Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.04.2015.
23:30
V. Mačar - Vesti A

"Kombi grupa" ruši vladiku?

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve sutra će u Beogradu raspravljati o izveštaju Komisije koja je početkom aprila boravila u Kanadi i češljala stanje u Eparhiji kanadskoj, s posebnim akcentom na rad nadležnog episkopa, vladike Georgija.

Vesti
Gocor vladike Georgija u Hamiltonu

Vladika Georgije pozvan je tim povodom u Beograd, gde je otputovao početkom protekle sedmice, a 22. aprila zajedno sa dva mitropolita i 20 episkopa prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu služio njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a povodom 70-godišnjice proboja poslednjih jasenovačkih logoraša.

Zahvaljujući internetu vernici su bombardovani brojnim  (ne)proverenim informacijama, pa zato odluku Sinoda jedni, pristalice vladike Georgija, čekaju sa zebnjom, a drugi, protivnici, s predznakom "konačno je gotov", misleći naravno na vladiku Georgija.

Teško je u ovom kratkom intervalu do odluke Sinoda naći relevantnog sagovornika na ovu temu u Kanadi, jer muk tišine oporo odzvanja do neba - svi su u velikom iščekivanju šta će se dogoditi sutra u Beogradu.

Vladiku Georgija žele da uklone, kako kažu dobro obavešteni, novotarci i ekumenisti, dobro raspoređeni u Svetom arhijerejskom saboru SPC, a s druge strane i nezadovoljnici u Kanadi koji godinama bezuspešno pokušavaju da mu vide leđa, uglavnom zbog izgubljenih pozicija u okviru Eparhije kanadske SPC.

Georgije: Glavni cilj je Crkva

- Ne delim ljude na svoje protivnike i pristalice. Mislim da svi ti nasrtaji na mene imaju jedan cilj i zajednički imenitelj: nasrtaj na Srpsku pravoslavnu crkvu. Tako je uostalom i glasio naslov teksta u beogradskoj "Politici" kojim je nedavno počela još jedna hajka: "Svesno sam se obrušio na Crkvu."

U principu radi se sve vreme o jednoj grupici koja naokolo, ovde-onde, pusti svoje strele, ne da dobru služe, već zlu, pakosti nesreći, razdoru. Da Crkvu, kao najjaču i najdosledniju instituciju srpsku sroza, unizi i time posao za koji su plaćeni ili ne, opravdaju. Narod ih ne sledi. Alarmantno je ipak da se to odvija u vrlo preciznim intervalima, onako zgusnuto, što bi se reklo, te nam se čini da je to zamešateljstvo orkestrirano iz jednog centra, ma gde on bio. Prema tome, nemam je ovde nikakvih svojih protivnika.

Evo šta je o tim svojim kanadskim protivnicima rekao vladika Georgije u ekskluzivnom intervjuu koji je dao autoru ovih redova u martu prošle godine:

- Postoji jedna mala grupa - mi je ovde, u šali, među sobom zovemo "kombi grupa", jer taman ih za jedan kombi i ima - ljudi koji sebe vide na prvom mestu i od sebe ne vide ništa drugo, pa ni Crkvu. Oni postaju opsednuti episkopom kao svojim neprijateljem i kroz to Crkvom kao institucijom protiv koje se okreću.

Na naše pitanje: Postoje li tendencije da se crkveni život u Eparhiji kanadskoj SPC "tajkunizuje" u smislu "mi ćemo krečiti", to jest brinuti o crkvenoj imovini, a vi sveštenici na čelu s vladikom vodite računa samo o duhovnom aspektu?, vladika Georgije je odgovorio:

Šteta već napravljena

Šta će prevagnuti na sutrašnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda, ostaje da sačekamo, ali bez obzira na odluku ogromna i gotovo nepopravljiva šteta već je napravljena, samim dolaskom Komisije i namerno ili ne u javnosti plasiranim mišljenjem da je sve unapred odlučeno i da je Komisija u Kanadi bila samo "da noge vide puta".

- Možda ima i takvih ideja među pojedinim osobama. To ne mora da znači da su to osobito bogati pojedinci, ali su redovno siromašni verom. Takvi bi hteli da svoja ubeđenja i svoje viđenje nametnu Crkvi. Tu i tamo možemo primetiti u ponekim crkvenim opštinama, gde bi takav ili takvi hteli da imaju apsolutni uticaj u Crkvi, veći od sveštenika pa i vladike. Borba je neprestana. Uz pomoć Božju, takve pojave smo uspevali da prevladamo i prevaziđemo.

A sutra na Sinodskoj sednici, izveštaj koji će podneti vladika Teodosije, predsednik Komisije koja je istraživala stanje u Eparhiji kanadskoj, vrveće od optužbi protiv vladike Georgija, upravo iz redova ovih koje vladika Georgije pominje kao "kombi grupu". Komisija nije pronašla nikakve malverzacije s parama u Eparhiji kanadskoj, ali su njihove bisage prepune priča o navodnom nemoralnom životu vladike Georgija, servirane iz "kombi grupe".

Bez nagoveštaja u Jasenovcu

Izveštaji iz Jasenovca govore o punom jedinstvu vladika, dakle na licu mesta nije se moglo primetiti da će sutrašnji sastanak Sinoda biti presudan za budući verski život u srpskoj zajednici na prostoru goleme Kanade. Vladika Georgije odluku Sinoda čeka u Beogradu, a ni sam nije upoznat s izveštajem Komisije, o kojem će biti odlučivano sutra.
Međutim, samim dolaskom Komisije napravljena je velika pometnja među vernicima u Kanadi, koji su, u najblažoj formi rečeno, zbunjeni svim dešavanjima u poslednje vreme u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Za kraj ovog izveštaja pred sutrašnju, za vladiku Georgija i verski život u srpskoj zajednici sudbonosnu odluku, prenosimo rečimo vladike Georgija iz pomenutog intervjua:

- Čuvajmo zajedništvo u veri. Nemojmo se osvrtati na neke beznačajne i periferne stvari koje narušavaju jedinstvo crkve. Ne dozvolimo da najjači stub srpstva iko i ičim naruši. Imajmo na umu uzvišene, a ne prizemne ciljeve. Opstajmo u veri otaca svojih. Budimo svetlo svetu i hleb životu. Da bi nas Bog poznao i u svoje prizvao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online