Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.06.2015.
00:14
M. Stanimirović - Vesti A

Knjiga najbolji seoski drug

Na Vidovdan prošle godine u osnovnoj školi u Visokoj, na jugozapadnim padinama Zlatibora, otvorena je biblioteka. Oko 350 stanovnika ovog sela sa surovom planinskom klimom dobilo je biblioteku koja posle nepunih godinu dana rada ima preko 30.000 knjiga, a svaki peti žitelj sela je njen član. Pored stanovnika Visoke u biblioteku dolaze i iz obližnjih sela Radoševa, Kruščice i Bjeluše

Đaci u biblioteci

- Živimo kao jedna porodica, učenici, roditelji i mi nastavnici. Biblioteka je otvorena u okviru akcije "Mladi su zakon" Ministarstva sporta i omladine Republike Srbije, a uz pomoć naše đačke zadruge Zvončić i doktora Moma Plazinčića koji je svakog meseca od svoje zarade izdvajao sredstva za njen završetak.

Biblioteka je dobila ime po Vuku Aleksiću, piscu koji je ovde rođen, i u njoj se knjiga može dobiti i kada škola ne radi. Da oni koji su željni čitanja i znanja dobiju knjigu u svako doba dana i noći zadužen je Vaso Anđelić, domar u školi. Tako je jednom prilikom Radenko Mirković iz Bjeluše oko ponoći navratio do biblioteke i zahvaljujući Vasovoj ljubaznosti dobio nekoliko knjiga za čitanje da ne dolazi nekoliko puta.

Igralište seoske škole

Stariji članovi biblioteke najviše čitaju domaće pisce i istorijske romane, devojke i žene najviše traže Mir Jam, a učenici pored obavezne lektire traže i one knjige kojih nema u policama biblioteke. U poslednje vreme mnogo se traži "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, ali nažalost, nemaju je u policama biblioteke. Najviše se čita u zimskom periodu kada nema posla na njivama i livadama, a kad pritisne posao oko gajenja krompira i malina, broj čitalaca se smanji.

Pre sedam godina škola, koja je izgrađena 1938. godine, prokišnjavala je pa su meštani rešili da je ponovo pokriju. Organizovana je moba, obezbeđeni sponzori i za nepunih 10 dana škola je dobila novi sjaj. U selu se već osmu godinu zaredom organizuju Visočke zimske igre, sportsko-zabavna manifestacija u kojoj pored dece i roditelja iz ovog sela učestvuju i gosti iz obližnjih sela Latvice, Kruščice, Radoševa, Severova i iz Arilja. Takmiče se u vožnji na džaku, skijanju, oblikovanju snega, fudbalu na snegu, odbojci na snegu, šahu i stonom tenisu. U školi koja je središte svih kulturnih dešavanja već petnaest godina izlazi list "Đačko pero", a đačka zadruga Zvončić proizvodi i prodaje suvenire, sakuplja lekovito bilje i letinu. Pre nekoliko godina u školi su snimili i film koji je nagrađen na republičkoj smotri mladih stvaralaca. U školi i dalje neumorno rade pa se rađaju nove ideje. U toku je adaptiranje objekta koji će koristiti đačka zadruga, a u dvorištu škole biće zasađeno stotinak sadnica starih sorti koje nazvaše Muzej voća.

Učenici kuvaju pekmez

Kako reče nastavnik Petar Marjanović, u akcijama prednjače roditelji. Kad u zimskim mesecima napada sneg i preko metar visine oni spoje tri traktora da bi očistili put kako bi nastavnici iz Arilja prevalili put dug oko 80 kilometara u oba smera. Kraj ulaza u školu nalazi se i spomen-česma na kojoj su ispisana imena 186 ratnika stradalih u Prvom i Drugom svetskom ratu. Vredni i umni Zlatiborci ništa ne zaboravljaju i ništa ne prepuštaju slučaju.

Takva im je, valjda, sorta. Dok je u Srbiji glavna razonoda i zabava je gledanje TV programa komercijalnih televizija, u Visokoj je još knjiga u modi i najbolji čovekov prijatelj.

Nagrada Mikija Jevremovića

Prilikom otvaranja biblioteka je imala 1.500 naslova, a sada je dostigla brojku od preko 3.000 knjiga zahvaljujući brojnim darodavcima: Narodnoj biblioteci Srbije, pevaču Mikiju Jevremoviću, čiji otac je rođen u Visokoj, koji nam je poklonio nagradu dobijenu u kvizu - priča Petar Marjanović, nastavnik matematike i fizike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online