Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.04.2015.
12:46
Tanjug A

Ko piše udžbenike? LGBT organizacije ili naučnici?

Organizacija Labris traži da se iz udžbenika što pre povuku određene lekcije, zakoje kažu da diskriminišu LGBT populaciju. Iz Ministarstva prosvete obećavaju da će problem biti rešen, ali jedan od autora "sporne" literature, čuveni psiholog Žarko Trebješanin kaže da neće menjati svoj udžbenik, jer nije u pitanju slučajna greška, nego recenziran, stručan, naučni tekst.

A. Čukić
Profesor Trebješanin ne odustaje: Ne pišem knjige po ličnom stavu. već po normama nauke

Istražujući sadržaje važećeg gradiva, Labris je otkrio da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorni sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Srbije, rekla je Tanjugu Aleksandra Gavrilović, iz te organizacije za lezbejska ljudska prava.

Seksualna orijentacija se u spornim lekcijama, kako je rekla, svrstava u bolest, socijalnu devijaciju ili se negira u potpunosti i tretira kao nenormalna varijacija seksualne orijentacije.

- Želimo da taj sadržaj nestane što pre - rekla je Aleksandar Gavrilović i navela da su krajem februara u Ministarstvu prosvete ukazali o kojim udžbenicima se radi i pokušali da pojasne na koji način ti sadržaji pogađaju LGBT populaciju i kako otežavaju rad nastavnika.

Takođe i u ZUOV-u je rečeno da takvi sadržaji zaista tu ne treba da se nalaze, rekla je Gavrilović i ukazala da su udžbenici, osim jednog, objavljeni pre 2009. godine.

Labris je između ostalog našao diskriminatorni sadržaj u udžbeniku Psihologija za drugi razred gimnazije, izdanje Zavoda za udžbenike od 2011. godine, čiji je autor prof. dr Žarko Trebješanin.

Prof. Trebješanin, međutim, kaže da je u pitanju stručan, naučni udžbenički tekst, iza koga stoje relevantne recenzije.

- Sve drugo mogu da prihvatim kao dobronamernu sugestiju, kritiku ali ne mogu da razumem kako neko može da se postavi iznad svih recenzenata i sa kojim pravom da izbacuje ili menja rečenicu usklađenu sa naučnim i stručnim znanjem - rekao je Trebješanin, smatrajući da ideologija ne bi smela da se upliće u nauku.

Profesoru Trebješaninu se zamera deo citata "U adolescenciji, seksualno  sazrevanje (dostizanje pune zrelosti gonada, lučenje seksualnih hormona i pojava sekundarnih seksualnih karakteristika) prati razvoj snažnog interesovanja za suprotni pol i pojava erotske strasti".

Labris preporučuje da se citirani deo "snažnog interesovanja za suprotni pol" dopuni sa "snažnog interesovanja za suprotan, isti ili oba pola".

- Nikada ne bih pogodio šta u mom tekstu može da bude sporno. Mislim da bi unošenjem preporuke zbunio učenike i doveo ih u zabludu da je to nešto potpuno isto, možemo biti zainteresovni za oba pola i to je nešto što se dešava kod većine. Da se razumemo, to interesovanje se ne dešava kod većine, postoji ono što se zove biološka norma - rekao je Trebješanin.

Kako je naveo, biološka usmerenost na suprotni pol nije plod njegove lične želje, nego plod evolucije, a osim toga, kako profesor podseća, ako bismo imali društvo gde preovladava homoseksualna orijenatacija, takvo društvo bi vrlo brzo iščezlo.

Za Labris je sporan još jedan profesorov citat u istom udžbeniku "objekat seksualnog nagona je po pravilu jedinka suprotnog pola". Preporučuju da se citirani deo izmeni rečenicom "objekat seksualnog nagona je jedinka suprotnog i/ili istog pola".

Profesor upućuje da je upotrebio izraz "po pravilu" koji, kako kaže, jasno ostavlja prostor za drugačije.

- Nisam spreman da prihvatim njihov predlog jer nije moja slučajna omaška ili proizvod moje diskriminatorske orijentacije prema drugačije seksualno opredeljenim osobama. Uvek ću se boriti za njihova prava, ali ne mogu da napišem nesto što nije po mojoj savesti i nije u skladu sa naučnim i stručnim znanjima - rekao je Trebješanin i podsetio da je poznato da se lično bori za sve koji su na bilo koji način diskriminisani.

U Ministarstvu prosvete kažu da bi problem trebalo da bude rešen usvajanjem novog zakona o udžbenicima, koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru.

- Novi zakon podrazumeva da svi udžbenici moraju da ispunjavaju Standarde kvaliteta, što sada nije slučaj za udžbenike koju su izdati pre 15 - 20 godina - rekla je državna sekretarka Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 13:10
Ako 1% ili 2 populacije u Srbiji zele da se njima podredi ostatak to onda znaci da oni zele veca prava od vecine. Neka to onda jasno kazu "ako su pravedni" i sa te pozicije da nastupaju a ne da traze navodnu ravnopravnost.
Nedelja 05.04.2015. 16:58
Pe/deri postali recenzenti i prosvetni radnici!?! Kud' plovi ovaj brod?
Nedelja 05.04.2015. 14:51
Udžbenici više ne postoje.Od prekrajanja istorije do perverzije naša deca ne stiču znanje već kako postati nastran,robuzan i agresivan.Učitelji nisu više i vaspitači već nakarade koje prepričavaju naučene lekcije.Roditelji!Vratite se predanjima i sami učite decu mimo ovog što ih škola obavezuje.Deca se ne smu odgajati u laži i prevari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online