Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
08:13
V. Mik - Vesti A

Prve burme za zlatnu svadbu

Kada su Mira i Sava Novakov iz Banatskog Novog Sela stali pred matičara pre tačno 50 godina, uradili su to iz čiste ljubavi i bez prebijene pare u džepu. Nisu tada imali ni kumove nego su zamolili prolaznike da im budu svedoci. O burmama nisu mogli ni da sanjaju.

V. Mik
Gaje ljubav pet decenija: Mira i Sava Novakov

Pet decenija nakon njihovog sudbonosnog da, sirotinjskog ali iskrenog, i nakon njihovog povratka iz Austrije gde su stekli zasluženu penziju, Mira i Sava su odlučili da naprave svadbu. Ovoga puta zlatnu, sa sve kumovima, burmama, brojnim prijateljima i rođacima, crkvenim venčanjem, tortama i svega onoga što tada nisu imali. A tada nisu imali ništa, sem jedan drugog.

Iz klupe u brak

- Kada smo se uzeli Mira je išla u sedmi razred Osnovne škole a ja sam imao 17 godina. Nismo ni slutili da će nam život, u drugom kvartalu, doneti sve one radosti koje siromašan čovek priželjkuje. Sa svojim rukama smo stvorili sve što je neophodno za srećan život uz veliku borbu koju mnogi, verovatno i ne bi izdržali uzdignutih čela - kaže Savo.

Uzor današnjoj omladini

Unuka Mirjana, Sašina ćerka koja je u trenutku mog boravka u domu porodice Novakov bila prisutna, kaže za "Vesti" da baba i deda mogu da budu pravi uzor milionima mladih ljudi u Austriji ali i u Srbiji.Uzor u smislu kako ostati pošten u siromaštvu ali i skroman u bogatstvu a najbitnije od svega je kako gajiti ljubav punih 50 godina.

O prošlosti i o svojim životima pričaju sve najlepše. Imaju troje dece, Iliju, Ljilju i Sašu, troje unučadi i dva praunuka. O materijalnoj strani neće da govore, ali ne mogu ni da sakriju novu kuću, novi auto i sve ono što čini život komotnim. Naravno da je tome doprineo njihov odlzak u Austriju, početkom 90-ih, gde su oboje bili zaposleni i marljivo radili u mnogobrojnim firmama i gde su stekli zaslužene penzije.

Kao recept i kao preporuku drugima kako stići do zlatne svadbe ili kako izdržati punih 50 godina u braku sa istom ženom Sava veli:

- Ljubav, poverenje, poštovanje i opraštanje je jedini recept za dugovečan brak. Da priskačemo u pomoć jedan drugome, da nema odvojenih muško-ženskih poslova. Sve radimo zajedno, uvek priskačemo u pomoć jedan drugome, išli zajedno u kafanu, na njivu, na posao. Kada smo zaradili novac zajedno smo ga trošili, a kada ga nismo imali zajedno smo gladovali i trpeli sva životna iskušenja.

Ceo vek pošteno

Kažu da bez obzira na nemaštinu nikada se nisu svađali. Zajedno su išli da traže novac u zajam, a kada bi ga vraćali, opet su to zajedno radili i nikome, nikada nisu ostajali dužni. Kada bi im dolazio gost u kući, a da u tom trenutku nisu imali para da ga ugoste oni su pozajmljivali od komšija i prijatelja samo da gost ne primeti da nemaju. Veselili se i pevali i učili decu da budu skromni i da poštuju to što imaju a da budu pošteni i kada nemaju.

Pre odlaska u Austriju Sava je radio u Petrohemiji, u Azotari, u pančevačkoj Higijeni. Ustajao rano, radio teške poslove, po smenama i živeli od jedne plate kako se moglo. Raspadom velike Jugoslavije Sava i Mira se otisnuli, trbuhom za hlebom, kao mnogi drugi. Nakon šest meseci provedenih "na azilu"u Nemačkoj, skupili su nešto para i otišli u Austriju gde su radne papire čekali godinu dana, kako kažu, maltene na ulici.

V. Mik
Obišla ih unuka iz Austrije: Mirjana sa babom i dedom

Sava razvozio nameštaj

Prvi posao je Sava dobio u Travnu u Gornjoj Austriji. Obzirom da je imao sve položene vozačke kategorije, prvi posao mu je bio razvoženje nameštaja, a na razgovoru za posao kada su ga pitali da li zna kako se na nemačkom kaže levo, desno i pravo Sava je rekao: "links", "rechts" i "gerade aus". Rečeno mu je da mu je to sasvim dovoljno da uz njegovo prethodno iskustvo vozača kamiona dobije posao.

Mira je za kratko vreme dobila porodičnu vizu i posao u jednom restoranu, a kasnije je dobila posao u Fest Alpine u Lincu a kada su se preselili u Salzburg dobila je posao u bolnici gde je radila do penzionisanja.

Vremenom su za sobom u Austriju doveli svo troje dece, tako da Ljilja sa svojom porodicom sada živi u gradu Haid, Saša u Lincu a Ilija, koji je u Austriji stekao diplomu vrhunskog kuvara, radi kao glavni kuvar na jednom luksuznom kruzeru i menja svakodnevno mesta boravka.

Gazda u kuhinji

- Sava je odgajan u patrijarhalnom duhu, gde se verovalo da muškarac treba da radi isključivo muške poslove, a žene da se bave ženskim stvarima i da je muškarac koji petlja oko lonca papučar. Međutim, sve se promenilo dok smo radili po smenama, tako da je nakon dužeg korišćenja isključivo suve hrane odlučio da se oproba u kulinarskim veštinama. Skidao je recepte sa interneta iz novina, zapisivao recepte od komšinica a ponešto i sam smislio. Tako da je jedva čekao da ja odem od kuće kako bi bio gazda u kuhinji - priča Mira.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online