Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.05.2015.
21:13
Ž. Marković - Vesti A

Čuvar muzičkog blaga Vlaha

Sa 50 vokalnih i instrumentalnih solista i najmanje još toliko članova orkestara, mladog Bobana i njegovog oca Slobodana Pecića iz Negotina, te članova dva kulturno-umetnička društva, pionira AKUD-a Floričika iz Jabukovca i gostiju iz susednog Kladova, KUD-a Perast, 7.

Virtuozi na saksofonu: ŽivaDinulović i Predrag Janković

Internacionalni festival vlaške muzike Gergina u organizaciji istoimenog udruženja u najlepšem izdanju predstavio se brojnoj publici koja je dve večeri pomno pratila nastupe učesnika na velikoj izvođačkoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu.

Sedmi Festival vlaške muzike Gergina, održan u Negotinu, ispunio je očekivanja publike, organizatora i samih učesnika, od kojih su neki stekli reputaciju kako u Srbiji, tako i u susednim zemljama u kojima žive i rade naši zemljaci.

Najmlađi iz Floričike

-Imali smo mlade, divne izvođače i po reakciji brojne publike zaključio sam da su nagrađeni najbolji - kaže Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala, u oceni prve festivalske večeri koja je okupila 16 takmičara, šest vokalnih solista i 10 instrumentalista, a tokom koje su se publici predstavili i najmlađi članovi AKUD-a Floričika iz Jabukovca, kao gosti.

Ovacije Dar-Maru

Publici su se predstavili i članovi orkestra Slobodana Pecića, poznatog izvođača na harmonici, Mikan Njegušić na trubi, Predrag Janković na saksofonu i Željko Čikarević na violini. Dugotrajnim aplauzima publika je nagradila i sviračka umeća orkestra Dar-Mar iz Knjaževca

Marina Marić iz Osanice kod Žagubice, solistkinja na fruli, i Damjan Pačerizović iz zaječarskog mesta Halovo, vokalni solista, jednoglasnom odlukom žirija proglašeni su pobednicima 7. Festivala Gergina u Negotinu. Vlaške pesme i solo nastupi na fruli, violini, harmonici i trubi, imali su poseban zvuk mladih godina, kao i neskrivenu želju da se mladi pokažu u najboljem svetlu. Baš tako se da definisati i nastup dobitnika Specijalnog priznanja Festivala koje nosi ime proslavljenog krajinskog violiniste Božidara Janucića. Reč je o 14-godišnjem Nikoli Caranoviću iz Negotina, učeniku OŠ "Vuk Karadžić" i Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

O nagradnom fondu za troje najuspešnijih učesnika i ove godine se pobrinula ugledna Kompanija Tekijanka - Kladovo.

Žiri

U žiriju, koji je vrednovao nastupe mladih nada vlaške pesme i muzike, bili su Marija Vitas, etnomuzikolog, novinar Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor u MŠ "Stevan Mokranjac" u Negotinu, i Bojan Đorđević iz Beograda, umetnički direktor Festivala Todo Mundo, promoter i autor radijskih emisija o etno-muzici.

Dijasporac među takmičarima

Među tridesetak izvođača koji su se revijalne večeri predstavili publici u Negotinu, u kojoj je bilo najviše naših zemljaka koji su povodom uskršnjih praznika stigli u zavičaj, bili su vrsni vokalni solisti, poput doajena vlaške pesme Staniše Paunovića, rumunske temperamentne solistkinje Rodike Kirku, Benka Paulića, Biljane Boldeskić, ali i instrumentalisti, saksofonista Živa Dinulović, trubači Dalibor Lukić, njegov kolega iz Rumunije Nelu Murđila, Ljubodrag Radulović, Srđan Cvetković, violinistkinja Violeta Marinović, frulaši Velja Kokorić i Spasoje Jović, Simeon Lupulović i drugi. Odlično prihvaćene nastupe imali su gajdaš Miroslav Drndarević, a na usnoj harmonici Živojin Marković, poznatiji kao Žika Mokranjac, koji živi u Švajcarskoj i koji se više puta do sada predstavljao festivalskoj publici. Od vokalnih solista nastupili su još Blažica Marjanović, Danijela Pražić, Živkica Lazarević, Dragiša Prvulović i Žika Cvetković, kao i Etno-grupa Gergina.

Organizatori

Festival vlaške muzike je organizovalo Udruženje za očuvanje identiteta, kulture, tradicije i jezika Vlaha Gergina, pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Vlaha, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Negotin, kompanija: Tekijanka - Kladovo i Eliksir -IHP Prahovo.
Generalni sponzor je i ove godine bio "Nikolić prevoz" iz Samarinovca.

Subota 02.05.2015. 02:27
Vlah je Srbska rijec i ima uglavnom dva znacenja. Uljez i migracioni cuvar stada. Ako je ljudima zadovoljstvo da prestavljaju "narodnu Vlasku muziku" budi im na volju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online