Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.04.2015.
00:11
Đ. Janković - Vesti A

Preko skajpa do rodbine po svetu

Za ljude koji žele da uče godine nisu prepreka. To pokazuje i primer lozničkih penzionera, baka i deka, polaznika obuke za rad na računaru koji se održava u prostorijama Omladinskog centra.

Lakše se snalaze na internetu: Dragocena pomoć učenika

Sa njima rade gimnazijalci, učenici trećeg razreda informatike koji s mnogo strpljenja svoje starije sugrađane uvode u svet kompjutera i njihovog korišćenja.Ivan Marković, penzioner kao i svi ostali, kaže da nema neko veliko znanje što se tiče računara, pa je rešio da nešto nauči.

Strpljenje

Gimnazijalac Dubravko Petrović, jedan od "učitelja", kaže da on i njegovi vršnjaci nastoje starijim sugrađanima da što više olakšaju snalaženje na internetu.
- Pokazujem im kako da koriste skajp, ulaze na internet, pošalju mejl. Ponešto mora da im se ponovi nekoliko puta - kaže on.

Ivan Marković

- Predavači su mladi koji nam strpljivo pokazuju na laptopu šta i kako treba raditi i zaista sam zadovoljan. Osećam se pomalo kao đak prvak, nosim svesku i olovku, pa vodim beleške koje mi dobro dođu da se kod kuće podsetim ako nešto zapne. Imam rodbinu u Australiji, Kanadi i Austriji i preko interneta, skajpa i mejla mogu češće i lakše sa njima da popričam, pa i da se vidim - kaže on.

Njegov kolega Radovan Spasojević kaže da neko penzionerske dane troši na pecanje, igranje šaha, a on na druženje s računarom, što mu donosi razonodu, ali i mogućnost da prati štampu ili na internetu proverava nova saznanja.


Adam Čotrić rešio je da iskoristi priliku i na besplatnoj obuci naučio što više kako bi lakše baratao računarom koji ima kod kuće.
- Ide mi super, a biće još bolje. Želim što više da upoznam mogućnosti računara, da posećujem razne sajtove i bolje se informišem. Imam prijatelje u Nemačkoj i Holandiji i kad naučim korišćenje određenih stvari lakše ćemo komunicirati - kaže dok surfuje na laptopu.
Na svoj prvi čas došla je Milka Matić, koja se mnogo obradovala što ovde mladi uče starije.
- Deca su mi kupila laptop, ali ništa ne znam, pa sam došla da to ispravim. Oni su u Moskvi i kad sam sinu javila za ovu obuku, rekao mi je da iskoristim priliku i naučim što više. Jedva čekam da nam pokažu kako možemo pričati preko skajpa da ga češće vidi majka. Nisam baš u godinama za učenje, ali trudiću se - kaže uz osmeh.

Upijaju nova znanja

Ukoliko interesovanje starijih bude veliko, moguće je da će obuka trajati mesec dana.
Iako su đaci stariji od učitelja, u ovoj "školi" pažljivo upijaju nova znanja, a koliko su naučili mogu odmah da provere kad sednu za računare i bace se na putovanje po beskrajnom svetu interneta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online