Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
00:12
Tanjug A

Beograd danas obeležava svoju slavu - Spasovdan

Grad Beograd obeležiće danas gradsku slavu Spasovdan, a ceremonija će početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i nastaviti se litijom tokom koje će biti održane tri molitve.

wikimedia.org/PedjaNbg
Litija kreće iz Vaznesenjske crkve (Admirala Geprata) gde će prethodno biti održana liturgija

Litija će krenuti u 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata i tada će zvoniti zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama.

Na čelu litije će biti Jerusalimski krst, barjak Grada Beograda i konjica.

Na barjaku od crvenog brokata je sa jedne strane ikona Vaznesenja Gospodnjeg i slovima od zlatnih niti natpis "Opština Grada Beograda 1938", a sa druge strane ikona Svete Petke i poruka "Ko Krsno ime slavi - onom i pomaže".

Sa leve i desne strane barjaka nose se dva mala krsta i dva mala zvona koja sve vreme neprekidno zvone, a iza njih ide žito Hrama i Grada Beograda, kao i kolač hrama i Grada.

U litiji će biti patrijarh srpski Irinej, episkopi, uprava Grada Beograda, studenti bogoslovije, pitomci Vojne akademije, i veliki broj građana.

Put litije

Litija, koja predstavlja jednu od nastarijih tradicija Beograda, kretaće se od Admirala Geprata, preko Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija gde će kod Terazijske česme biti održana prva molitva za zdravlje Beograđana.

Nakon molitve, litija će se kretati Knez Mihailovom i Pariskom do Sime Markovića gde će kod Saborne crkve biti održana druga molitva u kojoj se moli za poštedu od stradanja, mir i napredak.

Litija će odatle nastaviti Pop Lukinom, Brankovom, kroz Kraljice Natalije i Dobrinjsku do Admirala Geprata, gde će po povratku u Vaznesenjsku crkvu, ispred granitnog Krsta, biti održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Promene u saobraćaju. "Sklonite letnje bašte"

Tokom litije, od 11 do 14 sati, za saobraćaj će biti zatvarane deonice kojima ona prolazi. Iz Sekretarijata za saobraćaj su apelovali na građane da od 10 do 14 sati ne parkiraju vozila u ulicama Admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša), Dobrinjskoj (od Kraljice Natalije do Admirala Geprata) i na taksi stajalištu na Terazijama, jer će ih u protivnom uklanjati ekipe "Parking servisa".

Sekretarijat za saobraćaj je pozvao i da, dok litija ne prođe kroz Knez Mihailovu ulicu, budu uklonjene letnje bašte.

Praznovanje Gradske slave povremeno prekidano

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Ta stara zavetna Slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje Grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost. Pod pritiskom mnogih neprijatelja i velikih društvenih promena, praznovanje gradske Slave je povremeno prekidano, ali i obnavljano.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima 40 dana, javljajući im se, učeći ih i učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. Inače, koliki su značaj Srbi pridavali navedenom prazniku, vidi se i po tome, što je Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Na proslavi Spasovdana, 1939. godine, grad Beograd je odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem - Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV stepena.

Gradska slava nije slavljena od 1946. godine, a obnovljena je 1992. Skromnom litijom koju je oko crkve poveo partijarha srpski gospodin Pavle, ponovo je Vaznesenje Gospodnje počelo da se slavi kao gradska Slava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online