Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.04.2015.
16:49
Tanjug A

Verbić i prosvetari nisu našli zajednički jezik

Na skoro četvoročasovnoj sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje nisu približeni stavovi u vezi za završetkom štrajka.

Tanjug
Razgovori sa prosvetarima nisu urodili plodom: Srđan Verbić

Ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da je za prosvetu važno trajno sistemsko rešenje i spremnost sindikata da radikalizuju štrajk.
 

Kranji rok da se normalizuje nastava je posle uskršnjih praznika, rekao je na sednici potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Miodrag Sokić i naveo da je, zbog skraćenih časova tokom štrajka, izgubljeno 160 časova.

Ako do tada ne nađemo rešenje, SRPS će radikalizovati štrajk, rekao je Sokić na sednici, koja je sazvana na zahtev sindikata, a tema je štrajk prosvetnih radnika koji traje peti mesec.

Sokić je istakao da prosvetni radnici traže po 3.000 dinara po zaposlenom mesečno, do kraja godine, i ukazao da su svi do sada isticali da su zahtevi opravdani, ali da nema novca.

Prioritet trajno rešenje za prosvetu

Za ministra Verbića prioritet je ne toliko momentalno okončanje štrajka, koliko trajno rešenje za celokupnu prosvetu.

- Ne smatram da je prioritet da se prekine štrajk, nego da se nađe trajno sistemsko rešenje kroz platne grupe i usvajanje zakona - rekao je Verbić na sednici na koju su pozvani predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, ministarstava finansija, državne uprave i lokalne samouprave, i prosvete.

On je podsetio da štrajk u prosveti zapravo ne prestaje 20 godina i ponovio da će prosvetni radnici prvi osetiti boljitak u materijalnom smislu, kada bude novca.

Takođe, ministar je pozvao sve da učestvuju u pronalaženju trajnog rešenja, a ne da sa strepnjom, kako je rekao, čekamo sledeći septembar.

On je obećao da će naredne godine biti uveden prag znanja prilikom upisa u pojedine srednje škole i naveo da se ove godine ta procedura nije mogla sprovesti do kraja, između ostalog, i zbog štrajka prosvetnih radnika.

Ministar je, govoreći o stanju u prosveti, podsetio da je za gradnju jedne škole potrebno oko dva miliona evra i još milion evra godišnje za njeno funkcionisanje.

Sindikati su ukazali da traže jednokratnu pomoć, isplatu jedne prosečne plate, uz podsećanje da su od 1994. godine samo dve školske godine počele bez štrajka.

 -Za poslednjih 15 godina iz sistema je nestalo 130.000 dece a broj zaposenih je rastao. Da bi obrazovanje bilo dobro, u njega treba da ulaze najbolji ljudi, međutim iz obrazovanja odlaze najbolji - rekla je Jasna Janković, portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatrajući da država ne vodi dovoljno računa i integritetu i važnosti prosvetnih radnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online