Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.05.2015.
21:11
Đ. Janković - Vesti A

Jovanka šila košulje Titu

Priču o beogradskim zanatlijama knjigovescima, kazandžijama, tkačima, bombondžijama, kapadžijama i šeširdžijama, četkarima i ostalima na svoj način je kroz izložbu Zanati Beograda ispričala likovna umetnica Franciska Vike iz Berlina. Ova Nemica je živeći u srpskoj prestonici obilazila zanatlije i o njihovom radu napravila knjigu i izložbu koja je otvorena u Radionici starih zanata na Saborištu u Tršiću.

Franciska Vike

Na izloženim fotografijama su zanatlije u svojim radnjama, a ispod svake je u nekoliko rečenica na srpskom i nemačkom jeziku opisano čime se oni bave. Prema rečima autorke, njoj su bili interesantni zanati kojima se ljudi bave, ali i njihove priče, radnje od kojih neke sa starim mašinama koje koriste izgledaju kao muzeji, a često i same njihove ličnosti pa je u razgovoru sa zanatlijama i fotografisanju ostajala i po pola dana.

Obilazeći zanatlije ona je posetila i Rajka Zečevića koji ima radnju za izradu kravata Maskot sa porodičnom tradicijom ručnog izrađivanja muških kravata i leptir mašni dugom osam decenija. Kako je zapisano ispod fotografije, njegova pomajka Jovanka je više od dve stotine belih košulja sašila za Tita, a meru je uzimala lično. "Svim državnicima u bivšoj Jugoslaviji i današnjoj Srbiji krojili su kravate u Maskotu, čak je i kravata koju je Slobodan Milošević nosio na suđenju njihov rad", piše ispod slike radnje tog zanatlije.

Mašine iz Lajpciga

- Zanimljivo je koje alate i koliko stare mašine koriste te zanatlije. Tako sam u nekim radnjama nalazila veoma stare mašine pravljene u Lajpcigu, mom rodnom gradu. Fascinirali su me ljudi, njihove biografije, mesto gde rade, ili ono čime se bave - veli Vike.


Izložba fotografija i priča zanatlija, Zanat u Beogradu otvorena je u okviru programa koje Centar za kulturu "Vuk Karadžić" priređuje povodom obeležavanja četiri godine postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću. Posle Vukovog zavičaja izložba se u maju seli u Beograd.

Videli je i Nemci

- Kada sam nekima kod kuće pričala da živim u Beogradu pitali su da li je tamo još rat, pa sam i zato želela da u Nemačkoj pokažem drugi Beograd, onaj za koji se ne zna. Izložba je prikazana u Nemačkoj i komentari su bili pozitivni, svako ko vidi fotografije ima svoj utisak - pričala je autorka na otvaranju izložbe u Tršiću.

- U Beogradu sam živela tri godine i želela sam da ispričam priču o tom gradu koja nije zvanična, ona iz medija i arhiva, već kroz razgovore sa zanatlijama koji imaju radnje gde se svojim zanatima bave tri, četiri generacije. Pri prvom susretu oduševio me je grad i taj susret zapada i istoka na ovom mestu. Razgovarala sam sa više od 40 beogradskih zanatlija i tražila one koji radnje imaju već nekoliko generacija. Počela sam da idem od zanatlije do zanatlije, a oni su me upućivali jedni na druge. Nekima nije bilo jasno zašto se za njihov rad interesuje jedna Nemica, ali su svi bili predusretljivi, uspostavili smo prijateljske veze i neke od njih i dalje posećujem. Mnoge sam našla u Balkanskoj ulici, a neki se toliko dugo bave svojim zanatima da su, kažu, "dinosaurusi". Od tog materijala sam priredila knjigu i izložbu Zanat u Beogradu - kaže ona.

Izložba u radionici starih zanata

Vike kaže da su joj svi zanati bili neobični i dragi, ali posebno oni kojih nema u njenoj domovini. Kao što su jorgandžija, bombondžija ili vunovlačar koji dugo ne postoje u Nemačkoj, a ako su ikada postojali, onda je to bilo na selima, privatno, a ne kao zvaničan zanat - kaže ona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online