Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.05.2015.
18:45
Tanjug A

Žene u Novom Pazaru se ne osećaju dovoljno bezbedno

Žene u Novom Pazaru se ne osećaju dovoljno bezbedno u javnom prostoru, a najčešće su izložene, prvenstveno mlade devojke, seksualnom uznemiravanju, uvredama i dobacivanjima na ulici, rezultati su istraživanja objavljenog u publikaciji "(Ne)bezbedne u javnom prostoru" koja je predstvaljena u Novom Pazaru.

youtube.com/Nurettin Yilmaz
Mlade devojke su izložene seksualnom uznemiravanju, uvredama i dobacivanjima na ulici

Publikacija, čiji je autor Aurelija Đan, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je i organizovao okrugli sto na temu bezbednosti žena, ima za cilj da omogući uvid u faktore koji najčešće doprinose osećaju nebezbednosti žena u Novom Pazaru i predloži načine i mere poboljšanja njihove bezbednosti.

Žene u Novom Pazaru koriste razne taktike kako bi se osećale bezbednije dok se šetaju gradom, rekla je Đan, dodajući da se one, kad izađu na ulicu, ne osećaju bezbedno iz mnogo razloga, a jedan od njih je seksualno uznemiravanje i dobacivanje, što ih sprečava da se slobodno kreće gradom.

Govoreći o glavnim izvorima nebezbednosti žena u javnom prostoru u Novom Pazaru predsednica Udruženja samohranih roditelja "Zajedno" Alma Junis je rekla da se to udruženje bavi socijalno ugrožnim kategorijama, a da su istraživanja pokazala da su upravo te kategorije najvise izložene nasilju i da se ne osećaju bezbedno ne samo u javnim prostorima, nego i u porodicama i šire.

Svaki kraj, priča za sebe

Svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti i žene drugačije percipiraju bezbednost, a istraživanje je pokazalo da se žene u Novom Pazaru ne osećaju bezbedno i da se one, obzirom da je ovo ipak patrijahalna sredina, same namerno uklapaju u neke obrasce određenog ponašanja kako bi se zaštitile, napomenula je ona.

- Ono čcemu su najviše i najčešće izložene mlade devojke su uvrede, dobacivanja, a štite se tako što se oblače po određenim normama kako bi sprecile da budu izložene verbalnom nasilju na ulicama - rekla je Junis.

Devojkama je, kako su rekle, potrebno podizanje svesti i jačanje samopouzdanja kako bi mogle da "pokažu zube" i odbrane se od muškog nasilja, objasnila je ona.

Junis je ocenila da istitucije koje su zadužene da brinu o bezbednosti žena ne rade dovoljno i da se one, u većini slučajeva, u Novom Pazaru same brinu o svojoj bezbednosti.

Komentarišući navode da žene nemaju poverenje u policiju u Novom Pazaru, pomoćnik gradonačelnika i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović je rekao da je u pitanju specifična sredina u kojoj postoje mnogi problemi i rizici.

- Savet za bezbednost se trudi da probleme identifikuje, odredi prioritete delovanje i zajednički sa NVO i lokalnim institucijama stvori jedno bezbedno okruženje kako za ekonomski razvoj, tako i za normalan život - rekao je Hajrović, dodajući da je Savet za  za dve godine održao osam sednica.
   

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 21:27
cilimcarima je mesto u isilu pa nek se kokaju do mile volje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online