po prirodi druželjubiv, trudio sam se da u svakoj prilici proniknem u dušu ljudi koje sam sretao. Odlazio sam u njihova sela i hramove. Ulazio sam i u Budinu pećinu - priča bivši moreplovac koji se uoči uvođenja sankcija Jugoslaviji 1992. godine iskrcao i plovidbi rekao zbogom. Tada je prvi put video svoju kćerku Danicu koja danas uspešno studira u Moskvi. Kako je vladala velika ekonomska kriza, zarađeni novac se brzo topio pa je Loktionov 1999. godine ušao u novi posao - izdavaštvo. Njegov Pegaz danas je ugledna firma u kojoj dela štampaju poznati stvaraoci sa prostora Srbije i Crne Gore. U poslu mu puno pomaže supruga Svetlana.

Poručnik

Na brodu Kordun, Loktionov je ostao 365 dana. Kada je položio poručnički ispit, plovio je za Jugooceaniju iz Kotora, Beoplov iz Beograda, i Prekookeansku plovidbu iz Bara.

Inače, Loktionov potiče iz belogardejske familije iz Voronježa na Donu. Njegovi preci posedovali su ogromnu imovinu koja je tokom Oktobarske revolucije u Rusiji 1918. godine uništena ili oduzeta. Prabaka Marija Mitrofanova i deda Aleksej doselili su se preko Odese i Konstance u Suboticu, a otac Georgije 1957. godine u Bijelo Polje, gde je Zoran rođen.
 

Medalja od Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin, povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom, Loktionova je nagradio medaljom koju mu je u Podgorici uručio ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko.
Zoran je medalju dobio za unapređenje odnosa između Crne Gore i Rusije i za monografiju o migraciji Rusa u Crnu Goru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online